Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Σάββατο 10 Απριλίου. Πάμε Δράμα με τους Ορίζοντες του Πολιτισμού

Σάββατο 10 Απριλίου. Πάμε Δράμα με τους Ορίζοντες του Πολιτισμού
http://horizonsofculture.ning.com/


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1ο σημείο συνάντησης : πάρκινγκ Carrefour Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη, ώρα 7:30 πμ. Αναχώρηση 7:45 πμ.

2ο σημείο συνάντησης : πηγές Αγ. Βαρβάρας, κέντρο Δράμας, ώρα 9:30 πμ. Φωτογράφηση. Αναχώρηση 10:00 πμ.
Σήμα κατατεθέν της Δράμας, οι Πηγές της Αγίας Βαρβάρας φιγουράρουν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης.
Πρόκειται για έναν μοναδικό υγροβιότοπο, έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής 60 περίπου στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης, όπου συχνά οι Δραμινοί απολαμβάνουν τον περίπατό τους σε εξαίσια διαμορφωμένα μονοπάτια, που περνάνε από ξύλινα γεφυράκια.
Το κυρίαρχο στοιχείο του είναι το νερό! Λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες δημιουργούν το ιδανικό... feng shui, αλλά και το καλύτερο «σπίτι» για ψάρια, πάπιες, χήνες και κύκνους. Πλατάνια χαρίζουν πυκνό ίσκιο, αλλά και φωλιά σε σπάνια πουλιά. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται ένα εστιατόριο, το Νησάκι.
Εκτός από τη δεδομένη φυσική ομορφιά τους, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μύθος που συνοδεύει τις πηγές. Στην εποχή της Τουρκοκρατίας, λοιπόν, οι κατακτητές θέλησαν να κατεδαφίσουν το ναό της Αγίας Βαρβάρας και στη θέση του να φτιάξουν ένα τζαμί. Η εκκλησία, όμως, είχε σκεπαστεί από νερά και δεν μπορούσαν να την πλησιάσουν, ούτε καν να την δουν. Οι κάτοικοι το θεώρησαν θαύμα και από τότε αφήνουν κάθε χρόνο στα ήσυχα νερά της λίμνης αυτοσχέδια καραβάκια με κεράκια, κάνοντας όλο το πάρκο πραγματικά να λάμπει!
Στο βόρειο τμήμα του βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών, ένας προσεγμένος χώρος που αποτελεί την αφετηρία για κάθε επισκέπτη της Δράμας και συνοψίζει ουσιαστικά το τι θα δει σε ολόκληρο το νομό.
Έξω ακριβώς από το πάρκο βρίσκονται οι διάσημες πια Καπναποθήκες, που καθρεφτίζονται στα νερά του και αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης. Ο Δήμος έχει αγοράσει ένα από τα κτήρια για να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο, ενώ ένα άλλο πρόκειται να γίνει ξενοδοχείο.

3ο σημείο συνάντησης : Νικηφόρος Δράμας, ώρα 10:30 πμ. Καφές -Φωτογράφηση. Αναχώρηση 11:00 πμ. Σε όποιον αρέσει να φωτογραφίζει χαλάσματα και παλιούς σταθμούς τρένου, σχολεία και σπίτια, εδώ θα τη βρει αφάνταστα.

4ο σημείο συνάντησης : Μεσοχώρι Δράμας(λίγα χιλιόμετρα έξω απο το Παρανέστι), ώρα 12:00. Χώρος εκδηλώσεων 10ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών από την ΜΚΟ Πελίτι (www.peliti.gr). Ενημέρωση για τη δραστηριότητα της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι, φωτογράφηση, ελαφρύ γεύμα. Αναχώρηση 15:20 μμ.

5ο σημείο συνάντησης : 1ο φράγμα Θησαυρού, ώρα 16:00 μμ. Φωτογράφηση, περιήγηση. Προσοχή, ο δρόμος είναι παντού άσφαλτος, αλλά είναι ιδιωτική οδός (ανήκει στη ΔΕΗ), επιτρέπεται η διέλευση, αλλά θέλει πολύ προσοχή, μπορεί να έχει κατολισθήσεις σε κάποια σημεία. Οδηγείτε αργά, υπάρχει άγρια πανίδα, μην παραξενευτείε αν ανταμωθείτε με καμιά αλεπού.. :) . Επίσης σε κάποια σημεία δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου. Αναχώρηση 17:30 μμ. Επιστροφή ελεύθερη.


Θα πρέπει οπωσδήποτε να βρώ χρόνο να επισκεφτώ τον οικισμό Περίβλεπτο!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου