Πέμπτη 15 Ιουνίου 1995

Αίγιο. Επιχείρηση διάσωσης 1995

15 Ιουνίου 1995.
Στις 15 Ιουνίου 1995 ισχυρή σεισμική δόνηση (Μ=6,4) έπληξε την Αχαΐα και τη Φωκίδα. 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση μιας πολυκατοικίας στο Αίγιο (VIII) και ενός ξενοδοχείου στα Βαλιμίτικα. Εκτεταμένες ήταν οι ζημιές σε κτίρια χωριών της Αχαΐας (Βαλιμίτικα, VII) και της Φωκίδας (Ερατεινή, VII) καθώς και στην προβλήτα του λιμανιού του Αιγίου. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, διαρρήξεις του εδάφους, μετάθεση της ακτογραμμής και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Ο μεγαλύτερος προσεισμός (Μ=4,6) εκδηλώθηκε στις 28 Μαΐου. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων (Μ=5,6) έγινε 15min μετά τον κύριο σεισμό.

Η πρώτη μας επιχείρηση σε πεδίο μαζικών καταστροφών...Εκεί γνώρισα την χρηση των σκύλων έρευνας διάσωσης απο τις ομάδες Ελβετών και Γάλλων που επιχειρούσαν στην περιοχή


http://www.elekkas.gr/photos.php?cat=5&show=1


5 σχόλια:

  1. Όσα χρόνια κι αν περάσουν στις αναλλοίωτες μνήμες μου θα βρίσκεστε πάντα εκεί !!!!!
    Η προσευχή μου θα σας συνοδεύει πάντα, σαν ελάχιστο ευχαριστώ για τις φωτεινές ψυχές σας που τόσο απλόχερα πρόσφεραν δώρα ζωής!!!!

    Αίγιο, 29-11-2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε/η, το σχόλιο σου μου δίνει μεγάλη χαρά και πραγματικά είναι το μόνο που δίνει σε όλους εμας ειδικά τους εθελοντες, την δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθεια...
    Ο Θεός να σας έχει καλά Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σπίτι μου βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από την πολυκατοικία που έπεσε... Η βοήθειά σας ήταν πολύτιμη κ η παρουσία σας έδινε κουράγιο σε όλους μας. Να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Θεός να σας δίνει υγεία και όλα τα καλά! Μια Αιγιώτισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ημέρα του εγκέλαδου ήτανε να γράψω μαθηματικά - 3η γυμνασίου τότες. Έχουνε περάσει αρκετά χρόνια, αλλά αυτό το γεγονός που το έχω ζήσει τόσο έντονα, είναι χαραγμένο μέσα στο μυαλό μου. Ένα μεγάλο ευχαριστό στους εθελοντές και σε όλους μας δώσανε κουράγιο εκείνες τις δύσκολες μέρες! Να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή