Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ο γιατρός των φτωχών παιδιών

Αναρτήθηκε από I-DIADROMI on Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

http://i-diadromi.blogspot.com/2010/04/blog-post_9651.html


Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους.

Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.

Ο Ελληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός δεν απέκτησε

τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών».

Στα 23 του αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αργότερα ήταν ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ. 
Διαβαστε το πλήρες άρθρο

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κονταριώτισσας

Η εκκλησία της Παναγίας Κονταριώτισσας είναι το παλιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας. Ο σπάνιος αρχιτεκτονικός του τύπος και η περιορισμένη του διακόσμηση τον χρονολογούν στις αρχές του 11ου αιώνα.

Πρόκειται για ναό μεταβατικού τύπου με τρούλο και περίστωο. Σώζει ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με τον Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο και την Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από το τρίβηλο (5ος ή 6ος αιώνας). Ενδιαφέρον προκαλεί το οικοδομικό του υλικό που μεταφέρθηκε από το γειτονικό Δίον. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.



...Μια επόμενη εξόρμηση στην Πιερία...

Σήσαμον ή Σουσάμι

http://alex.eled.duth.gr/Museum/ethnologiko/texts/12.htm

Το σουσάμι είναι μονοετές φυτό ύψους 1 μ. με λευκά ή ερυθρά άνθη που καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τους σπόρους του. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους στη Θράκη ευνοούν την καλλιέργεια του. Το σουσάμι της φημιζόταν για το μέγεθος του σπόρου και την περιεκτικότητα του σε λάδι που έφτανε το 48%, η δε εμπορία του απέφερε σημαντικό εισόδημα στην αγροτική οικογένεια. Το σουσάμι, ο σησαμούς των Βυζαντινών, αλλά και τα παράγωγα προϊόντα του, το ταχίνι και το σουσαμέλαιο, ήταν βασικά διατροφικά στοιχεία στη Θράκη.

Οι αγρότες σπέρνουν το σουσάμι από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το ξεριζώνουν από το χωράφι, όταν ακόμη ο καρπός είναι αγουρωπός, και στη συνέχεια το κάνουν θημωνιά και το σκεπάζουν, να μην το βλέπει ο ήλιος. Ύστερα από έξι ημέρες κάνουν τα τσιρακμάνια, παίρνουν δηλαδή πέντε-πέντε φυτά μαζί, τα δένουν και τα στήνουν με τις κάψες, τις κορυφές, όρθιες. Σε διάστημα 15 έως 20 ημερών, ανάλογα με τον καιρό, το κοπανούν με ξύλο και το τινάζουν πάνω σε καθαρές λινάτσες για να πέσει ο σπόρος. Τέλος το περνούν από κόσκινα για να το καθαρίσουν από τα άγανα, τα σκουπίδια, και το μαζεύουν σε τσουβάλια.

Γιαχανάς (σησαμελαιοτριβείο)

Ο γιαχανάς ή γιαχανές ήταν το προβιομηχανικό εργαστήριο παραγωγής σουσαμέλαιου και υπήρχε σε όλη τη Θράκη. Αποτελούσε κέντρο επικοινωνίας της μικρής κοινωνίας του χωριού αφού οι παραγωγοί που πήγαιναν στο γιαχανά από τα γύρω χωριά έπρεπε να μείνουν εκεί δυο-τρεις ημέρες ώσπου να βγάλουν το σουσαμέλαιο. Όταν η ευρεία χρήση του ελαιόλαδου αντικατέστησε το σουσαμέλαιο, τα σουσαμελαιοτριβεία έπαψαν να λειτουργούν. Στον νομό Έβρου οι περισσότεροι γιαχανάδες σταμάτησαν μεταξύ 1947 και 1955. Στον Κυπρίνο, το Διδυμότειχο και τη Λευκίμη η λειτουργία τους διήρκεσε μία ακόμη δεκαετία, φτάνοντας ως το 1967.

Οι εργάτες που δούλευαν στο γιαχανά έβαζαν αποβραδίς το σουσάμι μέσα σ' ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι ή σε στέρνα και το μούσκευαν. Μετά άνοιγαν λίγο το πώμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του βαρελιού ή της στέρνας και το στράγγιζαν. Ο όγκος του σπόρου διπλασιαζόταν.

Όταν ήθελαν να το αποφλοιώσουν το έβαζαν μέσα σε τσουβάλια και το χτυπούσαν με ξύλο. Στη συνέχεια το άδειαζαν σε σαλαμούρα (νερό και αλάτι) για να αποχωριστεί ο φλοιός και τα ζούφικα, τα κούφια, από τον καρπό. Το αποφλοιωμένο σουσάμι το στράγγιζαν σε σουρωτήρια. Ακολουθούσε το ψήσιμο του σουσαμιού στον ειδικό φούρνο, ενώ το ανακάτευαν συνέχεια με ξύλινο φτυάρι, το γκέλμπερι, εργασία που απαιτούσε προσοχή ώστε ο σπόρος να ψηθεί και όχι να καεί.

Το ψημένο σουσάμι έπεφτε από την κοφίνα, τον ξύλινο συλλέκτη, στις πέτρες σε ισόποσες δόσεις με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου ξύλινου εργαλείου που κινούνταν μαζί με την πέτρα. Με το γύρισμα της πέτρας, που παλιά γινόταν με ζώα, επιτυγχανόταν η σύνθλιψη του σπόρου και έβγαινε το ταχίνι, το οποίο συγκέντρωναν σε δοχεία και το έβραζαν σε καζάνι προσθέτοντας νερό. Ενόσω έβραζε το μείγμα, το ανακάτευαν συνεχώς: το νερό εξατμιζόταν και αποχωριζόταν το καθαρό σησαμέλαιο, το οποίο και μάζευαν. Το υπόλοιπο μείγμα το τοποθετούσαν πρώτα σε τσουλιά, σακιά από κατσικότριχα, και κατόπιν στη χειροκίνητη πρέσα. Με την πίεση έβγαινε το υπόλοιπο σουσαμέλαιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν στη σαπωνοποιΐα. Το στερεό υπόλειμμα, την κούσπα, την έδιναν ως τροφή στα ζώα.

Γλωσσάρι
Άγανο = οι πολύ λεπτές αποφύσεις που μοιάζουν με βελόνες στο επάνω μέρος του σταριού <αρχ. άγανον = ξερόκλαδο για προσάναμμα

Ζούφικα = κούφια < ζούφιος = κούφιος < μεσν. ζόφος < αρχ. σομφός = σπογγώδης, πορώδης, αραιός

θημωνιά < θημών = σωρός < τίθημι = βάζω, τοποθετώ

Κόσκινο = στρόγγυλο σκεύος με επίπεδο διάτρητο πυθμένα από ένα υλικό που συγκρατεί τα ξένα σώματα < αρχ. κόσκινον

Κοφίνα = μεγάλο και βαθύ καλάθι < κοφίνι < υποκορ. του αρχ. κόφινος

Σαλαμούρα < βενετ. salamoia = άλμη

Σήσαμον/σουσάμι/σησάμι < υποκορ. του αρχ. σήσαμον = καρπός της σησάμης (σουσαμιάς)

Ταχίνι = αλεσμένο σουσάμι < τουρκ. tahin = ταχίνι < όψιμο μεσν. (κυπρή), τάχη

Τσουλιά < τσούλι = κιλίμι, κουρέλι < τουρκ. cul = παλιόρουχο. Κατά Μ. Φιλήντ < από το αρχ.διύλιον = αραιό πανί με το οποίο στραγγίζουν

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Φάκελος-Ανακύκλωση τώρα!

της Μυρτώς Αντωνοπούλου

Τα τελευταία χρόνια κάνω ανακύκλωση. Ορισμένες φορές με ενθουσιασμό και άλλες γεμάτη αμφιβο¬λίες. Δεν κάνω και τίποτα σπουδαίο, εδώ που τα λέμε. Ρίχνω σε μια δεύτερη σακούλα, δίπλα στα σκουπίδια, τις συσκευασίες από προϊόντα, μαζεύω τις άδειες μπαταρίες και τις πετάω στον κάδο που υπάρχει έξω από το σουπερμάρκετ που πηγαίνω - πρόσφατα, μάλιστα, ανακάλυψα και κάδο για λαμπτήρες. Ο παλιός μου Η/Υ έβγαλε το χειμώνα στη βεράντα, μέχρι να μάθω πού θα μπορούσε να ανακυκλωθεί, και στα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνεται η κομποστοποίηση. Τις υπόλοιπες ημέρες αναρωτιέμαι πού πήγε ο «μπλε κάδος» της γειτονιάς μου, νευριάζω βλέποντας τους κάδους ανακύκλωσης γεμάτους με κοινά σκουπίδια και μπαίνω σε σκέψεις αν πράγματι γίνεται ανακύκλωση στην Ελλάδα και, εν πάση περιπτώσει, πού καταλήγουν τελικά όσα μαζεύω. Όλα αυτά οδήγησαν στον «οδηγό ανακύκλωσης», που ελπίζω να λύσει και τις δικές σας απορίες.



Πως θα ανακυκλώσετε

Συσκευασίες

Στην Ελλάδα, για την ανακύκλωση των οικιακών συσκευασιών υπάρχουν δύο συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης: Οι «μπλε κάδοι» και το «ανταποδοτικό σύστημα», καθώς και το ατομικό σύστημα ανακύκλωσης της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος».



Μπλε κάδοι

Οι συσκευασίες των προϊόντων που χρησιμοποιείτε ανακυκλώνονται εφόσον τις ρίξετε στους «μπλε κάδους». Υπεύθυνη είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Επικοινωνήσαμε με τους ειδικούς και λύσαμε κάθε μας απορία.



Η ανακύκλωση στην πράξη Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, γνωστά ως ΚΔΑΥ. Πανελλαδικά λειτουργούν 21 ΚΔΑΥ. Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται είτε με μηχανήματα είτε με το χέρι, όπως συμβαίνει και στις ανάλογες μονάδες του εξωτερικού. Τα ανακτώμενα υλικά χωρίζονται ανά κατηγορία, συμπιέζονται και δεματοποιούνται. Στη συνέχεια, προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.



Απορίες «μυημένων»

• Πρέπει να ξεπλένω ή να σκουπίζω τις συσκευασίες των προϊόντων, πριν τις ρίξω στον κάδο ανακύκλωσης;

Οι συσκευασίες πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση άδειες και καθαρές από υπολείμματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να σκουπίσετε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή να το ξεπλύνετε με λίγο νερό, δεν χρειάζονται, όμως, υπερβολές.

• Ανακυκλώνονται τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, οι αποδείξεις και οι φάκελοι των ΔΕΚΟ;

Προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί σύστημα για την εναλλακτική διαχείριση του έντυπου χαρτιού, αν και το σχετικό διάταγμα υπάρχει. Όσο για το σύστημα των μπλε κάδων, αφορά την ανακύκλωση μόνο συσκευασιών. Παρ’ όλα αυτά, όταν βρεθεί έντυπο χαρτί στον μπλε κάδο, ανακυκλώνεται. Τα μικρά χαρτάκια, όμως, δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές. Γι’ αυτό, καλό είναι να μη σκίζετε τα χαρτιά πριν τα ρίξετε στον κάδο, απλώς τσακίστε τα.

• Να πετάω το αλουμινόχαρτο στον κάδο ανακύκλωσης;

Όχι, το αλουμινόχαρτο δεν ανακυκλώνεται στην Ελλάδα.

• Ανακυκλώνεται η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ;

Ναι. Και τα δύο υλικά από τα οποία αποτελείται η συσκευασία (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνονται, αλλά θα πρέπει να διαχωριστούν πριν τα ρίξετε στον μπλε κάδο.

• Να ρίχνω στην ανακύκλωση τη συσκευασία του κρέατος από φελιζόλ, που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ;

Όχι.

• Πού πρέπει να πετάω τα CD και τα DVD;

Στους μπλε κάδους μπορείτε να πετάτε μόνο τις θήκες τους. Δυστυχώς, τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα.

• Να πετάω και τα καπάκια από τα μπουκάλια στην ανακύκλωση;

Ναι, αφού όμως τα ξεβιδώσετε από τα μπουκάλια.

• Πρέπει να συμπιέζω τις συσκευασίες πριν τις πετάξω;

Ναι. Καλό είναι να συμπιέζετε, να τσακίζετε και να διπλώνετε όσες συσκευασίες μπορείτε.

• Είναι λάθος να πετάω ό,τι ανακυκλώνω σε δεμένη πλαστική σακούλα;

Ναι. Θα πρέπει να ρίχνετε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο «χύμα» και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Μπορείτε να συλλέγετε τα ανακυκλώσιμα υλικά στην ειδική τσάντα ανακύκλωσης (που έχουν μοιράσει αρκετοί δήμοι) ή και σε οποιαδήποτε σακούλα (πλαστική ή χάρτινη), το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να αδειάσετε στον μπλε κάδο. Τις πλαστικές και χάρτινες σακούλες μπορείτε, επίσης, να τις ρίχνετε στον κάδο μετά τη χρήση τους.



Info

«Ε.Ε.Α.Α.», Χειμάρας 5, Μαρούσι, τηλ.: 210-80.10.962-3,

site: www. herrco.gr





Εσείς, έχετε μπλε κάδο;

• Συμμετέχει ο δήμος σας στο πρόγραμμα με τους μπλε κάδους;

Οι δήμοι που συμμετέχουν είναι περισσότεροι από 630. Αναζη¬τήστε το δικό σας κάδο στην ιστοσελίδα της «Ε.Ε.Α.Α.» (www.herrco.gr).

• Πώς μπορώ να αποκτήσω κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά μου;

Η «Ε.Ε.Α.Α.» προσφέρει τους μπλε κάδους και τα ειδικά απορριμμα¬τοφόρα (που συλλέγουν μόνο το δικό τους περιεχόμενο) στους δήμους με τους οποίους συνερ¬γά¬-ζεται. Πόσοι κάδοι θα τοποθετ¬ηθούν και σε ποια σημεία απο¬φασίζεται από κάθε δήμο. Επομέ¬νως, για να τοποθετηθεί κάδος στη γειτονιά σας, όπως και για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει μετά την τοποθέτησή του (π.χ. αν δεν τον αδειάζουν συχνά), θα πρέπει να επικοινω¬νήσετε με το Τμήμα Καθαριότητας του δήμου σας.



Ανταποδοτικό σύστημα

Από τις αρχές του 2009 ξεκίνησε η «ανταποδοτική ανακύκλωση», στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλοι δήμοι της χώρας (Αθηναίων, Αμαρουσίου, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κ.ά.), καθώς και επιχειρήσεις (Carrefour Μαρινόπουλος, Info Quest κ.ά.). Τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης βρίσκονται σε κεντρικά σημεία δήμων, καταστήματα, σουπερμάρκετ και σχολεία. Όμως, για να τα βρείτε μπορείτε να ενημερωθείτε μόνο τηλεφωνικά… Στόχος είναι να τοποθετηθούν 900 τέτοια «σπιτάκια» πανελλαδικά, τα οποία ωστόσο είναι λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. «Φανταστείτε ότι μόνο ένα σπιτάκι θα εξυπηρετεί… 12.000 κατοίκους!», εξηγεί ο δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος στην «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης». Οι καταναλωτές επιστρέφουν τις συσκευασίες προϊόντων (σε ορισμένα Κέντρα υπάρχουν υποδοχές και για μικροσυσκευές) και το αντα-ποδοτικό κίνητρο είναι δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένα καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούν να δωρίσουν το ποσό σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος-καθαριό¬τητας του Δήμου Αθηναίων, κ. Δημόπουλο, τα υλικά διαχωρίζονται αυτόματα από το μηχάνημα και, στη συνέχεια, πηγαίνουν προς τελική αξιοποίηση. Ο κ. Κυρκίτσος, όμως, βεβαιώνει ότι ο διαχωρισμός από το μηχάνημα δεν επαρκεί. «Χρειάζονται άνθρωποι που θα ελέγχουν αν είναι σωστός ο διαχωρισμός. Διαφορετικά, τα υλικά θα απορριφθούν από το σύστημα ανακύκλωσης και θα καταλήξουν στις χωματερές».



Info

«Ανταποδοτική Ανακύ¬κλω¬ση», Λεωφ. Πεντέλης 77-79, Χα¬λάν¬δρι, τηλ: 210-68.56.110-11.



Για «πρωτάρηδες»



Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνετε συσκευασίες από:

• Χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοκιβώτια).

• Πλαστικό (π.χ. μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες).

• Αλουμίνιο (π.χ. κουτιά αναψυκτικών, κονσέρβες).

• Γυαλί (π.χ. γυάλινα μπουκάλια, βαζάκια).

• Λευκοσίδηρο (π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ).



Τα «σπιτάκια» του Βασιλόπουλου

Η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος» ξεκίνησε το 2003 ατομικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών, ώστε να ανακυκλώνει μόνη της τις συσκευασίες της ιδιωτικής της ετικέτας, αλλά παράλληλα ανακυκλώνει και οποιαδήποτε άλλη συσκευασία. Συνεργάζεται με την εταιρεία «ΤΕΧΑΝ», η οποία της διαθέτει δύο ειδών «σπιτάκια»:

• Τα μικρά, όπου ανακυκλώνονται συσκευασίες από πλαστικό και λευκοσίδηρο.

• Τα μεγάλα, όπου ανακυκλώνονται πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά (από αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο), γυάλινες φιάλες, πλαστικές σακούλες, μεταλλικοί περιέκτες (π.χ. κονσέρβες), πλαστικά δοχεία (π.χ. απορρυπαντικά), μπαταρίες και μικροσυσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα).

Οι πολίτες ρίχνουν στις κατάλληλες υποδοχές τα υλικά και το μηχάνημα τα επεξεργάζεται αυτόματα (π.χ. συμπιέζει τα αλουμινένια κουτιά). Στη συνέχεια, η «ΤΕΧΑΝ» συλλέγει τα υλικά, τα αποθηκεύει και τα στέλνει στα αντίστοιχα Κέντρα Ανακύκλωσης. Το σύστημα είναι ανταποδοτικό και ο πολίτης έχει δύο επιλογές: Να παραλάβει εκπτωτικό κουπόνι για αγορές εντός του καταστήματος ή να προσφέρει το ποσό ως δωρεά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (π.χ. «Χαμόγελο του παιδιού»). Τα ειδικά «σπιτάκια» βρίσκονται σε 40 σουπερμάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» ανά την Ελλάδα (20 μεγάλα και 20 μικρά). Ενημερωθείτε σχετικά από την ιστοσελίδα της εταιρείας.



Info

Ατομικό σύστημα ανακύκλωσης «ΑΒ Βασιλόπουλος», τηλ: 210-97.19.091 (ΤΕΧΑΝ), site: www.ab.gr



Μπαταρίες

Δεν είναι όλες οι μπαταρίες επικίνδυνες. Είναι, όμως, ιδιαίτερα τοξικές εκείνες που περιέχουν μόλυβδο, υδράργυρο ή κάδμιο. Αντί να καταλήξουν, λοιπόν, στα απορρίμματα και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορούν να ανακυκλωθούν παράγοντας νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα, στους ειδικούς κάδους συλλογής μπαταριών της «ΑΦΗΣ». Εργοστάσιο ανακύκλωσης δεν υπάρχει στην Ελλάδα, οπότε οι μπαταρίες στέλνονται σε κάποιο εργοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο). Για να βρείτε το κοντινότερο σημείο συλλογής μπαταριών, επικοινωνήστε με την «ΑΦΗΣ», αν και συνήθως οι ειδικές κυλινδρικές στήλες είναι τοποθετημένες σε καταστήματα σουπερμάρκετ και κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με σχολεία, δήμους, κοινότητες, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Από το Μάρτιο του 2005, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 43.000 κάδοι σε όλη την ελληνική επικράτεια.



Info

«ΑΦΗΣ» (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών), τηλ.: 210-80.30.244, site: www. afis.gr



Σύμφωνα με Οδηγία της Ε.Ε., όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συλλέγουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, στόχο που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα!



Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές

Ο παλιός σας Η/Υ, το κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεστε πλέον, ακόμα και το πλυντήριο που θέλετε να ξεφορτωθείτε, μπορούν να ανακυκλωθούν και να κερδίσουν μία... δεύτερη ζωή. Η εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών» συνεργάζεται με δήμους, σχολεία, καταστήματα πώλησης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και σουπερμάρκετ και συλλέγει κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε 6.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Για να ενημερωθείτε για το κοντινότερο σημείο συλλογής συσκευών, τηλεφωνήστε στην εταιρεία ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της. Τις μικροσυσκευές μπορείτε να τις μεταφέρετε μόνοι σας. Αν, όμως, πρόκειται για μεγάλη συσκευή, τηλεφωνήστε στην Υπηρεσία Ογκωδών του δήμου σας για την παραλαβή της. Σημειώστε, επίσης, ότι στην περίπτωση που αγοράσετε μια καινούργια συσκευή, το κατάστημα από το οποίο την προμηθευτήκατε είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά και να τη στείλει για ανακύκλωση. Οι συσκευές που συλλέγονται αποσυναρμολογούνται σε ειδικές μονάδες ανά την Ελλάδα, απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν, κάποια αξιοποιήσιμα μέρη τους διοχετεύονται στην αγορά και τα υπόλοιπα καταλήγουν στην ανακύκλωση.



Info

«Ανακύκλωση Συσκευών», τηλ.: 210-53.19.780, 210-53.19.762-5,

site: www.electrocycle.gr. Για δωρεάν παραλαβή μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, καλέστε τη «Phaedra» στα τηλ.: 800-800.90.90 ή 210-42.86.347. Η εταιρεία συνεργάζεται με την «Ανακύκλωση Συσκευών» και με ορισμένους δήμους της Αττικής.



Ακόμα και λαμπτήρες!

Η «Ανακύκλωση Συσκευών» διαθέτει, επίσης, ειδικούς κάδους για συλλογή λαμπτήρων σε 600 σημεία σε όλη τη χώρα. Θα τους βρείτε σε καταστήματα που πωλούν λαμπτήρες, σε καταστήματα λιανικής (π.χ. Prakti¬ker, ΙΚΕΑ) και σε δήμους.

Tip Αναζητήστε στη συσκευασία των λαμπτήρων και των συσκευών το σήμα με το διαγραμμένο κάδο, για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν ανακυκλώνεται.



Φάρμακα

Πετώντας τα φάρμακα, που δεν χρειαζόμαστε πλέον, στα σκουπίδια, επιβαρύνουμε το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η πρωτοβουλία συλλογής ληγμένων φαρμάκων ανήκει στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. Ήδη 600 από τα 900 φαρμακεία που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Πέλλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στους νομούς Ροδόπης και Καβάλας, μάλιστα, συμμετέχουν όλα τα φαρμακεία. Το περιεχόμενο των κάδων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα φαρμακεία-μέλη, συγκεντρώνεται σε αποθήκες και μία φορά το χρόνο τα φάρμακα αποστέλλονται σε ειδικά κέντρα στη Γερμανία και στο Βέλγιο, όπου καταστρέφονται. Τα έξοδα, τόσο για τους κάδους όσο και για την καταστροφή των φαρμάκων, επιβαρύνουν τα μέλη του Συλλόγου, ενώ η πολιτεία δεν έχει δηλώσει ακόμα πρόθεση χρηματοδότησης. Σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στη Χίο, στη Λέσβο και στα Δωδεκάνησα.



Info

Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-498.500.



Λάδι τηγανίσματος

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να ρίχνουν το λάδι μετά το τηγάνισμα στο νεροχύτη. Σε περιοχές, όμως, που δεν υπάρχει επεξεργασία αποβλήτων, το «τηγανόλαδο» κατευθύνεται σε θάλασσες και ποτάμια, συμβάλλοντας στη διατάραξη της τροφικής αλυσίδας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν, χρησιμοποιούν τα «τηγανέλαια» για την παραγωγή βιοκαυσίμων, που ρυπαίνουν λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε δύο που εξυπηρετούν οικιακούς καταναλωτές:

1. Η εταιρεία «Σέλας» («Συλλογή και επεξεργασία λιπών και ανακυ¬κλώ¬σιμων στερεών») συλλέγει λάδι τηγανίσματος από το σπίτι σας. Εσείς, δεν έχετε παρά να τους ζη¬τή¬σετε να σας τοποθετήσουν έναν ειδικό κάδο συλλογής στην πολυ¬κατοικία ή τη μονοκατοικία σας, μέσα στον οποίο θα ρίχνετε πλα¬στικά μπουκάλια με το λάδι που μαζεύετε. Θα χρειαστεί να δώσετε 50 € στην εταιρεία και, από εκεί και πέρα, αυτή θα ανα¬λά¬βει να αντικαθιστά τον κάδο κάθε φορά που γεμίζει. Τα πλα¬στικά μπου¬κά¬λια ανακυκλώνονται και το λάδι, αφού υποστεί μία πρώτη επεξερ¬γασία, μεταφέρεται σε ειδι¬κές μο¬νά¬δες που το μετα¬τρέ¬πουν σε βιο¬ντίζελ (υπάρχουν πάνω από 10 μονάδες στην Ελλάδα). Η εται¬ρεία αναπτύσσει και δίκτυο «Στε¬κιών Ανακύκλωσης Τηγανελαίων» (σε σουπερμάρκετ, καταστήματα κλπ.).



Info

«Σέλας», τηλ.: 210-24.60.845,

site: www.selas.com.gr



2. Η εταιρεία «Revive», σε συνεργασία με την «ΑΒ Βασιλόπουλος», έχει τοποθετήσει, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, ειδικές δεξαμενές για τη συλλογή του λαδιού τηγανίσματος σε δύο σουπερμάρκετ: Στο Ελληνικό (Λ. Βουλιαγμένης 43-45) και στην Εθνική (20ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας). Για κάθε λίτρο λαδιού που θα ανακυκλώνεται, θα προσφέρεται από την εταιρεία το ποσό των 0,03 € στη WWF. Η εταιρεία συλλέγει λάδι τηγανίσματος από ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ. Συνεργάζεται, επίσης, με το Δήμο Ελληνικού για τη συλλογή λαδιού από τις κατοικίες (όπου τοποθετούνται ειδικά βαρέλια), ενώ βρίσκεται σε επαφή και με άλλους ενδιαφερόμενους δήμους, κυρίως της Αττικής.



Info «Revive», τηλ.: 210-21.16.524, 210-20.12.864,

site: www.revive.gr



Εσύ, πόσα σκουπίδια παράγεις;

Πρώτο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορ¬ριμμάτων και έπειτα η ανακύ¬κλωσή τους. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να απο-δειχτούν αποφασιστικές. Πάρτε μερικές ιδέες:

• Αποφύγετε να αγοράζετε προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες κάνουν κατάχρηση σε χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο.

• Στο σουπερμάρκετ επιλέγετε τα προϊόντα σε οικονομικές συσκευα¬σίες, προκειμένου να μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων σας.

• Ακυρώστε ανούσιες συνδρομές σε ενημερωτικά καταναλωτικά δελτία, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση χαρτιού.

• Προτιμήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και αποφύγετε όσες είναι μιας χρήσης.



Τουλάχιστον 475 κιλά σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές παράγει ετησίως κάθε Έλληνας



Αυτοκίνητα

Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν, ουσιαστικά, απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η ανακύκλωση αυτοκινήτων, μία από τις πιο επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στη δυτική Ευρώπη, «παίρνει τα πάνω της» και στην Ελλάδα, με την «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» (ΕΔΟΕ), η οποία αριθμεί πλέον 80 κέντρα διαχείρισης σε 39 νομούς. Τα παλιά οχήματα μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες. Εκεί αφαιρούνται τα τοξικά υγρά και στερεά. Ορισμένα μέρη τους χρησιμοποιούνται ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, ενώ άλλα ανακυκλώνονται (μετατρέπονται σε μέταλλα). Για να ανακυκλώσετε το δικό σας αυτοκίνητο, βρείτε τις μονάδες ανακύκλωσης ανά νομό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.edoe.gr/welcome. aspx? NewPage=4300 και μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινότερο σημείο παράδοσης, με το σήμα της «ΕΔΟΕ.» Συνήθως, πάντως, οι εταιρείες στέλνουν γερανό να παραλάβει το όχημα χωρίς καμία επιβάρυνση. Εσείς, δεν έχετε παρά να περιμένετε να σας αποσταλεί το πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο σας απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας.

Tip Πραγματοποιήστε όλη τη διαδικασία πριν από τις 20 Δεκεμ¬βρίου κάθε έτους, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά.



Info «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» (ΕΔΟΕ), Λ. Κηφισίας 324, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-68.99.039, site: www.edoe.gr



Ανακυκλώνονται και τα κοσμήματα;

Στο κατάστημα κοσμημάτων «A. Λεονταράκης» -όπου, παρεμπιπτόντως, οι συσκευασίες είναι από ανακυκλωμένα υλικά- σας δίνεται η δυνατότητα να... ανακυκλώσετε τα παλιά σας κοσμήματα. Οι ειδικοί τα καθαρίζουν, διαχωρίζουν τα μέταλλα και τα ανακατασκευάζουν!



Info «A. Λεονταράκης», Σκούφου 6, Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.47.728,

site: www.leondarakis.gr



Ρούχα

Η ανακύκλωση ρούχων στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δύο αξιόλογες ιδιωτικές προσπάθειες είναι οι εξής: Ο «Κύκλος», όπου συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία, αφού υποστούν επεξεργασία, ανακατασκευάζονται και προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, και η βιοτεχνία «Freedom», όπου παλιά ρούχα -ακόμα και κατεστραμμένα- υφίστανται συγκεκριμένη επεξεργασία και μετατρέπονται σε στουπί ή σε πανιά καθαρισμού.



Info

• «Κύκλος-ανακύκλωση», Γιαλούρου 9, Ν. Κυψέλη, τηλ.: 210-88.17.119. • «Freedom», Νάξου 27, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ.: 210-48.13.802, 210-48.27.189, 6982-522.861.



Το μυστήριο της πλαστικής σακούλας

Φέτος ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται, κυρίως στα σουπερμάρκετ, σακούλες που «διαλύονται μόνες τους», σε μια προσπάθεια να αντικατασταθεί η κοινή πλαστική σακούλα, που επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Είναι, όμως, οι νέες σακούλες πραγματικά βιοδιασπώμενες; Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Ε.Μ.Π. κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης μάς δίνει τις απαντήσεις:



Είναι οι νέες σακούλες των σουπερμάρκετ βιοδιασπώμενες;

Όχι, είναι φωτοδιασπώμενες. Οι παράγοντες που περιέχουν διασπούν ταχύτερα την πλαστική σακούλα, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποδειχθεί ότι τη μετατρέπουν σε προϊόν που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Έτσι, ενώ οι σακούλες αυτές προωθήθηκαν σαν «ανακυκλώσιμες» και «πιο φιλικές προς το περιβάλλον», οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν σχετικά με τις αρνητικές παραμέτρους που σχετίζονται με την κατασκευή, χρήση και απόρριψη πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον (π.χ. συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιβαρύνει τα οικοσυστήματα).



Και οι βιοδιασπώμενες;

Οι πραγματικά βιοδιασπώμενες σακούλες που κατασκευάζονται από φυσικά υλικά (άμυλο, καλαμπόκι) και βιοδιασπώνται σε συνθήκες κομποστοποίησης, φαίνεται να είναι οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Βέβαια, μπορούν να γίνουν παγίδες για τα θαλάσσια είδη όταν καταλήγουν στις θάλασσες, ενώ κοστίζουν σχεδόν 3 φορές περισσότερο από τις κοινές πλαστικές σακούλες.



Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο καταναλωτής;

Αρκετές χώρες έχουν περιορίσει δραστικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας (π.χ. Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία), ενώ άλλες τις έχουν απαγορεύσει, όπως π.χ. η Κίνα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να καταργηθούν και στη χώρα μας, να χρησιμοποιούνται οι πραγματικά βιοδιασπώμενες σακούλες και να προωθήσουμε την καλύτερη λύση, που είναι η χρήση πάνινων τσαντών ή μεγάλων πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, που

διατίθενται πια σε όλα τα σουπερμάρκετ, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 2-3 ετών».



Η Ανακύκλωση στην Ελλάδα

«Από το 2001 και μετά, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ανακύκλωσης», υποστηρίζει ο δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος στην «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης». Ο σχετικός νόμος έβαλε τα θεμέλια για τη δρομολόγηση των διάφορων συστημάτων. «Ωστόσο, έχουν καθυστερήσει πολύ τα διατάγματα για τα μπάζα και το έντυπο χαρτί, όπως και για επιμέρους υλικά που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο (έπιπλα, ιατρικά απόβλητα, ρουχισμός, φάρμακα)». Ο ίδιος, αξιολογώντας τα συστήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπογραμμίζει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι «μπλε κάδοι», τονίζοντας όμως την ανάγκη για επέκταση του συστήματος σε όλους τους δήμους της χώρας, και χαρακτηρίζει εξαιρετική τη δουλειά της «ΑΦΗΣ» και της «ΕΔΟΕ». Η Ελλάδα, όμως, έχει δρόμο μπροστά της. Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να «πιάσει» τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.;



Στο δρόμο για τη λύση

Η «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης» προτείνει το «Στρατηγικό Μοντέλο Διαχείρισης των Απορριμμάτων», το οποίο υποστηρίζουν και άλλες οικολογικές οργανώσεις (Greenpeace, WWF Ελλάς, Δίκτυο Μεσόγειος SOS). Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία είναι ρεαλιστική, οικονομική και ωφέλιμη, αφού, εκτός των άλλων, αποσκοπεί στη δημιουργία τουλάχιστον 11.000 νέων θέσεων εργα-σίας. Οι υπεύθυνοι έχουν υπολογίσει και το ακριβές κόστος. «Λιγό¬τερο από 1,4 δις θα κοστίσει για ολόκληρη την Ελλάδα. Η πολιτεία θα χρειαστεί να δώσει 190 εκατομμύρια και οι ιδιώτες που συμμετέχουν 80 εκατομμύρια ετησίως για 5 χρόνια», εξηγεί ο κ. Κυρκίτσος.



Τα σημεία-κλειδιά του μοντέλου

• Πρόληψη Uber alles Περιλαμβάνει ιδέες για τη μείωση των σκουπιδιών, όπως είναι η πληρωμή δημοτικών τελών βάσει των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και όχι βάσει των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας, που ισχύει σήμερα.

• Reuse Η επαναχρησιμοποίηση δεν αφορά μόνο τις συσκευασίες αναψυκτικών, νερού και μπίρας, αλλά επεκτείνεται ακόμα και σε προϊόντα από πλαστικό. Για τις «επιστρεφόμενες» συσκευασίες που υπάρχουν στο εξωτερικό, ο καταναλωτής πληρώνει π.χ. 0,30 € παραπάνω και τα παίρνει πίσω με την επιστροφή του προϊόντος.

• Οικιακή κομποστοποίηση Τα νοικοκυριά μπορούν με έναν ειδικό κάδο να παράγουν λίπασμα από τα οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα κλπ.), που θα αξιοποιηθεί στον κήπο ή τη βεράντα, μειώνοντας τα παραγόμενα απορρίμματα κατά 35%. Εάν η πολιτεία θεσπίσει την τοποθέτηση κάδων οικιακής κομποστοποίησης και ξεκινήσει την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων μαζί με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση στο μέτρο.

• Το μοντέλο των 4 κάδων Ένας κάδος θα αφορά μόνο το χαρτί, που θα οδηγείται χωρίς άλλη διαλογή για ανακύκλωση. Ο δεύτερος θα δέχεται όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο), τα οποία θα οδηγούνται στα ΚΔΑΥ για διαλογή και ανακύκλωση. Στον τρίτο κάδο θα ρίχνονται μόνο τα υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά, όσα δηλαδή δεν καταλήγουν στον οικιακό κάδο κομποστοποίησης, τα οποία θα κομποστοποιούνται σε ειδικές μονάδες. Ο τελευταίος κάδος θα δέχεται τα υπολείμματα, τα οποία θα οδηγούνται σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Με αυτό τον τρόπο η διαλογή των υλικών στα ΚΔΑΥ θα είναι ευκολότερη, εφόσον θα οδηγείται για διαλογή το 20-25% των σημερινών ποσοτήτων, ενώ τα υπολείμματα (π.χ. μικρά χαρτάκια) που καταλήγουν σήμερα σε ΧΥΤΥ (επειδή δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα υπόλοιπα υλικά) θα ελαχιστοποιηθούν, αφού σχεδόν στο σύνολό τους θα ανακυκλώνονται, εφόσον το χαρτί θα συλλέγεται ξεχωριστά.

• Μεγαλύτερα βήματα Στόχος η βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης και η επέκτασή της και σε άλλα υλικά. Αρκετά από τα σημερινά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (π.χ. για συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές) χρειάζονται βελτιώσεις, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες σημαντικές κατηγορίες υλικών (ρούχα, παπούτσια, έπιπλα κλπ.), για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα συστήματα διαχείρισης. Η πρόταση είναι να δημιουργηθούν Διαδημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης, όπου θα μπορούν οι πολίτες να παραδίδουν τέτοιου είδους υλικά.



Info

Για πληροφορίες σχετικά με τους ειδικούς κάδους και την τεχνική της κομποστοποίησης, επικοινωνήστε με την «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης», Μαμάη 3, τηλ.: 210-82.24.481,

site: www.ecorec.gr



2% κατά βάρος υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει το πλαστικό στα σκουπίδια των Ευρωπαίων. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 20%!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

"Ιστορίες που μου άλλαξαν τη ζωή " του Παναγιώτη Σαϊνατούδη

αναδημοσιεύω και εδω την καταπληκική ιστορία μιας ζωής ..
http://www.peliti.gr/pages/istories.htm

" Το παρόν κείμενο γράφτηκε με αφορμή τη βράβευση του Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως  «Φύλακα της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου»



Είμαι ένας κόκκος σταριού
κράτα με στη χούφτα σου
κλείσε τα μάτια σου
και άφησε με να σου διηγηθώ
την ιστορία της ζωής μου…

Tον Ιανουάριο του 1991 ο φίλος μου Γιάννης Διαμαντόπουλος με ρώτησε αν θα ήθελα να αγοράσω ένα πακέτο με σπόρους που είχε φέρει από το εξωτερικό. Εκείνη την εποχή δεν είχα καθόλου χρήματα και οι πέντε χιλιάδες δραχμές (15ευρώ) που μου ζητούσε ήταν παρά πολλές για μένα. Παρόλα αυτά κάτι με οδήγησε να βρω τα χρήματα και να αγοράσω αυτούς τους σπόρους. Ο Γιάννης μου είπε ότι τους είχε αγοράσει από μια τράπεζα σπόρων από τις Η.Π.Α. Το πακέτο περιείχε μια σειρά από σπόρους και ρίζες από διάφορα φυτά από όλο τον κόσμο. Το εντυπωσιακό για μένα ήταν τα καλαμπόκια που ήταν χρωματιστά και ήταν από φυλές Ινδιάνων που είχαν εξαφανιστεί!!!




