Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
49 λόγοι για να αγαπήσετε το τρέξιμο
αναδημοσίευση : http://www.dromeasclub.gr/Index.asp?C=40&A=5348
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσει κάποιος το τρέξιμο. Εμείς σας παρουσιάζουμε μόνο…49 που νομίζουμε ότι είναι αρκετοί για να σας πείσουν.
Κείμενα: Ματ Μπάρμπουρ
1. ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΚΟΚΑΛΑ
εκαπέντε λεπτά χαλαρού τζόγκινγκ επί 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή σας, κατά 40%, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρία Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας.
2. ΠΕΙΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΑΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου αναφέρουν ότι με 30 λεπτά τρέξιμο, ένας ενήλικας 63,5 κιλών καίει 391 θερμίδες, ενώ κάνοντας ποδήλατο καίει 277 και παίζοντας τένις 272 θερμίδες. Μετάφραση; Θα “ρίξετε” την κοιλιά σας σε 40% λιγότερο χρόνο.
3. ΓΙΝΕΤΕ ΕΥ-Τ-Υ-Χ-Ι-Σ-Μ-Ε-Ν-Ο-Ι
«Η ήπια έως μέτρια άσκηση απελευθερώνει φυσικές ενδορφίνες καλής διάθεσης που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το στρες και κυριολεκτικά σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι», εξηγεί ο 'Αντριου Μακ Κάλοτς, επικεφαλής στο Ίδρυμα Διανοητικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.
4. ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΔΙΑΝΑ
Μερικοί δρομείς θέτουν ως στόχο μια συγκεκριμένη απόσταση ή μια χρονική επίδοση, άλλοι εστιάζουν στη βελτίωση της υγείας τους ή στην απώλεια βάρους, και κάποιοι τρέχουν απλώς για χαλάρωση. Το τρέξιμο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε οποιονδήποτε στόχο βάλετε με το νου σας.
5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Ενώ άλλα αθλήματα έχουν ημερομηνία λήξης, οι δρομείς δεν χρειάζεται να σταματήσουν. Δείτε τον θρυλικό 70χρονο Ρον Χιλ που δεν έχει χάσει ούτε μια μέρα τρεξίματος από τον Δεκέμβρη του 1964.
6. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Με κρύο ή βροχή, με ήλιο ή αέρα, δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μη βγείτε για τρέξιμο. Αρκεί να προσθαφαιρέσετε κάποια ρούχα, ανάλογα με τον καιρό, και να το δείτε σαν πρόκληση. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που είναι κομμένη και ραμμένη για τον καλό καιρό της χώρας στην οποία ζούμε!
7. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
Το τρέξιμο νωρίς το πρωί σάς επιφυλάσσει αληθινά όμορφες εμπειρίες που αξίζει να βιώσετε. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται, φτάνετε πρώτοι σ’ εκείνο το λιβάδι, οι άδειοι δρόμοι είναι όλοι δικοί σας, βλέπετε τον ήλιο να ανατέλλει με όλο του το μεγαλείο και δεν χρειάζεται να το μοιραστείτε με κανέναν. Τι μεγάλη ικανοποίηση που νιώθετε!
8. ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΥΠΝΑΡΑΔΩΝ
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ζήτησαν από ανθρώπους που έκαναν καθιστική ζωή και υπέφεραν από αϋπνία, να κάνουν τζόγκινγκ 20-30 λεπτά μέρα παρά μέρα. Αποτέλεσμα: o χρόνος που τους χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν μειώθηκε κατά το ήμισυ, και η διάρκεια του ύπνου αυξήθηκε σχεδόν κατά μία ώρα.
9. ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ
Υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις στη ζωή. Εκεί που δεν το περιμένετε, πρέπει να το βάλετε στα πόδια για να σώσετε τη ζωή σας. Πώς θα τα καταφέρετε αν δεν έχετε λιγάκι προπονηθεί;
10. ΕΝΕΡΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τα οφέλη του τρεξίματος έχουν άμεση επίδραση στην κοιλιακή χώρα. «Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το χρόνο παραμονής των τροφών στο παχύ έντερο, περιορίζοντας έτσι την απώλεια νερού, με τελικό αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι μαλακά και να αποβάλλονται ευκολότερα», εξηγεί ο Δρ Κεν Χίτον, γαστρεντερολόγος.
11. ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ …
«Η μέτρια άσκηση ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να είναι έτοιμα να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις», λέει η Καθ Κόλινς, διευθύνουσα διαιτολόγος στο νοσοκομείο Σεν Τζορτζ στο Λονδίνο. Σε μελέτες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όσοι άνθρωποι έκαναν καθημερινά 15 λεπτά τζόγκινγκ επί 5 ημέρες την εβδομάδα, αρρώσταιναν 50% λιγότερο από αυτούς που διήγαν καθιστική ζωή.
12. ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΝΑ!
Τα μετάλλια δεν αφορούν μόνο τους Ολυμπιακούς αθλητές. Γραφτείτε σ’ έναν αγώνα, τερματίστε και θα αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας. Βάλτε το να διακοσμεί το χώρο σας και να υπάρχει ως ζωντανή απόδειξη των κατορθωμάτων σας.
13. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Αν μπορείτε να περπατάτε, μπορείτε και να τρέξετε. Τόσο απλά!
14. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ
Είτε ζείτε χαλαρά ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα που έχετε στο μυαλό σας, είτε είστε μόνιμα καλωδιωμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο, η καθημερινή άθληση είναι σημείο αναφοράς στο ημερήσιο πρόγραμμά σας. Σας βοηθά να οργανώνετε οτιδήποτε πρέπει να κάνετε και να το εντάσσετε σε σαφές χρονικό πλαίσιο, όπως δραστηριότητες Π.Τ. (πριν από το τρέξιμο) και Μ.Τ. (μετά το τρέξιμο). Ακόμη, σας δίνει χρόνο να αναλύσετε και να αφομοιώσετε τα καθημερινά συμβάντα.
15. ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Είτε θέλετε να διατηρήσετε τέλεια τη “γραμμή” σας, σαν τον πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον, είτε να τα βγάζετε πέρα για 12 σκληρούς γύρους όπως ο πυγμάχος Ρίκι Χάτον, το τρέξιμο είναι το ιδανικό άθλημα για να ξεκινήσετε.
16. ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ “ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ”
Συγγραφείς, μουσικοί, καλλιτέχνες, καθώς και επαγγελματίες κάθε δημιουργικού τομέα, χρησιμοποιούν το τρέξιμο ως μέσο για να λύσουν τα πνευματικά τους μπλοκαρίσματα και να πάρουν επείγουσες αποφάσεις. Η ροή του οξυγόνου που κατακλύζει τη φαιά ουσία, πυροδοτεί τους νευρώνες σας και δημιουργεί ένα “χώρο” όπου μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα μακριά από το κομφούζιο της “πραγματικής ζωής”.
17. ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΘΕΡΜΙΔΟΦΑΓΟΣ
Τώρα που ξέρετε πώς να τρέχετε στις πλαγιές, συμπεριλάβετε μερικές στις διαδρομές σας. Θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να “κάψετε” μέχρι 40% περισσότερες θερμίδες. Ένας δρομέας 68 κιλών καίει 1.299 θερμίδες αν τρέχει σε πλαγιά με κλίση 10% για μία ώρα, ενώ σε επίπεδο έδαφος καίει 922.
18. ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Εκατομμύρια δρομείς σε όλον τον κόσμο στρέφονται με αποφασιστικότητα σε αγαθοεργίες υπέρ των λιγότερο ευκατάστατων ανθρώπων. Ο μαραθώνιος Φλόρα του Λονδίνου είναι η μεγαλύτερη ετήσια αθλητική διοργάνωση της οποίας τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες έχουν συγκεντρωθεί για καλές πράξεις. Αν η ιδέα να γίνετε ενεργό μέλος αυτής της παγκόσμιας κοινότητας δεν σας συγκινεί, τότε τι άλλο θέλετε;
19. ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι αν βελτιώσετε κατά 5% το καρδιοαναπνευστικό σας, βελτιώνονται κατά 15% οι επιδόσεις σας στα τεστ ευφυΐας.
20. ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Μελέτη του Πανεπιστημίου Κόρνελ των Η.Π.Α. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άρρενες δρομείς έχουν τη σεξουαλική δεξιότητα αντρών 2-5 χρόνια νεότερων σε ηλικία, και οι γυναίκες δρομείς καθυστερούν να μπουν στην εμμηνόπαυση τον ίδιο αριθμό ετών. Ταυτόχρονα, έρευνα που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι οι άντρες άνω των 50 που τρέχουν τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα, έχουν 30% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν ανικανότητα από αυτούς που αθλούνται λιγότερο ή καθόλου.
21. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός ή η βουλιμία, λέει ο Ουίλιαμ Γκλάσερ, συγγραφέας του βιβλίου “Θετική Εξάρτηση” (Εκδόσεις Harperperennial Books). Αποτέλεσμα: Θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, αποκτώντας μια νέα συνήθεια που αντί να σας αφαιρεί τα καλά πράγματα της ζωής, σας τα προσθέτει.
22. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΞΗ
Η πιο άχαρη μετακίνηση μπορεί να μεταμορφωθεί σε προπονητική διαδρομή, όπως για παράδειγμα να επιστρέψετε τις ταινίες στο βιντεοκλάμπ ή να πάτε το σκύλο βόλτα. Ξαφνικά, γνώριμες αποστάσεις αποκτούν διπλό σκοπό, και το σπουδαιότερο απ’ όλα, τον έναν θα τον αγαπήσετε.
23. ΑΧ! ΑΥΤΗ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ!
Διαβάσατε τις προδιαγραφές, κουβεντιάσατε με άλλους δρομείς, δοκιμάσατε τα τρία κορυφαία ζευγάρια και κάνατε την επιλογή σας. Τώρα είναι εδώ, στα χέρια σας. Δείτε τα σαν την αρχή μιας πολύ όμορφης σχέσης.
24. Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Σήμερα στρίψατε αριστερά αντί για δεξιά, και πέσατε πάνω σε εκπληκτικά τοπία και μια αίσθηση πρωτόγνωρης μοναξιάς. Φανταστείτε πόσες πολλές διαδρομές υπάρχουν ακόμη που περιμένουν να τις ανακαλύψετε …
25. ΤΟ ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΟ ΝΕΥΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΘΛΗΤΗ ΣΑΣ
Ο αγώνας πρόκειται να ξεκινήσει και βλέπετε το ίδιο πρόσωπο που είχατε συναντήσει στην προηγούμενη διοργάνωση. Από αμοιβαίο σεβασμό και αναγνωρίζοντας την επικείμενη αναμέτρηση, αλληλοχαιρετιέστε με ένα νεύμα. Κανείς άλλος δεν το αντιλαμβάνεται, αλλά το γάντι της πρόκλησης έχει ριφθεί …
26. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Με απλά λόγια, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια καινούργια πόλη από το να βάλετε τη φόρμα σας και να βγείτε στους δρόμους. Θα σας βοηθήσει να μάθετε τα κατατόπια, θα σας ενεργοποιήσει μετά το ταξίδι, θα προσαρμόσει το βιολογικό σας ρολόι σε οποιαδήποτε χρονική ζώνη και θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωριστείτε με τους ντόπιους σε μικρό χρονικό διάστημα.
27. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ποιο άλλο άθλημα σάς δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψετε στις τέσσερις γωνιές της Γης στο όνομα της φυσικής κατάστασης; Από τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης έως εκείνον του Ρίο ντε Τζανέιρο, ή ακόμη κι οι αγώνες που γίνονται στην ίδια σας τη χώρα, σας επιτρέπουν να επισκεφτείτε μέρη που δεν ξέρατε ποτέ ότι υπήρχαν. Στα πόδια σας κρατάτε ένα αληθινό εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών.
28. ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ
Όλοι διανύουμε φάσεις στη ζωή μας, περιόδους κατά τις οποίες τρέχουμε λιγότερο. Η δουλειά σάς απορροφά. Πηγαίνετε διακοπές. Όλα καλά. Το τρέξιμο προσαρμόζεται στο ρυθμό της ζωής σας. Και το καλύτερο είναι ότι σας περιμένει πάντοτε, ιδιαίτερα τις στιγμές που το έχετε περισσότερο ανάγκη, για να σας πάρει όλη την ένταση.
29. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΝ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ψεύδους με το τρέξιμο, ως προς τις αποστάσεις και τις χρονικές επιδόσεις. Θα πάρετε αυτό που επενδύσατε.
30. ΔΩΣΤΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ” ΣΑΣ
Ένας ενήλικας όταν τρέχει καταναλώνει 10πλάσια ποσότητα οξυγόνου από αυτήν που του χρειάζεται όταν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το τακτικό τζόγκινγκ, με τον καιρό, θα δυναμώσει το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στην καρδιά και στους πνεύμονες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, διοχετεύει περισσότερο οξυγόνο εκεί όπου χρειάζεται και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αθλείστε περισσότερο καταβάλλοντας μικρότερη προσπάθεια. Πώς σας φαίνονται όλα αυτά τα ωραία πράγματα;
31. ΚΑΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΙΠΗ
«Έστω και με τρέξιμο 20-30 λεπτών, είναι πιθανό ότι για λίγες ώρες μετά, συνεχίζετε να καίτε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων», λέει ο φυσιολόγος της άθλησης Μαρκ Σίμσον, της πανεπιστημιακής Αθλητικής Ακαδημίας του Λάφμπορο.
32. ΑΥΤΗ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ Α.Ρ.
A.Ρ. : Ατομικό Ρεκόρ. Δώστε προσοχή στο “A” ! Υπονοεί το άτομό σας, τον εαυτό σας. Εσείς είστε που θέτετε τους στόχους, που βάζετε την προσωπική σας εργασία, που καρπώνεστε τα αποτελέσματα. Απολαύστε τα.
33. “ΦΤΙΑΧΤΕΙΤΕ” (ΝΟΜΙΜΑ …)
Νευρολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόννης σύγκριναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου πριν και μετά το τρέξιμο και ανακάλυψαν ίχνη οπιούχων ουσιών ενδορφίνης –της ορμόνης της ευχαρίστησης- στον μετωπιαίο λοβό και στην περιοχή του υποθαλάμου στον έσω εγκέφαλο. Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία παραγωγής συναισθημάτων και ψυχικής έντασης.
34. ΕΚΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ο κόσμος χρειάζεται τη βοήθεια σας. Λαχταράτε για καθαρό φρέσκο αέρα, καθώς τρέχετε. Ονειρεύεστε μαλακή γη, ψηλά σκιερά δέντρα, καθαρό νερό. Έχετε πολύ χρόνο για να σκεφτείτε τα μεγάλα ερωτήματα. Παίρνετε την απόφαση: Να σώσουμε τον πλανήτη Γη. Έχετε κάθε νόμιμο δικαίωμα και συμφέρον.
35. ΕΝΑΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που έγινε επί 9 έτη, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν τους περισσότερους φίλους μειώνουν κατακόρυφα (σε ποσοστό 60%) τον κίνδυνο να πεθάνουν, επειδή πέφτει η αρτηριακή τους πίεση και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
36. ΠΕΡΑΣΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ
Είναι μία από τις ελάχιστες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε οικογενειακώς. Ο μικρότερος μπόμπιρας θα σκαρφαλώσει στο ειδικό για τζόγκινγκ καροτσάκι του, οι γονείς πότε ο ένας πότε ο άλλος θα το σπρώχνουν και το μεγαλύτερο παιδί θα σας ακολουθεί με το δίτροχό του. Σε χιλιάδες διοργανώσεις υπάρχουν αγώνες για κάθε μέλος της οικογένειας.
37. ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ
Ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου σύγκριναν 2400 μονοζυγωτικούς (όμοιους) διδύμους και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έκαναν τζόγκινγκ έστω και 3 φορές την εβδομάδα επί 30 λεπτά, ήσαν κατά 9 χρόνια «βιολογικά νεότεροι» από τα αδέλφια τους που έκαναν καθιστική ζωή, αφαιρουμένων κι άλλων αρνητικών παραγόντων όπως ο Δείκτης Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) και το κάπνισμα.
38. ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΗΘΕΙΤΕ
Η εξάσκηση σάς τελειοποιεί, τόσο στο τρέξιμο όσο και στη ζωή γενικότερα. Μερικοί από τους πλέον επιτυχημένους ανθρώπους είναι εκείνοι που έχουν μικρή έφεση αλλά τεράστια πειθαρχία.
