Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

εμβλεψατε εις τα πετεινα του ουρανου...

Εμβλεψατε εις τα πετεινα του ουρανου οτι ου σπειρουσιν ουδε θεριζουσιν ουδε συναγουσιν εις αποθηκας και ο πατηρ υμων ο ουρανιος τρεφει αυτα ουχ υμεις μαλλον διαφερετε αυτων..
(κατά ΜΑΤΘΑΙΟΝ 6 :26)

Καλή Σαρακοστή!!!

Eμβλεψατε εις τα πετεινα του ουρανου...

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Το εικαστικό Αγιον Ορος εκ νέου

Η μεγάλη έκθεση του Μάρκου Καμπάνη στο Βυζαντινό Μουσείο αναβαπτίζει μια μακρά παράδοση

Του Νικου Bατοπουλου

ΕΚΘΕΣΗ. Κατεβαίνεις σκάλες πολλές, αν δεν επιλέξεις τον ανελκυστήρα, για να φθάσεις στον χώρο που φιλοξενεί την έκθεση του Μάρκου Καμπάνη στο Βυζαντινό Μουσείο. Οταν έφθασα, έξω είχε ψιλόβροχο και ποτέ δεν είχα δει τόσο όμορφη την εσωτερική αυλή του μουσείου με τις φρεσκοφυτεμένες μπουκαμβίλιες και λεβάντες. Σαν να με τραβούσε κάτι στην «κοιλιά» του κτιρίου δεξιά, όπου και τα έργα του Μάρκου Καμπάνη, απλωμένα και ωραία παρουσιασμένα σε τρεις αίθουσες. Είχε μια ταιριαστή σιωπή ο χώρος, οι δυο-τρεις επισκέπτες κινούνταν αθόρυβα. Δεν περίμενα ότι η θέαση της τόσο πλούσιας (ανέλπιστα πολύπτυχης) δημιουργίας του Μάρκου Καμπάνη θα μου ενέπνεε τέτοια συναισθήματα ανάτασης και διάθεση περισυλλογής.

Ξεχνάς ότι η θεματική είναι «αγιορείτικη». Και αυτό διότι η ζωγραφική και τα χαρακτικά του Μάρκου Καμπάνη σε συνεπαίρνουν σε έναν στρόβιλο, όπου το θέμα δεν έχει τόσο σημασία όσο ο τρόπος. Ολα τα έργα, βέβαια, είναι ένας ύμνος στην αγιορείτικη κουλτούρα, με την ευρύτερη έννοια, όπου το θεολογικό εμπεριέχεται, δεν πρυτανεύει. Η φύση, τα κτίσματα, η αύρα του τόπου δημιουργούν καταλυτική ατμόσφαιρα. Τα ακριλικά, τα μολύβια, τα κάρβουνα, οι νωπογραφίες, οι εικονογραφήσεις βιβλίων, οι αγιογραφίες, οι ανατυπώσεις χαλκογραφιών του 19ου αιώνα συνθέτουν έναν κόσμο που κινείται με μεγάλο σεβασμό απέναντι σε αυτό που υπήρξε αλλά που διατηρεί ψηλά τη σημαία της ελευθερίας και της αυτόνομης έκφρασης. Εχω την αίσθηση ότι ο Μάρκος Καμπάνης, προσφέροντας τόσο μεγάλες υπηρεσίες στην αγιορείτικη κοινότητα, επιχειρεί μια αξιοσημείωτη σύνθεση ελληνικής παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας ενώ την ίδια στιγμή προσέρχεται όχι μόνο για να συνεχίσει την τόσο θαυμαστή εικαστική παράδοση γύρω από τον Αθω αλλά και να την εμπλουτίσει διευρύνοντάς την.

Αυτή η διεύρυνση συντελείται μέσα από κανόνες υψηλής τέχνης. Τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Μάρκου Καμπάνη, ενώ συμπλέουν σε ένα ρεύμα ιστορίας της τέχνης, πηγάζοντας ακόμη και από δημιουργίες του 19ου αιώνα, εκβάλλουν σε ένα τοπίο με έντονο το προσωπικό ιδίωμα του καλλιτέχνη.

Η ισορροπία ανάμεσα σε δύο σύμπαντα, ακόμη και στο θεολογικό και το κοσμικό, όσο και η καλλιέργεια μιας ιδιαίτερα δουλεμένης αισθητικής ματιάς μάς παραδίνουν το Αγιον Ορος του Μάρκου Καμπάνη ανόθευτο, σχεδόν παρθένο, αλλά απροσδιόριστα οικείο. Η ενότητα με τη σε εξέλιξη αγιογράφηση στο Μετόχι της Ι. Μ. Ιβήρων στην Κορνοφωλιά Εβρου μάς φέρνει αντιμέτωπους με τη δυνατότητα παραγωγής υψηλής τέχνης μέσα στα θρησκευτικά μνημεία της χώρας.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Αλεξανδρή. Κατάλογος, εκδόσεις Ινδικτος. Υποστήριξη: Αγιορείτικη Εστία, Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελος. Διάρκεια έως 14/3 (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/02/2010_390200

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Άσπρη μέρα, ξέξασπρη!!!

We have snow !!!!

χθες είχαμε την χαρά να δούμε άσπρα, τα πέριξ της Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο Happydogs!!! 14 Μαρτίου 2010

Η Ομάδα Διαχείρισης του Happy Dogs World έχει την χαρά να σας προσκαλέσει στο σεμινάριο που διοργανώνουν



1) η Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων κα Χατζηγιάννη Κατερίνα,

2) η Πιστοποιημένη Νοσοκόμα για Ζώα κα Carol McBeth, Διευθύντρια του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.), ( http://www.gawf.org.uk/ )

Η κα McBeth είναι Πιστοποιημένη Νοσοκόμα για Ζώα (απόφοιτη του Royal College of Veterinary Surgeons), με πολυετή πείρα στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα παρέχοντας βοήθεια στον τομέα της ευημερίας των ζώων από το 1988 και

3) ο Θετικός Εκπαιδευτής, Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων Στέφας Αντώνιος

Τα θέματα του νέου σεμιναρίου θα είναι:

“Α΄ βοήθειες για σκύλους και γάτες. (Carol McBeth)”

“Διαχείριση διάφορων καθημερινών προβλημάτων (Χατζηγιάννη Κατερίνα)”

“Προβληματικές Συμπεριφορές & Επιθετικότητα - Η άλλη άκρη του λουριού (Στέφας Αντώνιος)”

Θα μάθετε, και το σημαντικότερο θα δείτε, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας σε ώρα ανάγκης μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Θα ξεναγηθείτε στις πρακτικές λύσεις για την βελτίωση της συμβίωσης με το κατοικίδιό σας.
Μέσα από τα μάτια του σκύλου θα πλησιάσουμε το ζήτημα της επιθετικότητας και φοβίας. Θα κατανοήσετε Γιατί το κάνει, Πως θα το αποφύγετε και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν εκδηλωθεί.
Κρίσιμες ερωτήσεις που αφορούν την Ψυχολογία των σκύλων και τον τρόπο προσέγγισης στα προβλήματα που παρουσιάζονται θα τεθούν στο τραπέζι της μεγάλης συζήτησης που θα γίνεται σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, ωρα 10.30 π.μ., στο Θετικό Σχολειο Σκύλων, Κασταμονής 124, Καλογρέζα (Νέα Ιωνία). Το κόστος του σεμιναρίου είναι συμβολικό και ανέρχεται στα 15€. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα καλύψουν τις ανάγκες αδέσποτων σκύλων.

Επισημαίνουμε ότι λόγω περιορισμένων θέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο σεμινάριο είναι η κράτηση θέσης, η οποία μπορεί να γίνει είτε στο forum http://happydogsworld.com/forum είτε απευθείας

στην κα Κατερίνα Χατζηγιάννη στο τηλέφωνο 6974063270 και

στον Αντώνη Στέφα στο τηλέφωνο 6945334510

Διευκρινίζουμε ότι η προσέλευση των σκυλιών μας δεν είναι δυστυχώς δυνατή.

Σας περιμένουμε, να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για τους αγαπημένους μας φίλους

Η Ομάδα Διαχείρησης του
Happy Dogs World forum
http://happydogsworld.com/forum/

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

...

...

Μολις κατάφερε ένα θανατηφόρο εναέριο κτύπημα σε μια δεκαοκτούρα..