Το Σεπτέμβριο του 1992 μοίραζα τα προσκλητήρια γάμου του αδερφού μου, στη γενέτειρα μου τη Βαμβακούσα του νομού Σερρών. Στην αυλή ενός σπιτιού είδα ένα κοντόροκο μαύρο καλαμπόκι. Ρώτησα την ηλικιωμένη κυρία τι ήταν το καλαμπόκι που κρατούσε και μου είπε ότι με αυτό κάνει ποπ κορν στα εγγόνια της. Ζήτησα λίγους σπόρους και μου έδωσε ευχαρίστως. Μετά μου ήρθε η ιδέα: σε κάθε σπίτι που θα πήγαινα προσκλητήριο, να ζητώ να μου δίνουν σπόρους από δικές τους ποικιλίες. Έτσι και έγινε! Στο τέλος, αφού μοίρασα τα προσκλητήρια του γάμου, γέμισα μια αγκαλιά από καλαμπόκια, κολοκύθες, φασολιά κ.τ.λ. Αυτό ήταν το καλαμπόκι, που στάθηκε αφορμή να κάνω την πρώτη μου εξερευνητική αποστολή και μου άλλαξε τη ζωή. Από τότε πάντα είχα στο νου μου όπου πήγαινα να ρωτάω τι σπόρους καλλιεργούν. Στην πορεία άρχισα να ρωτάω και άλλα πράγματα όπως πώς τους μαγειρεύουν και πώς τους συντηρούν.


Από το 1991 είχα εντάξει αυτή τη δραστηριότητα μου μέσα στις δράσεις του Εργαστηρίου Οικολογικής Πρακτικής, της ομάδας που είχα ξεκινήσει το 1990 για την οικολογική γεωργία. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα την πρώτη δράση σε μη κυβερνητικό επίπεδο για τις ντόπιες ποικιλίες.


Το 1993 σε μια προσπάθεια να ζήσω κοντά στη φύση και πιο κοντά σε αυτά που πίστευα, εγκαταστάθηκα στο χωριό Δασωτό του Κ. Νευροκοπίου του Νομού Δράμας. Στο Δασωτό ζούσα σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς χρήματα.


Την άνοιξη του 1995 σε μια στιγμή προσωπικής κατάρρευσης, συνειδητοποίησα ότι το θέμα των ντόπιων ποικιλιών ήταν θέμα πρωταρχικής σημασίας για μένα. Έτσι ξεκίνησα το Πελίτι. (έχω πλέον αποχωρήσει από το Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής, όπου μετεξελίχθηκε στον «Αιγιλόπα») Στο Δασωτό υπάρχει μια μεγάλη βελανιδιά, μια βελανιδιά σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού. Από αυτή τη βελανιδιά εμπνεύστηκα το όνομα «Πελίτι». Πήρα ένα κομμάτι χαρτί και έγραψα ένα γράμμα στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, όπου έγραφα ότι δημιουργήθηκε το Πελίτι. Το Πελίτι ξεκίνησε ως προσωπική μου ανάγκη ώσπου σιγά σιγά έγινε το σημείο αναφοράς άλλα και το μέσο έκφρασης πολλών ανθρώπων.


Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αναζητήσω τους καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών. Τα ταξίδια γίνονταν χωρίς χρήματα, με τα πόδια, με ωτοστόπ ή με τη βοήθεια φίλων. Χρησιμοποιώντας το σπίτι στο Δασωτό ως βάση για τις δραστηριότητες μου, πραγματοποίησα εκατοντάδες ταξίδια (στην αρχή στη Β. Ελλάδα, μια που ήταν και πιο εύκολο , και αργότερα σε όλη την Ελλάδα).

Αρχικά ξεκίνησα να ερευνώ τα χωριά της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά: αν και τα χωριά βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, είχαν πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Κάθε πρωί έφευγα από το σπίτι και πήγαινα σε χωριά για τα οποία είχα πληροφορίες πως κρατούν δικούς τους σπόρους και το βράδυ επέστρεφα. Κάθε μέρα διένυα διακόσια, τριακόσια ή και περισσότερα χιλιόμετρα με ωτοστόπ. Ταξίδευα με απόλυτη ασφάλεια και με τεράστια επιτυχία.


Μέσα απ’ αυτά τα ταξίδια έμαθα πολλά: έμαθα ότι τα πράγματα που συναντάμε μπροστά μας τα έχουμε μέσα στο κεφάλι μας. Έμαθα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έμαθα ότι όταν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι, «όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρουμε». Έμαθα ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό. Έμαθα ότι είμαστε σημαντικοί και σπουδαίοι παρά την όποια οικονομική μας θέση.


Το 1997 ήταν η χρονιά που πραγματοποίησα τα περισσότερα ταξίδια. Τα ταξίδια ξεκίνησαν στις αρχές του Μάρτη και σταμάτησαν στις αρχές του Οκτώβριου. Ξεκίνησα από τη βόρεια Ελλάδα και έφτασα ως την κεντρική. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Στα μέσα του Μάρτη περίπου , πήγα στα πομακικά χωριά του Ν. Ξάνθης. Οι Πομάκοι είναι μια ομάδα πληθυσμού που ζει από την αρχαιότητα στην οροσειρά της Ροδόπης, (στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία).


Πολιτικοί, θρησκευτικοί, γλωσσικοί και άλλοι λόγοι τους οδήγησαν σε μια απομόνωση. Στην αρχή πήγα μόνος και όλοι μου λέγανε ότι δεν έχουν πλέον σπόρους. Μετά όμως πήγα με τους δασκάλους και τους γιατρούς της περιοχής και κατάφερα να βρω κάποια λίγα πράγματα. Τον Αύγουστο του 1997 πήγα στους φίλους Πομάκους ενός φίλου μου. Τότε έγινε η «αποκάλυψη»! Βρήκαμε φυτά, σπόρους και αυτόχθονα αγροτικά ζώα. Εκεί ήταν που βρήκα ανοιξιάτικη σίκαλη. Από τότε κρατάω τη σχέση με τους ανθρώπους και είναι μια πηγή σπόρων γνώσεων και όχι μόνο. Το φθινόπωρο του 1997 πραγματοποίησα την πρώτη μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσω τις εξερευνητικές αποστολές και τους σπόρους που βρήκα. Επίσης κυκλοφόρησαν και τα πρώτα δεμένα έντυπα του Πελίτι, μιας και ως τότε όλα τα κείμενα του Πελίτι ήταν σε φωτοτυπίες.


Το 1998 εργάστηκα στο Ινστιτούτο Σιτηρών στη Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα αξιοποίησης των ντόπιων πληθυσμών καλαμποκιού. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα βλέποντας όλους τους πληθυσμούς που κρατάει το Ινστιτούτο άλλα και τη διατήρηση των σπόρων στον αγρό και στα ψυγεία κ.τ.λ.


Την άνοιξη του 1998 συμμετείχα σ’ ένα σεμινάριο τριών εβδομάδων για τη βιοποικιλότητα στα Χανιά της Κρήτης. Αυτό το σεμινάριο στάθηκε αφορμή για να πραγματοποιήσω και τα πρώτα ταξίδια στην Κρήτη. Τα πράγματα που συνάντησα και είδα με γέμισαν απελπισία. Σήμερα η κατάσταση στην Κρήτη θεωρώ ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο.


Το 1999 ζώντας στο χωριό Κάρπη του Νομού Κιλκίς είδα τους σπόρους που μάζεψα με πολύ κόπο να καταστρέφονται. Μετά από κάθε ταξίδι ένα μέρος των σπόρων το μοίραζα σε καλλιεργητές στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού και ένα μέρος το κρατούσα εγώ. Είχα συγκεντρώσει περίπου 1200 ποικιλίες. Στην προσπάθεια να κρατηθούν οι σπόροι πρότεινα να γίνει μια συνάντηση για να μοιράσω τις ποικιλίες. Τότε πραγματοποίησα δύο συναντήσεις που σήμερα μετεξελίχθηκαν στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών και έρχονται χιλιάδες άνθρωποι να πάρουν σπόρους. Το πρόβλημα όμως δε λύθηκε με τους σπόρους που είχα στα χέρια μου. Υπήρχαν πολλά θέματα που έπρεπε να λυθούν.

Το φθινόπωρο του 1999 αναζητώντας παραδοσιακές ποικιλίες πατάτας στα πομακοχώρια του νομού Ροδόπης περάσαμε από μια περιοχή που με κάλεσε για να εγκατασταθώ. Ενώ είχα είδη επισκεφτεί απομονωμένους οικισμούς σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αυτό που είδα δεν το πίστευα. Εκεί όλος ο οικισμός , περίπου δέκα διάσπαρτα σπίτια μέσα στο βουνό , ήταν χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, τηλεόραση κ.τ.λ. Μέσα από μια σειρά συμπτώσεων κατάφερα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να νοικιάσω σπίτι και να μετακομίσω στο Σουμάκ. Εκεί  ακολούθησα τον κύκλο των εργασιών τους. Οι άνθρωποι καλλιεργούσαν και κρατούσαν τους δικούς τους σπόρους και λόγω της παράδοσης αλλά και λόγω των συνθηκών απομόνωσης που επικρατούσαν στην περιοχή. Δεν υπήρχαν κοντά μαγαζιά να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά ούτε και τα χρήματα για να αγοράσουν από τα μαγαζιά. Ήταν κυρίως αυτάρκεις. Εκεί κάθε σπίτι είχε τις δικές του ποικιλίες ενώ υπήρχαν σπίτια που είχαν ως και 17 ποικιλίες λαχανικών. Παρατηρούσα τις γυναίκες με πόση μεγάλη επιμέλεια κρατούσαν τους σπόρους τους, γιατί οι γυναίκες είναι οι φύλακες των σπόρων.


Εκείνη την περίοδο πραγματοποιήσαμε με φίλους ένα ταξίδι στη νότια Βουλγαρία για να δούμε τι σπόρους καλλιεργούν οι συγγενείς τους από την άλλη μεριά των συνόρων. Ο βαθμός αυτάρκειας από τη μεριά της Βουλγαρίας ήταν ακόμη πιο μεγάλος μια που οι οικονομικές συνθήκες της περιοχής ήταν ακόμη πιο δύσκολες. Μέσα από μια σειρά γεγονότων σε εκείνο το ταξίδι συνειδητοποίησα ότι το σημαντικό δεν είναι να κρατάμε τους δικούς μας σπόρους αλλά να είμαστε καλοί άνθρωποι. Συνειδητοποίησα ότι για να σωθούν οι σπόροι θα πρέπει να κάνουμε εσωτερικές αλλαγές. Δεν αρκεί να τους μαζεύουμε και να τους καλλιεργούμε αλλά να κάνουμε μια γενικότερη αλλαγή.


Το 2000 πρότεινα τη δημιουργία ενός δικτύου καλλιεργητών ντόπιων ποικιλιών στο οποίο θα δημοσιεύονταν τα ονόματα των καλλιεργητών, οι ποικιλίες , κ.α, ενώ όποιος ήθελε θα μπορούσε να απευθυνθεί κατευθείαν στους καλλιεργητές για να βρει σπόρους. Έτσι ξεκίνησε το δίκτυο «Κατά τόπους αγροκτήματα για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων». Σήμερα στο δίκτυο συμμετέχουν 142 αγρότες και 18 κτηνοτρόφοι. Κάθε Σεπτέμβριο εκδίδεται το ομώνυμο περιοδικό όπου ανανεώνονται τα ονόματα των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων.


Το 2002 πρότεινα στο δάσκαλο Νίκο Δομπάζη να κάνουμε μια εκδήλωση με τους μαθητές του στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής ενώ επίσης πρότεινα την 7η Απριλίου ως μέρα για τις ντόπιες ποικιλίες στην Ελλάδα. Χρειαζόμασταν μια αφορμή για να βγούμε στους δρόμους με φυτά και να συντονίσουμε και άλλους ανθρώπους στο στόχο μας.


Την ίδια χρονιά γνώρισα τη γυναίκα μου Σοφία Γίδα. Ήταν εθελόντρια για το Πελίτι, συσκεύαζε σπόρους καλαμποκιού. Χάρη στη βοήθεια της Σοφίας το Πελίτι πήγε πολύ ψηλά.


Τον Αύγουστο του 2003 πραγματοποιήθηκε μια ιστορική αποστολή στα πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης. Μαζί με τον φίλο φωτογράφο Άρη Παύλο ξεκινήσαμε να πάμε στο Καλότυχο, έναν απομονωμένο οικισμό στον οποίο δεν έφτανε αυτοκίνητο. Έπρεπε να περπατήσουμε δύο ώρες με τα πόδια. Εμείς περπατούσαμε μια ολόκληρη μέρα γιατί χαθήκαμε πολλές φορές στο δρόμο αλλά στο τέλος φτάσαμε στον οικισμό έχοντας οδηγό ένα γαϊδούρι. Από αυτήν την αποστολή μαζέψαμε σπόρους από διαφορά λαχανικά αλλά αυτό που έμεινε είναι οι φωτογραφίες του Άρη που έγιναν σύμβολο και κάνουν το γύρο του κόσμου. Μετά από εμάς, επισκέφτηκε τον οικισμό ένα τηλεοπτικό συνεργείο και μέσα σε ελάχιστο χρόνο άνοιξε ο δρόμος για το Καλότυχο.


Από το 2003 ζούμε μαζί με τη Σοφία και το γιο μας στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου. Από εδώ συντονίζουμε όλες τις δράσεις του Πελίτι. Τώρα ασχολούμαστε περισσότερο με ομιλίες, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις σε σχολεία, μοιράζουμε περίπου 8000 φακελάκια με σπόρους κάθε χρόνο και πάνω από 6.000 χιλιάδες φυτά. Οι σπόροι μας έρχονται από καλλιεργητές που συνεργάζονται μαζί μας απ’ όλη τη χώρα , τους συσκευάζουμε και τους στέλνουμε σε όποιους μας τους ζητούν ενώ παράλληλα τα φυτά γίνονται σε συνεργασία με φυτώρια και με μαθητές.


Οι σπόροι και τα φυτά είναι δωρεάν, το Πελίτι ζει οικονομικά από τις εκδόσεις των εντύπων, από τους οικονομικούς του υποστηρικτές κ.α.


Στις 27 Ιανουαρίου 2009 αναρτήθηκε ένα κείμενο στην ιστοσελίδα του Πελίτι που ανακοινώνουμε ότι θα χτίσουμε το πρώτο κτίρια του Πελίτι. Αυτό είναι το επόμενο βήμα που θέλουμε να κάνουμε. Νιώθουμε ότι πρέπει το Πελίτι να αποκτήσει δικά του κτίρια, γη και εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν. Το θέμα των σπόρων είναι το κύριο ζήτημα του Πελίτι και γύρω από αυτό το θέμα θέλουμε να δημιουργηθεί μια κοινότητα ανθρώπων. Το Πελίτι είναι μια κοινότητα ανθρώπων αλλά είναι διάσπαρτη στην Ελλάδα. Θέλουμε να μαζευτούμε σ’ έναν τόπο γιατί έτσι αντιμετωπίζονται πιο εύκολα τα ζητήματα που έχουμε στην καθημερινότητα μας, κοινωνικά, οικονομικά, κ.τ.λ.

Το πρώτο βήμα μας ήταν να αγοράσουμε ένα κομμάτι γης. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα διπλό cd με τίτλο «τραγουδώντας για το Πελίτι», στο cd συμμετέχουν 130 μουσικοί, καλλιτέχνες κ.α. , όλοι σε εθελοντική βάση. Τα έσοδα από το cd θα δοθούν για το πρώτο κτίρια του Πελίτι.


Ότι δημιούργησε ο άνθρωπος πρώτα πέρασε από τη φαντασία του, τα ρούχα που φοράμε, ο υπολογιστής που έχουμε μπροστά μας, τα σπίτια που ζούμε, το αυτοκίνητο που οδηγούμε Όλα στην αρχή φάνταζαν άπιαστα όνειρα, με επιμονή και υπομονή όμως, έγιναν πραγματικότητα. Έτσι και η δική μας κοινότητα με υπομονή και επιμονή μεγαλώνει και είναι μια πραγματικότητα.


Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.


Με εκτίμηση Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Συντονιστής της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι

Βόλτα χωρίς αυτοκίνητα!

To Σάββατο το κέντρο της πόλης θα αδειάσει για 7 ώρες από τα ΙΧ.

Κι εμείς ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως !τότε θα βολτάρουμε, ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης απολαμβάνοντας μία Θεσσαλονίκη, όπως την ονειρευόμαστε

Η συνάντησή μας είναι στις 15.00 στο Λευκό Πύργο.

Στη βόλτα θα λάβει μέρος και το ΕΠΑΛ Ευόσμου. Καλό είναι όσοι μπορούν να βρεθούν στις 14.00 στο ΕΠΑΛ Ευόσμου (στο τέρμα της οδού Σμύρνης) για να συνοδεύσουν καθηγητές και μαθητές μέχρι το Λευκό Πύργο.

Ελάτε να οργώσουμε το κέντρο της πόλης με τα ποδήλατά μας!

http://www.podilates-thess.gr/

Φιλικό προς το περιβάλλον λίπασμα

Οι γεωργοί, οι κηπουροί και οι ερασιτέχνες καλλιεργητές ίσως ξαφνιαστούν αν μάθουν ότι το υπέρτατο λίπασμα, κατ’ εξοχήν φιλικό για το περιβάλλον, είναι κάτι μάλλον απρόσμενο (και δωρεάν!): Ένα μείγμα από ανθρώπινα ούρα με στάχτες ξύλων, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Μια ομάδα φινλανδών ερευνητών του Τμήματος Επιστήμης του Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Κουόπιο, υπό την Σουρέντρα Πραντάν, παρουσίασε τη σχετική εργασία τους στο “Journal of Agriculture and Food Chemistry” (Περιοδικό Γεωργίας και Χημείας Τροφίμων), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες –μετά τα σχετικά μάλλον ασυνήθιστα πειράματα σε θερμοκήπιο με ντομάτες - αν κανείς ουρεί στα φυτά του και προσθέτει στάχτες, το χώμα εμπλουτίζεται δεόντως, σε βαθμό που η παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι υπερτετραπλάσια σε σχέση με τα φυτά που δεν έχουν δεχτεί καθόλου λίπασμα. Από άποψη απόδοσης, τα φυτά που έχουν δεχτεί λίπασμα ούρων συν στάχτης, παράγουν ανάλογη ποσότητα με όσα έχουν δεχτεί συμβατικό χημικό λίπασμα, χωρίς όμως τις παρενέργειες και το υψηλό κόστος των τελευταίων.

Το πρωτότυπο λίπασμα αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματικό, εκτός από ντομάτες, σε αγγούρια, καλαμπόκια, λάχανα κ.α. Και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει την χρησιμότητα των ούρων, αλλά τώρα για πρώτη φορά τα ανακάτεψαν με στάχτες.

Όταν συνδυάζονται με στάχτες, τα ούρα είναι ακόμα καλύτερα στο να τροφοδοτούν τα φυτά με ανόργανες ουσίες, ενώ παράλληλα μειώνεται η οξύτητα του χώματος.

Όπως λένε οι φινλανδοί επιστήμονες, μπορεί μια μέρα ένα τέτοιο οικολογικό λίπασμα να αντικαταστήσει τα ακριβά και λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον συνθετικά λιπάσματα. Θεωρούν ότι τα πορίσματά τους μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας πηγής φθηνών λιπασμάτων, που δεν θα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα εξάλλου με την μελέτη, τα πλούσια σε άζωτο ούρα δεν περιέχουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών μέσω μικροβίων. Οι έρευνες στις ντομάτες που είχαν δεχτεί λίπασμα ούρων και στάχτης, δεν έδειξαν την παρουσία κάποιου επικίνδυνου μικρο-οργανισμού.

http://users.lak.sch.gr/babaroutsoup/oikoik/katoikia/laxanokipos.htm#Φιλικό_προς_το_περιβάλλον_λίπασμα

Γιατί οι μουσουλμάνοι δοξάζουν σήμερα τον Αγιο Γεώργιο

St. Georgios

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=327464&dt=23/04/2010

Γιατί οι μουσουλμάνοι δοξάζουν σήμερα τον Αγιο Γεώργιο


ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συρρέουν από χθες το απόγευμα στα μοναστήρια της Μέσης Ανατολής για να τιμήσουν τον Αγιο Γεώργιο του οποίου τη μνήμη γιορτάζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το παράδοξο φαινόμενο του προσκυνήματός του από τους μουσουλμάνους χάνεται στο διάβα των αιώνων.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, τρεις είναι οι λόγοι που οι μουσουλμάνοι λατρεύουν τον Αγιο Γεώργιο: Το πράσινο χρώμα της στολής του, που για εκείνους σημαίνει τη ζωή, και γι΄ αυτό τον ονομάζουν «ο Πράσινος», δεύτερον, είναι επειδή πολλοί μουσουλμάνοι δήλωναν ότι βίωναν τα θαύματά του και, τρίτον, επειδή ως τροπαιοφόρος με το ξίφος και τη στολή, τους προκαλούσε φόβο και σεβασμό. Αυτός ο σεβασμός των μουσουλμάνων φαίνεται και από το γεγονός ότι όλα τα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή διασώθηκαν και δεν γκρεμίστηκαν, όπως άλλωστε και οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγιος Γεώργιοςέζησε στα τέλη του 3ου αιώνα και στις αρχές του 4ου. Ηταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του.

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα: Πρόκειται για το κενοτάφιο του αγίου, καθώς το λείψανο εκλάπη από τους σταυροφόρους και έχει απομείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι του. Με το παλαιό ημερολόγιο που τηρεί για λόγους παράδοσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το μεγάλο πανηγύρι θα τελεστεί στις αρχές Μαΐου αλλά ήδη οι μουσουλμάνοι έχουν αρχίσει να αγοράζουν τα αρνιά που θα θυσιάσουν για να τιμήσουν τον άγιο.

Ο Αγιος Γεώργιος στο Κάιρο: Πρόκειται για παλιό φρούριο του ρωμαϊκού στρατού όπου κατά την παράδοση έζησε φυλακισμένος ο άγιος. Καθημερινά συρρέουν εκεί μουσουλμάνοι προσκυνητές.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκιπο: Επί ώρες περιμένουν για να επισκεφθούν το ιστορικό μοναστήρι. Μάλιστα ξεσπούν και φασαρίες με τους ορθόδοξους κληρικούς όταν το Πάσχα, που εορτάζεται με βάση τη Σελήνη και την ισημερία, πέφτει μετά τη γιορτή του αγίου, οπότε και αυτή μετατίθεται, όπως και το πανηγύρι του μοναστηριού.

1η Γιορτή Δωρεάν Διανομής φυτών Ντόπιων Παραδοσιακών ποικιλιών

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
1η Γιορτή Δωρεάν Διανομής φυτών Ντόπιων Παραδοσιακών ποικιλιών
Κυριακή 9 Μαίου 2010
Στο Δημοτικό Σχολείο Καλάνδρας
Ώρα 11.30 πμ

ΣΠΕΙΡΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ( ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ) ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΕΛΙΤΙ» www.peliti.gr

ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΡΑΣ ΜΑΣ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

ΦΥΤΕΨΕ ΜΙΑ ΝΤΟΜΑΤΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ (2010)
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Με τον Καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Περιβαλλοντολογικός Ναυταθλητικός Όμιλος Καλάνδρας
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Δημοτικό Σχολείο Καλάνδρας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Με την υποστήριξη του Δήμου Κασσάνδρας

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Π.Ν.Ο.Κ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΕΔΕΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΥΛΙΚΑ

"ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ Η΄ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ"

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8636197
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-
Π ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ
http://www.nath.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: "ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ Η΄ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ"

Τη στήριξή του στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης στη διαμαρτυρία της για τη σχεδιαζόμενη μείωση της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα εξέφρασε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του σχετικού θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

"Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των κυνηγών και καλούμε όλους τους αρμοδίους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συνεργαστούν με τις κυνηγετικές οργανώσεις. Οι κυνηγοί και το κυνήγι βρίσκονται στο στόχαστρο. Επιδιώκεται η μείωση της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα μας. Επιδιώκουν να δημιουργηθούν ζώνες θήρας με πληρωμή. Αυτό είναι κατάντια την ανθρώπινης ύπαρξης….'πλήρωσε για να σκοτώσεις'", τόνισε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

"Το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι είναι μια δραστηριότητα νόμιμη, παγκοσμίως αποδεκτή. Όλες οι δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων που αριθμούν πανελλαδικά 250.000 μέλη, στοχεύουν στην καθημερινή και αδιάλειπτη επαφή αυτών με την φύση και την αειφορία, παίζοντας παράλληλα και τον ρόλο του φύλακα-προστάτη", πρόσθεσε ο κ. Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι "η έλλειψη γνώσης και ο υπερβολικός συναισθηματισμός δαιμονοποιούν το κυνήγι και τους κυνηγούς για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και να εκλείψει η παρουσία των κυνηγών-θηροφυλάκων από τα δάση".

Ο Νομάρχης χαρακτήρισε την προσφορά των κυνηγών "ανυπολόγιστης εθνικής σημασίας, με εθνικό πάντα χαρακτήρα, στην πυροπροστασία των δασών, την ανάπλαση μετά από καταστροφές και τη διασφάλιση τροφής για θηράματα", ενώ τόνισε ότι "σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο για την χώρα είναι αδιανόητο και μόνο σαν σκέψη να στερήσουμε από την αγορά 250.000 "πελάτες", μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως της επαρχίας". "Οι κυνηγοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αγροτική ζωή και την επαφή με τη φύση. Αν εφαρμοστεί ο νόμος ένα μεγάλο ποσοστό την ανθρώπινης ύπαρξης θα αποδράσει από την ύπαιθρο και τη φύση", κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 7ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας

Ημερομηνία : 25 Απρ 2010
Κατηγορία : Εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη

Περιγραφή εκδήλωσης :
Ο 7ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει την Κυριακή 25 Απριλίου, μέσα στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο της Θεσσαλονίκης, για να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι και την Πέμπτη 22 Απριλίου, στο τηλ. 2310-244245

Email : thess@ornithologiki.gr

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: «Παραδοσιακή» σφαγή σε εξέλιξη

http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=415&locale=gr

Όπως κάθε άνοιξη έτσι και φέτος, εκατοντάδες λαθροκυνηγοί πιάνουν τα «πόστα» τους στα Ιόνια Νησιά, συνεχίζοντας την «παράδοση της ντροπής»: το ανοιξιάτικο παράνομο κυνήγι στοχεύοντας, κατά κύριο λόγω, τον ευαίσθητο πληθυσμό των τρυγονιών. Φέτος σε μια σειρά από συναντήσεις με το Λιμεναρχείο, το Δασαρχείο, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζήτησε την εντατικοποίηση και τον συντονισμό της παρουσίας όλων έτσι ώστε να σταλεί ένα κοινωνικό μήνυμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο αυτό.

Το ανοιξιάτικο κυνήγι είναι παράνομο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το κυνήγι κατά τη μετανάστευση. Διεξάγεται κυρίως σε μικρά νησιά και ακρωτήρια στο Ιόνιο Πέλαγος: Νότια Ζάκυνθος, Παξοί – Αντίπαξοι, Διαπόντια νησιά, Νότια Κέρκυρα. Τα τρυγόνια αφού διανύσουν περισσότερα από 2.500 χλμ. πάνω από την έρημο και στη συνέχεια τη Μεσόγειο, σταματούν αδύναμα και εξουθενωμένα στα Ιόνια Νησιά προκειμένου να ανεφοδιαστούν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις περιοχές φωλιάσματος στη Βόρεια Ευρώπη. Το είδος βρίσκεται σε «δυσμενές καθεστώς διατήρησης» σε όλη την Ευρώπη.

Η ακριβής εκτίμηση του αριθμού των πουλιών που θανατώνονται κάθε χρόνο είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά υπολογίζεται ένας πολύ υψηλός αριθμός. Στους Αντίπαξους το 2001 υπολογίστηκε ότι σε μια «πολύ καλή» ημέρα για τους λαθροθήρες μπορεί να σκοτωθούν χιλιάδες τρυγόνια. Έτσι, εκτός από τις δραματικές αλλαγές και την ερημοποίηση των βιότοπών τους στην Αφρική, τα τρυγόνια πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα ανήθικα όπλα των λαθροθήρων.

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, από την Ομάδα της Ορνιθολογικής για το Κυνήγι, τονίζει: «Είναι απίστευτες για τη σημερινή εποχή οι εξιστορήσεις ντόπιων στα Ιόνια Νησιά οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του ανοιξιάτικου κυνηγιού. Όποιοι από αυτούς τολμήσουν να αντισταθούν σε αυτή την δήθεν παράδοση έχουν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από τους λαθροθήρες οι οποίοι πολλές φορές θα πυροβολήσουν κοντά στο σπίτι τους, στους μετρητές της ΔΕΗ, τα ζώα τους ή οπουδήποτε αλλού βρουν.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και τα μέλη της έχουν καταδικάσει το ανοιξιάτικο κυνήγι, ενώ η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπη με τους λαθροθήρες. Σε συνεννοήσεις που έγιναν σε τοπικό επίπεδο με την Θηροφυλακή ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για παρουσία στα κρίσιμα σημεία όπου διεξάγεται η δραστηριότητα, όπως στους Οθωνούς, τους Παξούς και Αντίπαξους και τη Νότια Ζάκυνθο. Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Δασαρχείο Ζακύνθου και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συμφώνησαν στην προσπάθεια πάταξης της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και, παρά τις ελλείψεις που έχουν, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προς το τέλος του Απριλίου.


Η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής τονίζει: «Μετά την καταδίκη της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ανοιξιάτικο κυνήγι, η ΕΕ δίνει δύο ξεκάθαρες κατευθύνσεις: το κυνήγι θα πρέπει να διεξάγεται με αειφόρο τρόπο και η λαθροθηρία πρέπει να παταχθεί αυστηρά και σε όλη το εύρος της. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις κατευθύνσεις. Η Ορνιθολογική παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης.»

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Ημερ/νία: 22-04-2010

http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=415&locale=gr

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ποδηλατάδα στο Ξερολάκι

Το Σάββατο που μας πέρασε (17 Απριλίου), μετά απο αρκετό καιρό καβαλήσαμε τα ποδηλατάκια μας απο την Πέτρα Ολύμπου μέχρι το Ξερολάκι... 

Πέτρα Ολύμπου - Ξερολάκι

Πέτρα Ολύμπου - Ξερολάκι

Πέτρα Ολύμπου - Ξερολάκι

Ο καιρός  ιδανικός, η ανάβαση ήταν λίγο κάπως μιας και είχε περάσει καιρός απο τότε......αλλα η επιστροφή μας ..."ξεφρενη" :-))

Οδικώς επισκεφτήκαμε και το καταφύγιο Κρεβάτια. ( http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=891&forum_id=11 )  Πολύ όμορφο το καταφύγιο απ'εξω... (κλειστό το βρήκαμε), σε πολύ ωραία τοποθεσία. Από εκέι ξεκινούν και διαδρομές για το οροπέδιο των μουσών...  Να ένας ακόμη στόχος για φέτος!!

Σάββατο 24 Απριλίου: Πεζοδρόμηση Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονικης

Πεζοδρόμηση Ιστορικού Κέντρου


Σε ένα μεγάλο πεζόδρομο θα μετατραπεί το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), που βρήκε αμέσως ανταπόκριση και συμπαράσταση από την Τροχαία, το δήμο και άλλους φορείς (ΔΕΘ, ΟΛΘ κ.ά), καθώς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πεζοδρομηθεί το κέντρο από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων εκτός των αστικών λεωφορείων και των ποδηλάτων από την πλατεία της ΧΑΝΘ μέχρι τη Βενιζέλου.

Τα αστικά λεωφορεία θα διέρχονται κανονικά από τις λεωφορειολωρίδες της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως,  ενώ δε θα κινούνται οχήματα στην Ερμού, την Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, την Π. Κορομηλά και όλους τους κάθετους δρόμους.

Η κίνηση των ταξί και των υπόλοιπων οχημάτων θα επιτρέπεται στη Λ. Νίκης και την Εγνατία.

(Πηγή Αγγελιοφόρος
http://www.facebook.com/l/567f8;www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=37592)

Οι δρόμοι που θα πεζοδρομηθούν:
http://www.facebook.com/l/567f8;www.tradesupport.gr/esth/media/flyer.pdf

Δελτίο ειδήσεων στα αρχαία

Ο Ισπανός καθηγητής, Χουάν Κοντέρχ, δημιούργησε μια ιστοσελίδα ( http://www.akwn.net/ ) με ειδήσεις απ' όλο τον κόσμο, μεταφρασμένες στην αρχαία ελληνική.

http://news.pathfinder.gr/photoscope/scitech/science/11721.html

"ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΕΡΣΕΥΣ - Ψίθυροι από το βυθό"

http://www.thessalonikidiveclub.gr/core/smf/index.php?topic=992.0


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ε.Α.Θ.
τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 ώρα 19.00 στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Μέγαρο Μπίλλη Πλατεία Ιπποδρομίου, με ομιλητή τον Κώστα Θωκταρίδη ο οποίος θα κάνει αναλυτική παρουσίαση των καταδύσεων του στο ναυάγιο του υποβρυχίου "HMS PERSEUS",

θα παρουσιάσει το ομότιτλο βιβλίο "ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΕΡΣΕΥΣ - Ψίθυροι από το βυθό" και θα συζητήσει μαζί μας.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Καλλιστώ: Για λήψη μέτρων με σκοπό την αποφυγή τροχαίων με θύμα την αρκούδα δεσμεύεται το Υπουργείο Υποδομών

"Χρειάστηκε να θυσιαστούν πολλές αρκούδες (10 μόνο στο 2009) και να γίνουν αλλεπάλληλα υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την ανεπάρκεια του φράχτη της Εγνατίας Οδού για να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Εχθές, σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Γραμματεία Συγχρηματοδοτούμενων Έργων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αλλά και με εκπροσώπους της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε. και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μιας σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων για την αποφυγή και νέων θανατηφόρων για την αρκούδα τροχαίων ατυχημάτων τόσο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού όσο και στις καθέτους της. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 35 χλμ νέου φράχτη στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας Οδού («Παναγιά-Γρεβενά»), χωρίς ωστόσο την πλήρη τήρηση των συνιστώμενων προδιαγραφών ενώ υπολείπονται ακόμη 10 χλμ (εκατέρωθεν 5+5) για να ολοκληρωθεί η εργολαβία. ....."

Διαβάστε το  στο http://www.callisto.gr/neaByArticle.php?id=118

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Αν θέλετε να μαζέψετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν .Οι πρώτοι καρποί έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Όμως πρέπει να μαζεύουμε καρπούς από την αρχή, μέση και τέλος της περιόδου. Η ποικιλομορφία είναι βασική αρχή για όλους τους σπόρους.

Για φυτά με σπόρους που ωριμάζουν και ξηραίνονται πάνω στο φυτό, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μαρούλια κλπ. συγκεντρώστε μόνο τους σπόρους που έχουν ωριμάσει εντελώς. Το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να πεθαίνει προτού οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή. Κάντε τη συγκομιδή όταν οι σπόροι είναι ξεροί (όχι υγροί από την πρωινή δροσιά ή μετά από βροχή).

Οι σπόροι καλό είναι κάθε χρόνο να ανανεώνονται, για να παραμένουν δυνατοί. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αμέσως μετά από την ξήρανση μεταφέρετε τους σπόρους σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Έτσι θα προστατευτούν από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Αν συσκευάσετε τους σπόρους σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε ένα τούλι μια ποσότητα ασβέστη(π.χ. κιμωλία) για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΕΛΙΤΙ
http://www.peliti.gr/



ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ

απο το  http://www.ftiaxno.gr/2007/07/blog-post_04.html

Βασικές συμβουλές για τη συγκομιδή και την αποθήκευση σπόρων.

1.Αφήστε τους καρπούς να ωριμάσουν τέλεια και μαζέψτε τους πρώτους που θα ωριμάσουν, γιατί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού, έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και δεν κινδυνεύετε να τους χάσετε από το κρύο ή από μετέπειτα αρρώστιες.

2.Μη μαζεύεται τους σπόρους μετά από την πρωινή υγρασία η μετά από βροχή. Προτιμήστε να τους μαζέψετε το απόγευμα.

3.Μην αφήνεται τους σπόρους για μεγάλη διάρκεια πάνω στο φυτό από τότε που έχουν ωριμάσει και ξεραθεί, γιατί κινδυνεύουν από αρρώστιες και έντομα.

4.Μη ξεραίνεται τους σπόρους κατευθείαν στον ήλιο και γενικότερα σε θερμοκρασίες πάνω από 25-30 βαθμούς κελσίου, αλλά καλύτερα σε ζεστό και ξηρό μέρος με καλό αερισμό για μια εβδομάδα. Όταν ο σπόρος μας έχει ξεραθεί σωστά πρέπει να σπάζει και όχι να λυγίζει.

5.Φυλάξτε τους σπόρους αμέσως μετά την διαδικασία ξήρανσης, σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για να αποφύγετε την υγρασία. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στα δοχεία και ειδικά μπαλάκια σιλικόνης που απορροφούν την υγρασία (τα βρίσκετε στο εμπόριο), αλλιώς κομμάτια από ξεραμένο ασβέστη που κάνει την ιδία δουλειά.

6.Αποθηκεύστε τους σπόρους σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Οι σπόροι που θα αποθηκευτούν σωστά και με αυτές τις διαδικασίες θα έχουν ως και πενταπλάσιο χρόνο ζωής.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΑΝΑ ΦΥΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΣ ΜΕ ΑΛΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ.


Φασόλι, μαρούλι, μπιζέλι, πιπέρι, ντομάτα.

Αυτά τα λαχανικά παράγουν το σπόρο την ίδια χρονιά που φυτεύονται και είναι συνήθως αυτό γονιμοποιούμενα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες της γονιμοποίησης διά διασταυρώσεως.

Φασόλι - κοινό φασόλι

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Αν και αυτό γονιμοποιούμενα, οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν από 100 μέτρα ή μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως. Σπάνια παρατηρούμε τη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως ακόμα και όταν καλλιεργούνται δύο ποικιλίες η μια δίπλα στην άλλη.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στα φασόλια που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιά και μαζέψτε τα περίπου έξι εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίξτε το κέλυφος με τα χέρια και μαζέψτε τους καρπούς .



Μαρούλι -Lactuca sativa

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές ποικιλίες που ανθίζουν συγχρόνως από τουλάχιστον 100 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μαζέψτε ολόκληρη την κορυφή των μαρουλιών 2-3 εβδομάδες μετά την άνθισή τους. Τα μεμονωμένα κεφάλια θα ωριμάσουν σε διαφορετικούς χρόνους που καθιστούν τη συγκομιδή του σπόρου μεγάλης ποσότητας συγχρόνως σχεδόν αδύνατη. Ο σπόρος μπορεί να τιναχτεί καθημερινά από τα μεμονωμένα ανθισμένα κεφάλια. Τα τρίβουμε με τα χέρια για να αφαιρεθούνε όλοι οι σπόροι.

Μπιζέλια - Pisum sativum

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως. Σπάνια γίνεται τη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως ακόμα και όταν αυξάνονται δύο ποικιλίες η μια δίπλα στην άλλη.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στα μπιζέλια που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιά και μαζέψτε τα περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα πρώτα, και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίξτε το κέλυφος με τα χέρια και μαζέψτε τους καρπούς .

Πιπέρι - καψικό annuum

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 400 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα. Για παραγωγή σπόρων για οικιακη χρήση 100 μέτρα απόσταση είναι οικανοποιητική.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Αφήστε τις πιπεριές να ωριμάσουν πλήρως. (Τα περισσότερα πιπέρια γίνονται κόκκινα όταν είναι πλήρως ώριμα.) Εάν ο καιρός κρυώσει πριν από τα πιπέρια γίνουν ώριμα, τραβήξτε όλο το φυτό και κρεμάστε το σε δροσερή, ξηρά θέση έως ότου ωριμάσουν οι πιπεριές. Κόψτε το κατώτατο σημείο από τα φρούτα και φθάστε προσεκτικά μέσα για να γδύσετε τους σπόρους που περιβάλλουν τον κεντρικό κώνο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι σπόροι δεν χρειάζονται κανέναν περαιτέρω καθαρισμό. Ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Ντομάτα - Lycopersicon esculentum

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Τα ανώριμα φρούτα (πράσινα), που σώζονται από τον πρώτο κρύο, θα ωριμάσουν αργά εάν κρατιούνται σε μια δροσερή, ξηρά θέση. Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σα μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν για να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων. Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού ντοματών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση για μια δυο εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Καλαμπόκι, αγγούρι, καρπούζι-πεπόνι, ραδίκι, σπανάκι, κολοκύνθη/κολοκύθα.Ο σπόρος προϊόντων λαχανικών του πεπειραμένου αποταμιευτή σπόρου που απαιτούν το χωρισμό τους για να κρατήσουν την ανεπιθύμητη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως.

Καλαμπόκι - Zea mays

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Τα θηλυκά λουλούδια καλαμποκιού επικονιάζονται κυρίως από τον αέρα, σπάνια από τα έντομα. Η γύρη είναι ελαφριά και μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Για την αγνότητα, χωρίστε δύο ποικιλίες από τουλάχιστον 1600 μέτρα . Τα λογικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με το χωρισμό 300 μέτρων.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Ο σπόρος καλαμποκιού είναι συνήθως έτοιμος να συγκομιστεί 4-6 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, κόψτε ολόκληρα τα καλαμπόκια που η φούντα τους έχει γίνει καφετιά, τραβήξτε πίσω τους φλοιούς και κρεμάστε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος για να ξεραθούν.

Αγγούρι - Cucumis sativus

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές δύο διαφορετικές ποικιλίες αγγουριών από το τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Τα αγγούρια που παράγονται για το σπόρο δεν μπορούν να φαγωθούν. Πρέπει να αφεθούν για να ωριμάσουν τουλάχιστον 5 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού) έως ότου έχουν ένα χρυσό χρώμα. Κόψτε τα αγγούρια στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους με τι ζελατίνα με ένα κουτάλι. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° C. για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σα μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων. Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού των αγγουριών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Καρπούζι-πεπόνι

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστά δύο διαφορετικές ποκιλίες από καρπούζια-πεπόνια από τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Ο σπόρος είναι ώριμος και μπορεί να συγκομιστεί από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Ξεβγάλετε τους σπόρους με νερό, καθαρίστε τους και ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Ραδίκι - Raphanus sativus

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες που αυξάνονται για το σπόρο συγχρόνως από το τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσει αγνότητα. Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους εγχώριους κηπουρούς δεν απαιτούν περισσότερα απο 100 μέτρα χωρισμού. Οι ποικιλίες κήπων του ραδικιού θα διασχίσουν με όλες τις άγριες ποικιλίες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μαζέψτε κόβοντας 3 εκατοστά τους ψηλούς μίσχους που περιέχουν τους λοβούς σπόρων, όταν οι λοβοί έχουν ξεραθεί και γίνουν καφετιοί. Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα πρώτα, και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίγουμε τους λοβούς με το χέρι για λίγους σπόρους. Λοβοί που δεν ανοίγουν όταν τρίβονται με τα χέρια μπορούν να κοπανηθούν προσεκτικά για να καθαρίσουμε τον φλοιό από τους σπόρους.

Σπανάκι - oleracae Spinacia

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Είναι καλύτερο να καλλιεργηθούν οι σπόροι για μόνο μια ποικιλία του σπανακιού σε έναν χρόνο. Οι εμπορικές συγκομιδές σπόρου είναι χωρισμένες 8 χιλιόμετρα ή περισσότερο. Φυτέψτε νωρίς την άνοιξη για να έχετε αρκετό χρόνο για την παραγωγή σπόρου που μπορεί να πάρει 4-6 εβδομάδες περισσότερο μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού).

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Εάν είναι δυνατόν, περιμένετε μέχρι όλα τα φυτά ξεραθούν και γίνουν καφετιά Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα πρώτα, και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Μαζέψτε τους σπόρους από τις λουρίδες με ανοδική κίνηση και αποθηκεύστε τους.

Κολοκύνθη/κολοκύθα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες κολοκύνθης στα ίδια είδη από το τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσει αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η κολοκύνθη πρέπει να είναι πλήρως ώριμη πριν από τη συγκομιδή για την παραγωγή σπόρου. Αυτό σημαίνει ότι οι θερινές κολοκύνθες πρέπει να αφεθούν στο φυτό έως ότου σκληραίνει το εξωτερικό τους. Αφήστε 3-4 πρόσθετες εβδομάδες μετά από τη συγκομιδή για την περαιτέρω ωρίμανση του σπόρου. Ανοίξτε στη μέση το κολοκύθι και ξεπλύνετε τους σπόρους με ζεστό νερό. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.


Μπάμια

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες μπάμιας στα ίδια είδη από το τουλάχιστον 500 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η μπάμια πρέπει να είναι πλήρως ώριμη πριν από τη συγκομιδή για την παραγωγή σπόρου. Επιτρέψτε στις μπάμιες που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιές και μαζέψτε τες περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Ξεφλουδίστε και αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση.


Μελιτζάνα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες μελιτζάνας στα ίδια είδη από το τουλάχιστον 1000 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η μελιτζάνα πρέπει να είναι πλήρως ώριμη πριν από τη συγκομιδή για την παραγωγή σπόρου. Κόψτε τις μελιτζάνες περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Ξεφλουδίστε και αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση.

Τεύτλο, οικογένεια λάχανων, καρότο, κρεμμύδι.Τα λαχανικά του ειδικού πεπειραμένου κηπουρού, απαιτούν κανονικά περισσότερα από ένα έτη, συνήθως δύο για την παραγωγή σπόρου και το χωρισμό τους, για να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως.

Τεύτλα
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Είναι καλύτερο να καλλιεργηθούν οι σπόροι για μόνο μια ποικιλία του τεύτλου σε έναν χρόνο. Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες τουλάχιστον 2000 μέτρα για την αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Κόψτε 4 εκατοστά τις ψηλές κορυφές ακριβώς επάνω από τη ρίζα όταν οι ανθίζοντας συστάδες γίνουν καφετιές. Οι κορυφές μπορούν να αποθηκευτούν στις δροσερές, ξηρές θέσεις για 2-3 εβδομάδες για να βελτιώσουν την περαιτέρω ωρίμανση του σπόρου. Οι μικρές ποσότητες σπόρου μπορούν να γδυθούν με το χέρι καθώς ο σπόρος ωριμάζει. Οι πολλες κορφές μπορούν να τοποθετηθούν σε μια τσάντα υφασμάτων και να κοπανηθούν.

Οικογένεια λάχανων περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λαχανακι Βρυξελλών, το απλό και το κατσαρό λάχανο.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Όλες τα λαχανικά και οι ποικιλίες σε αυτό το μεγάλο είδος θα διασταβρωθούν το ένα με το άλλο. Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες τουλάχιστον 300 μέτρα για ικανοποιητικά αποτελέσματα ή τουλάχιστον 1600 μέτρα για την αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στους μεμονωμένους λοβούς να αποκτήσουν ανοικτό καφέ χρώμα πριν επιλέγουν και ανοιχτούν με το χέρι. Ανοίγουμε τους λοβούς με το χέρι για το σπόρο μικρών ποσοτήτων. Λοβοί που δεν ανοίγουν όταν τρίβονται με τα χέρια μπορούν να κοπανηθούν προσεκτικά για να καθαρίσουμε τον φλοιό από τους σπόρους.

Καρότο - carota Daucus

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Για λίγους σπόρους, μαζέψτε με το χέρι κάθε μίσχο όταν έχει γίνει ξηρός και καφετής. Ο σπόρος μεγάλων ποσών μπορεί να συγκομιστεί με την κοπή της ολόκληρης ανθίζοντας κορυφής. Επιτρέψτε να ωριμάσετε σε δροσερή, ξηρά θέση για 2-3 εβδομάδες ακόμα. Καθαρά μικρά ποσά με το τρίψιμο μεταξύ των χεριών. Τα μεγαλύτερα ποσά μπορούν να κτυπηθούν από τους μίσχους . Ο σπόρος καρότων είναι φυσικά τριχωτός ή «γενειοφόρος».

Κρεμμύδι - Allium SP.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωρίστε από άλλο άνθισμα κρεμμυδιών των ίδιων ειδών τουλάχιστον 300 μέτρα για ικανοποιητικά αποτελέσματα ή τουλάχιστον 1600 μέτρα για την αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μαζέψτε τους σπόρους μόλις έχει η πλειοψηφία των λουλουδιών έχει ξεραθεί. Οι σπόροι θα αρχίσουν να πέφτουν από μερικά λουλούδια αυτή τη στιγμή έτσι ελέγξτε συχνά. Επιτρέψτε να ξεραθούν σε δροσερή, ξηρά θέση για 1-2 εβδομάδες.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ντομάτα

Το διάβασα στο http://geofan65.blogspot.com/2008/11/blog-post_23.html


Η Καλλιέργεια της τομάτας γίνετε η με σπόρο η με φυντάνια
Σήμερα με τα θερμοκήπια έχουμε τομάτα όλο το χρόνο.
Ας περιοριστούμε όμως στην τομάτα του κήπου που είναι άλλωστε γλυκιά, χωρίς περιττά λιπάσματα και υγειινή.
Για την πρώτη περίπτωση διαλέγουμε σπόρο από τομάτα που έχουμε δει και έχουμε φάει.
Τα σπόρια από αυτή την τομάτα τα βγάζουμε με ένα μαχαίρι και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μικρό σουρωτήρι του τσαγιού. Τα ανακατεύουμε καλά με το δάκτυλό μας να διαλυθεί η γλίτσα και κατόπιν τα αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν.
Τον Ιούλιο μήνα που κάνει ζέστη στεγνώνει ο σπόρος σε 2 ώρες. Κάνουμε ένα χωνάκι από χαρτί και βάζουμε τον σπόρο μέσα, γράφουμε από έξω τι περιέχει. Κατά το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου παίρνουμε μικρά μαύρα ποτηράκια και βάζουμε μέσα κοπριά και ρίχνουμε από 2-3 σποράκια. Ψεκάζουμε με την ψεκαστήρα έτσι ώστε να υγρανθεί καλά το χώμα. Μετά από 15 ημέρες αρχίζουν να φυτρώνουν οι σπόροι Προσοχή στην θερμοκρασία περιβάλλοντος αυτή πρέπει να είναι από 12 βαθμούς και άνω. Τα φυντάνια μεγαλώνουν γρήγορα μετά μια εβδομάδα ρίχνουμε ελαφρά θειάφι να μην αρρωστήσουν. Όταν πλέον δούμε ότι ο κορμός παχύνει και αρχίσει να κοκκινίζει τα μεταφυτεύουμε κάτω 10 τεμάχια την φορά ανά εβδομάδα έτσι ώστε να συγκομίζουμε συνέχει μέχρι να ξεραθούν. Αν πάλι σας είναι δύσκολο να κάνετε όλα αυτά αγοράζετε έτοιμα φυτά. Κάνουμε προεργασία στο έδαφος που θα φυτέψουμε. Σε μία λωρίδα 50 πόντους επί 2 μέτρα σκάβουμε βαθιά με τον κασμά 20-25 πόντους ανακατεύαμε κοπριά με λίγο Νίτρο και σκορπάμε στο χώμα Με την τσάπα ανακατεύουμε πάλι το χώμα και το ισοπεδώνουμε. Στο μέσο της λωρίδας φυτεύουμε τα φυτά σε λακκούβες και ρίχνουμε νερό. Μετά 3-4 ημέρες τα φυτά σηκώνονται και αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τότε ρίχνουμε στις λακκούβες κοπριά και σκαλίζουμε δεξιά και αριστερά έτσι ώστε να μπαζωθεί το φυτό μέχρι τον λαιμό και ποτίζουμε χορταστικά στα αυλάκια δεξιά και αριστερά. Αν κάνει ζέστη ποτίζουμε τα αυλάκια κάθε 3 ημέρες. Μετά μια εβδομάδα ρίχνουμε ξανά κοπριά στα αυλάκια θειαφίζουμε πάλι και ποτίζουμε. Όταν ανθίσει σταματάμε το πότισμα μέχρι να γίνουν οι τομάτες σαν φουντούκια. Στην ανάπτυξη στον κορμό στις δύο πρώτες μασχάλες του φυτού φυτρώνουν νέα βλαστάρια τα οποία όμως δεν κάνουν άνθη και είναι βάρος για το φυτό. Αυτά λοιπόν με προσοχή τα κόβουμε. Στηρίζουμε τα φυτά με καλάμια ύψους ενάμιση μέτρο. Πρέπει τα φυτά να τα βλέπει καλά ο ήλιος. Από την φύτευση μέχρι την συγκομιδή θα περάσουν 3-4 μήνες. Κατόπιν συγκομίζουμε μέχρι τον Νοέμβριο τομάτες. Καλή επιτυχία.

Το διάβασα στο  http://geofan65.blogspot.com/2008/11/blog-post_23.html

Την Κυριακή 25 Απριλίου στον Πολύγυρο

Νομός Χαλκιδικής


Την Κυριακή 25 Απριλίου 10:30 το πρωί, στον πεζόδρομο μπροστά στο Δημαρχείο του Πολυγύρου, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μοιράσουν φυτά από ντόπιες ποικιλίες, θα χορέψουν οι νέοι του λαογραφικού συλλόγου και θα γίνει ενημέρωση για τις ντόπιες ποικιλίες.

Πηγή http://www.peliti.gr/

Ο Αγιος Νικόλαος στην Παλια Βροντού

Βροντού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νομός Πιερίας
Δήμος Δίου
Πληθυσμός 2.081 (2001)
Υψόμετρο 120 m

Η Βροντού είναι ημιορεινή κωμόπολη του νομού Πιερίας, σε υψόμετρο 120 μέτρων, που έχει 2.081 κατοίκους (απογραφή 2001). Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δίου και ευρίσκεται νοτιοδυτικά της Κατερίνης. Απέχει από την Κατερίνη 16 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη κοντά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας και έλαβε την ονομασία της από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.

Σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό και σε υψόμετρο 400μ. βρίσκεται η Παλιά Βροντού, από την οποία σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο ο διατηρητέος ναός του Αγίου Νικολάου.

Το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει έναν οικισμό, με 2.081 κατοίκους. Έχει νέο ιατρείο, οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο, δύο Νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ και αθλητικό μορφωτικό σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Όλυμπος". Στο ποδόσφαιρο, στην Α΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας αγωνίζονται δύο ομάδες: ο Όλυμπος Βροντούς και ο Κεραυνός Ολύμπου Βροντούς. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια καπνού και η κτηνοτροφία.

Το 1993 ιδρύθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς με σκοπό τη γνωριμία και συνδιαλλαγή με τον Όλυμπο. Στο χωριό εδρεύει και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Διόνυσος FM".

Το 2007 εγκαταστάθηκε στο χωριό και μετεωρολογικός σταθμός

Τον ίδιο χρόνο η πλατεία του Δημοτικού διαμερίσματος Βροντούς βραβεύτηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της έκθεσης Polis ως η ομορφότερη πλατεία ή πεζόδρομος στην Ελλάδα μαζί με άλλες 12.


Ιστορικά

Το χωριό αρχικά (στις αρχές του 17ου αιώνα περίπου) βρισκόταν στη θέση Πλατύδρομος και το όνομά του ήταν Καραβάν Σεράι, που σημαίνει "πανδοχείο" από το όνομα ενός πανδοχείου που αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού ονομάζονταν "Γκρέκοι" και ασχολούνταν με τη γεωργία. Γύρω στα 1700 το χωριό μεταφέρθηκε σε νέα θέση, 2 χιλιόμετρα πιο νότια και σε υψόμετρο 400 μ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.

Την ονομασία Βροντού (αναφέρεται από περιηγητές και με το όνομα Βροντούσα) την πήρε το χωριό περίπου το 18ο αιώνα και την οφείλει στη βροντή που κάνει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό.

Εκτός από τους Γκρέκους στο χωριό εγκαταστάθηκαν πολλοί βοσκοί μετά το 1800. Αυτοί πήραν την ονομασία "Κοπατσάρηδες" και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.

Οι Γκρέκοι και οι Κοπατσάρηδες με τους γάμους μεταξύ τους ευθύνονται για τη δημιουργία του πληθυσμού που σήμερα αποτελεί το σημερινό χωριό.

Οι κάτοικοι της Βροντούς έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.

Ο πληθυσμός του χωριού το 1910 ανερχόταν σε 250 και το 1929 σε 639 κατοίκους περίπου.

Πολιτισμός και αξιοθέατα

Η πλούσια ιστορία του χωριού αντανακλάται στις ιστορίες που λένε ακόμα οι γεροντότεροι σε ηλικία. Ο κεντρικός ναός της Βροντούς είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η Παλαιά Βροντού είναι γραφική και το ρέμα της Αγίας Τριάδας ηρεμεί τον επισκέπτη. Στο τελευταίο, κοντά στον ποταμό Ενιπέα, λαμβάνει χώρα "ρίβερ πάρτι" κάθε καλοκαίρι.

Εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Βροντούς (Βροντινό Καρναβάλι), που διεξάγεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει πλήθος αρμάτων από γειτονικά χωριά του Δήμου Δίου. Στη διάρκεια του καρναβαλιού προσφέρονται πίτες και κρασί.

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το "τραπέζι της Αγάπης". Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Ναοί

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα. Σήμερα είναι ένα γραφικό ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την εξαιρετική θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό και βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879.

Η Αγία Κόρη είναι ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κετέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το θαυματουργό αγίασμα.


StNikalaosVrontou_02


StNikalaosVrontou_01

Φωτίνια

Photinia


Το γένος περιλαμβάνει 60 περίπου είδη φυλλοβόλων και αειθαλών θάμνων και δένδρων.
Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ελαφρά σκιασμένες θέσεις και γόνιμα, μέτρια υγρά εδάφη. Φυτεύονται σε φυτοφράκτες, ομάδες και μεμονωμένα.
Πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και με εμβόλια.

Photinia fraseri red robin
Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος ή δένδρο που κατάγεται από την ανατολική Ασία και νότια Ιαπωνία. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει και τα 5 m. Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία λόγω των πράσινων και ερυθρών φύλλων του, τα οποία συνδυάζονται όμορφα με τα λευκά άνθη του. Τα μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα της φωτίνιας αποκτούν κόκκινο χρώμα την Άνοιξη.

Photinia x fraseri "Red Robin"
Αειθαλής θάμνος με πράσινα φύλλα και λευκά αρωματικά άνθη, σε ομπρελοειδείς ταξιανθίες την άνοιξη. Τα νεαρά φύλλα έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, γι’ αυτό απαιτείται τακτικό κλάδεμα, ώστε να έχουμε συνεχώς ανανέωση της βλάστησης.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

χρήσιμες οδηγίες που βρήκα στο Peliti !! http://www.peliti.gr/pages/odigies_gia_sporeio.htm

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟΥ

Χρειαζόμαστε:
* καλό φυτόχωμα για το σπορείο
* κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου
* καφάσια μαναβικής (ρηχά)
* νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα
* παραδοσιακούς σπόρους

Δημιουργία σπορείου
Τα κυπελλάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται.
Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. (Τις τρύπες τις κάνουμε με πυρωμένο καρφί)
Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει.
Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι είναι σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και το ύψος τους. Δηλαδή τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.
Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους.
Ο χρόνος ζωής των σπόρων είναι γενικά 4 χρόνια ( όπως τα φασόλια), ενώ κάποιοι σπόροι (όπως η ντομάτα και η μελιτζάνα) αντέχουν 1 με 2 χρόνια.
Είναι καλό όμως κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τους σπόρους.
Τα κύπελλα τα βάζουμε σε καφάσια για εύκολη μεταφορά.
Αν κάνουμε σπορείο σε καφάσι ακολουθούμε τα ίδια βήματα που κάναμε και στα κύπελλα.
Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.
Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεμένο.

Μεγάλωμα των φυτών
Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ.
Κάποια φυτά βγαίνουν γρήγορα (π.χ. ντομάτα 10-15 ημέρες) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργά(π.χ. πιπεριά 20-30 ημέρες).
Ανάλογα με το ύψος του φυτού και το “ψήσιμο”, μεταφυτεύουμε σε χώρο καλά προετοιμασμένο.

Γενικά
Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί καλύτερα στις συνθήκες που υπάρχουν, στο πέρασμα των χρόνων και γι’ αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση.
Δεν χρειάζεται υπερβολή στο νερό, καλύτερα να παρατηρούμε το μεγάλωμα των φυτών για να καταλάβουμε την φροντίδα που χρειάζονται.

Καλή επιτυχία στο σπορείο σας.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Δε ξέρεις πως θα τα φέρει η ζωή…

Το διάβασα στον Τρυποκάρυδο και το αντέγραψα για να το μοιραστώ μαζί σας....

http://trupokarudos.blogspot.com/2010/04/9.html


"Θυμάμαι ακόμη το κουτάβι που βρήκα χτυπημένο στο δρόμο και το πήρα σπίτι. Δεν είχα καταλάβει πόσο γρήγορα τα κατάφερε η μητέρα μου και το εξαφάνισε, μετά έψαχνα να το βρω αλλά δεν ήταν πουθενά! Δεν το είδα ξανά ποτέ! Μέχρι και σήμερα, 10 χρόνια μετά δεν μου είπε τι απέγινε.


Η μαμά μισούσε πάντα τα ζώα. Οι γείτονες συχνά της καταλόγιζαν πως έριχνε δηλητήριο στις αδέσποτες γάτες, μα δεν είχαν αποδείξεις για αυτό και έτσι ούτε για αυτό είμαι σίγουρη. Θυμάμαι όμως πως κάποτε είχε κάνει έξωση σε μια κοπελίτσα που είχε νοικιάσει το παλιό μας σπίτι επειδή είχε σκυλάκι. Φυσικά και δεν μπορούσα να τολμήσω ακόμη και να φανταστώ να υιοθετήσω ένα ζωάκι, ούτε καν ένα καναρίνι, ένα χάμστερ ή μια χελωνίτσα. «Τα ζώα είναι βρωμερά! Σιχαμερά!» έλεγε πάντα, και εγώ χάιδευα στα κρυφά τα αδέσποτα στο δρόμο και προσπαθούσα να κάνω πάντα φίλους που είχαν ζώα, για να μπορώ να πηγαίνω σπίτι και να παίζω όχι με τους φίλους αλλά με τα ζωάκια των φίλων μου.


Τα χρόνια πέρασαν, εγώ μεγάλωσα και η μητέρα μου δεν άλλαξε. Ώσπου ήρθε εκείνο το ατύχημα που τόσο πολύ της στοίχησε. Εκείνη η μέρα ήταν η τελευταία μέρα που η μητέρα μου είδε το φως της μέρας και τα χρώματα του κόσμου. Έχασε για πάντα το φως της. Στο εξής έπρεπε να ξεκινήσει μια νέα ζωή, να μάθει να ζει μέσα στο σκοτάδι. Δεν άντεχε να εξαρτάται από τους άλλους, πάντοτε ήταν ανεξάρτητη και για αυτό πολύ σύντομα άρχισε να συνηθίζει τη νέα κατάσταση και έμαθε να κινείται μονάχη της μέσα στο σπίτι και να αυτοεξυπηρετείται όπως τότε που είχε το φως της. Με το έξω όμως τι θα γινόταν; Η μόνη λύση ήταν να αποκτήσει ένα σκύλο οδηγό τυφλών… Σύντομα η μητέρα μου απέκτησε τη Λούσι, ένα πανέμορφο εκπαιδευμένο λαμπραντόρ που είχε αντικαταστήσει τα μάτια της! Χωρίς τη Λούσι δεν μπορούσε να κάνει βήμα, έγιναν αχώριστες αρχικά από ανάγκη, αλλά στο τέλος η μητέρα μου αγάπησε τη Λούσι και άλλαξε γνώμη για τα ζώα.


Ποτέ μη λες ποτέ! Δε ξέρεις πως θα τα φέρει η ζωή… "