39. ΟΜΟΡΦΟ ΣΩΜΑ
«Το τρέξιμο σμιλεύει τους γλουτούς και τους μηρούς πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη άσκηση που αφαιρεί απότομα το μακροχρόνιο λίπος», εξηγεί ο Δρ Τζέιμς Φλέμινγκ, συγγραφέας του βιβλίου “Νικήστε την κυτταρίτιδα για πάντα” (εκδόσεις Piatkus).
40. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ
Παλεύετε στην τελευταία θέση για να τερματίσετε τον αγώνα αλλά παίρνετε το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Το αξίζετε. 'Αλλωστε έχετε τρέξει για πολύ περισσότερη ώρα από όλους. Σε ποιο άλλο άθλημα οι τελευταίοι χειροκροτούνται όσο και οι νικητές; Το τρέξιμο είναι για όλους, ανεξάρτητα από τη φυσική κλίση που έχει ο καθένας.
41. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ
Το τρέξιμο είναι εξαιρετική δραστηριότητα για κάθε σωματότυπο. Τίποτα δεν σας εμποδίζει να κάνετε μια δοκιμή.
42. ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις στη δουλειά σας ή στην προσωπική σας ζωή, εσείς έχετε την τελευταία λέξη σχετικά με το πόσο πολύ ή πόσο λίγο θα τρέξετε. Στριμώξτε στο πρόγραμμά σας έναν εκρηκτικό καλπασμό πριν να ξημερώσει, μια αναζωογονητική μεσημεριανή διαδρομή ή μια εκτονωτική βραδινή επέλαση – ή και τίποτα από όλα αυτά. Εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες σας.
43. ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ
Ακολουθήστε το παράδειγμα της Πόλας Ράντκλιφ, λένε οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που αθλούνται τακτικά κατά την εγκυμοσύνη, έχουν ευκολότερο τοκετό και με λιγότερες επιπλοκές, συντομότερη αποκατάσταση και γενικά καλύτερη διάθεση στους εννέα μήνες της κύησης.
44. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣΑΖ
Μετά τον αγώνα, σχεδόν τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση ενός μασάζ και τη χαλαρή, πανάλαφρη αίσθηση που νιώθετε καθώς επιστρέφετε περπατώντας στην «κανονική» σας ζωή.
45. ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ
Σπανίως ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να αυξήσετε το αλάτι στη διατροφή σας. Όμως λίγες μέρες πριν τον μαραθώνιο, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε. Κι έτσι έχετε την τέλεια δικαιολογία για να μασουλήσετε πατατάκια. Το αλάτι που περιέχουν σας προστατεύει από την υπονατριαμία, πάθηση που προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση νερού χωρίς αρκετή ποσότητα νατρίου, και η οποία μπορεί να επιφέρει απώλεια προσανατολισμού, λιποθυμία και σε σπάνιες περιπτώσεις το θάνατο.
46. Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΣΑΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος απόδρασης από την πίεση και τα ζόρια της σημερινής ζωής, από το να βάλετε τη φόρμα σας και να βγείτε έξω για τρέξιμο. Εσείς και ο δρόμος: μια μοναδική σχέση που σας δίνει το χρόνο να οργανώσετε τη ζωή σας, να αναλύσετε τα πράγματα που σας απασχολούν και να τερματίσετε χωρίς αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ξεκινήσατε.
47. ΤΑΞΙΔΙ …
Ποτέ δεν ξέρετε τι θα ανακαλύψετε. Δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων ποιον μπορεί τυχαία να συναντήσετε ή τι θα δείτε. Κι αυτό που ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι νέες ιδέες που πιθανόν να ξεπηδήσουν στο μυαλό σας. Η διαδρομή που θα τρέξετε σήμερα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας κατά τρόπο που δεν μπορείτε να φανταστείτε όταν δένετε τα κορδόνια σας.
48. ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟ
Τα μοναδικά πράγματα που χρειάζεστε είναι παπούτσια, σορτσάκι και μια φανέλα.
49. ΣΙΔΕΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΑΡΕΣ
Το τακτικό τρέξιμο μπορεί να ελαττώσει τα σημάδια της γήρανσης. «Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μεταφέρει αποτελεσματικότερα το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος, ενώ απομακρύνει καθοριστικά τις βλαβερές τοξίνες», εξηγεί ο Δρ Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν. «Η άθληση δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εντός του οργανισμού για τη βέλτιστη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων», προσθέτει ο Πέιν.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσει κάποιος το τρέξιμο. Εμείς σας παρουσιάζουμε μόνο…49 που νομίζουμε ότι είναι αρκετοί για να σας πείσουν.
Κείμενα: Ματ Μπάρμπουρ
1. ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΚΟΚΑΛΑ
εκαπέντε λεπτά χαλαρού τζόγκινγκ επί 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή σας, κατά 40%, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρία Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας.
2. ΠΕΙΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΑΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου αναφέρουν ότι με 30 λεπτά τρέξιμο, ένας ενήλικας 63,5 κιλών καίει 391 θερμίδες, ενώ κάνοντας ποδήλατο καίει 277 και παίζοντας τένις 272 θερμίδες. Μετάφραση; Θα “ρίξετε” την κοιλιά σας σε 40% λιγότερο χρόνο.
3. ΓΙΝΕΤΕ ΕΥ-Τ-Υ-Χ-Ι-Σ-Μ-Ε-Ν-Ο-Ι
«Η ήπια έως μέτρια άσκηση απελευθερώνει φυσικές ενδορφίνες καλής διάθεσης που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το στρες και κυριολεκτικά σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι», εξηγεί ο 'Αντριου Μακ Κάλοτς, επικεφαλής στο Ίδρυμα Διανοητικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.
4. ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΔΙΑΝΑ
Μερικοί δρομείς θέτουν ως στόχο μια συγκεκριμένη απόσταση ή μια χρονική επίδοση, άλλοι εστιάζουν στη βελτίωση της υγείας τους ή στην απώλεια βάρους, και κάποιοι τρέχουν απλώς για χαλάρωση. Το τρέξιμο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε οποιονδήποτε στόχο βάλετε με το νου σας.
5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Ενώ άλλα αθλήματα έχουν ημερομηνία λήξης, οι δρομείς δεν χρειάζεται να σταματήσουν. Δείτε τον θρυλικό 70χρονο Ρον Χιλ που δεν έχει χάσει ούτε μια μέρα τρεξίματος από τον Δεκέμβρη του 1964.
6. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Με κρύο ή βροχή, με ήλιο ή αέρα, δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μη βγείτε για τρέξιμο. Αρκεί να προσθαφαιρέσετε κάποια ρούχα, ανάλογα με τον καιρό, και να το δείτε σαν πρόκληση. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που είναι κομμένη και ραμμένη για τον καλό καιρό της χώρας στην οποία ζούμε!
7. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
Το τρέξιμο νωρίς το πρωί σάς επιφυλάσσει αληθινά όμορφες εμπειρίες που αξίζει να βιώσετε. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται, φτάνετε πρώτοι σ’ εκείνο το λιβάδι, οι άδειοι δρόμοι είναι όλοι δικοί σας, βλέπετε τον ήλιο να ανατέλλει με όλο του το μεγαλείο και δεν χρειάζεται να το μοιραστείτε με κανέναν. Τι μεγάλη ικανοποίηση που νιώθετε!
8. ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΥΠΝΑΡΑΔΩΝ
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ζήτησαν από ανθρώπους που έκαναν καθιστική ζωή και υπέφεραν από αϋπνία, να κάνουν τζόγκινγκ 20-30 λεπτά μέρα παρά μέρα. Αποτέλεσμα: o χρόνος που τους χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν μειώθηκε κατά το ήμισυ, και η διάρκεια του ύπνου αυξήθηκε σχεδόν κατά μία ώρα.
9. ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ
Υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις στη ζωή. Εκεί που δεν το περιμένετε, πρέπει να το βάλετε στα πόδια για να σώσετε τη ζωή σας. Πώς θα τα καταφέρετε αν δεν έχετε λιγάκι προπονηθεί;
10. ΕΝΕΡΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τα οφέλη του τρεξίματος έχουν άμεση επίδραση στην κοιλιακή χώρα. «Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το χρόνο παραμονής των τροφών στο παχύ έντερο, περιορίζοντας έτσι την απώλεια νερού, με τελικό αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι μαλακά και να αποβάλλονται ευκολότερα», εξηγεί ο Δρ Κεν Χίτον, γαστρεντερολόγος.
11. ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ …
«Η μέτρια άσκηση ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να είναι έτοιμα να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις», λέει η Καθ Κόλινς, διευθύνουσα διαιτολόγος στο νοσοκομείο Σεν Τζορτζ στο Λονδίνο. Σε μελέτες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όσοι άνθρωποι έκαναν καθημερινά 15 λεπτά τζόγκινγκ επί 5 ημέρες την εβδομάδα, αρρώσταιναν 50% λιγότερο από αυτούς που διήγαν καθιστική ζωή.
12. ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΝΑ!
Τα μετάλλια δεν αφορούν μόνο τους Ολυμπιακούς αθλητές. Γραφτείτε σ’ έναν αγώνα, τερματίστε και θα αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας. Βάλτε το να διακοσμεί το χώρο σας και να υπάρχει ως ζωντανή απόδειξη των κατορθωμάτων σας.
13. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Αν μπορείτε να περπατάτε, μπορείτε και να τρέξετε. Τόσο απλά!
14. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ
Είτε ζείτε χαλαρά ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα που έχετε στο μυαλό σας, είτε είστε μόνιμα καλωδιωμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο, η καθημερινή άθληση είναι σημείο αναφοράς στο ημερήσιο πρόγραμμά σας. Σας βοηθά να οργανώνετε οτιδήποτε πρέπει να κάνετε και να το εντάσσετε σε σαφές χρονικό πλαίσιο, όπως δραστηριότητες Π.Τ. (πριν από το τρέξιμο) και Μ.Τ. (μετά το τρέξιμο). Ακόμη, σας δίνει χρόνο να αναλύσετε και να αφομοιώσετε τα καθημερινά συμβάντα.
15. ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Είτε θέλετε να διατηρήσετε τέλεια τη “γραμμή” σας, σαν τον πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον, είτε να τα βγάζετε πέρα για 12 σκληρούς γύρους όπως ο πυγμάχος Ρίκι Χάτον, το τρέξιμο είναι το ιδανικό άθλημα για να ξεκινήσετε.
16. ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ “ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ”
Συγγραφείς, μουσικοί, καλλιτέχνες, καθώς και επαγγελματίες κάθε δημιουργικού τομέα, χρησιμοποιούν το τρέξιμο ως μέσο για να λύσουν τα πνευματικά τους μπλοκαρίσματα και να πάρουν επείγουσες αποφάσεις. Η ροή του οξυγόνου που κατακλύζει τη φαιά ουσία, πυροδοτεί τους νευρώνες σας και δημιουργεί ένα “χώρο” όπου μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα μακριά από το κομφούζιο της “πραγματικής ζωής”.
17. ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΘΕΡΜΙΔΟΦΑΓΟΣ
Τώρα που ξέρετε πώς να τρέχετε στις πλαγιές, συμπεριλάβετε μερικές στις διαδρομές σας. Θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να “κάψετε” μέχρι 40% περισσότερες θερμίδες. Ένας δρομέας 68 κιλών καίει 1.299 θερμίδες αν τρέχει σε πλαγιά με κλίση 10% για μία ώρα, ενώ σε επίπεδο έδαφος καίει 922.
18. ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Εκατομμύρια δρομείς σε όλον τον κόσμο στρέφονται με αποφασιστικότητα σε αγαθοεργίες υπέρ των λιγότερο ευκατάστατων ανθρώπων. Ο μαραθώνιος Φλόρα του Λονδίνου είναι η μεγαλύτερη ετήσια αθλητική διοργάνωση της οποίας τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες έχουν συγκεντρωθεί για καλές πράξεις. Αν η ιδέα να γίνετε ενεργό μέλος αυτής της παγκόσμιας κοινότητας δεν σας συγκινεί, τότε τι άλλο θέλετε;
19. ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι αν βελτιώσετε κατά 5% το καρδιοαναπνευστικό σας, βελτιώνονται κατά 15% οι επιδόσεις σας στα τεστ ευφυΐας.
20. ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Μελέτη του Πανεπιστημίου Κόρνελ των Η.Π.Α. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άρρενες δρομείς έχουν τη σεξουαλική δεξιότητα αντρών 2-5 χρόνια νεότερων σε ηλικία, και οι γυναίκες δρομείς καθυστερούν να μπουν στην εμμηνόπαυση τον ίδιο αριθμό ετών. Ταυτόχρονα, έρευνα που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι οι άντρες άνω των 50 που τρέχουν τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα, έχουν 30% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν ανικανότητα από αυτούς που αθλούνται λιγότερο ή καθόλου.
21. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός ή η βουλιμία, λέει ο Ουίλιαμ Γκλάσερ, συγγραφέας του βιβλίου “Θετική Εξάρτηση” (Εκδόσεις Harperperennial Books). Αποτέλεσμα: Θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, αποκτώντας μια νέα συνήθεια που αντί να σας αφαιρεί τα καλά πράγματα της ζωής, σας τα προσθέτει.
22. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΞΗ
Η πιο άχαρη μετακίνηση μπορεί να μεταμορφωθεί σε προπονητική διαδρομή, όπως για παράδειγμα να επιστρέψετε τις ταινίες στο βιντεοκλάμπ ή να πάτε το σκύλο βόλτα. Ξαφνικά, γνώριμες αποστάσεις αποκτούν διπλό σκοπό, και το σπουδαιότερο απ’ όλα, τον έναν θα τον αγαπήσετε.
23. ΑΧ! ΑΥΤΗ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ!
Διαβάσατε τις προδιαγραφές, κουβεντιάσατε με άλλους δρομείς, δοκιμάσατε τα τρία κορυφαία ζευγάρια και κάνατε την επιλογή σας. Τώρα είναι εδώ, στα χέρια σας. Δείτε τα σαν την αρχή μιας πολύ όμορφης σχέσης.
24. Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Σήμερα στρίψατε αριστερά αντί για δεξιά, και πέσατε πάνω σε εκπληκτικά τοπία και μια αίσθηση πρωτόγνωρης μοναξιάς. Φανταστείτε πόσες πολλές διαδρομές υπάρχουν ακόμη που περιμένουν να τις ανακαλύψετε …
25. ΤΟ ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΟ ΝΕΥΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΘΛΗΤΗ ΣΑΣ
Ο αγώνας πρόκειται να ξεκινήσει και βλέπετε το ίδιο πρόσωπο που είχατε συναντήσει στην προηγούμενη διοργάνωση. Από αμοιβαίο σεβασμό και αναγνωρίζοντας την επικείμενη αναμέτρηση, αλληλοχαιρετιέστε με ένα νεύμα. Κανείς άλλος δεν το αντιλαμβάνεται, αλλά το γάντι της πρόκλησης έχει ριφθεί …
26. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Με απλά λόγια, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια καινούργια πόλη από το να βάλετε τη φόρμα σας και να βγείτε στους δρόμους. Θα σας βοηθήσει να μάθετε τα κατατόπια, θα σας ενεργοποιήσει μετά το ταξίδι, θα προσαρμόσει το βιολογικό σας ρολόι σε οποιαδήποτε χρονική ζώνη και θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωριστείτε με τους ντόπιους σε μικρό χρονικό διάστημα.
27. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ποιο άλλο άθλημα σάς δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψετε στις τέσσερις γωνιές της Γης στο όνομα της φυσικής κατάστασης; Από τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης έως εκείνον του Ρίο ντε Τζανέιρο, ή ακόμη κι οι αγώνες που γίνονται στην ίδια σας τη χώρα, σας επιτρέπουν να επισκεφτείτε μέρη που δεν ξέρατε ποτέ ότι υπήρχαν. Στα πόδια σας κρατάτε ένα αληθινό εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών.
28. ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ
Όλοι διανύουμε φάσεις στη ζωή μας, περιόδους κατά τις οποίες τρέχουμε λιγότερο. Η δουλειά σάς απορροφά. Πηγαίνετε διακοπές. Όλα καλά. Το τρέξιμο προσαρμόζεται στο ρυθμό της ζωής σας. Και το καλύτερο είναι ότι σας περιμένει πάντοτε, ιδιαίτερα τις στιγμές που το έχετε περισσότερο ανάγκη, για να σας πάρει όλη την ένταση.
29. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΝ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ψεύδους με το τρέξιμο, ως προς τις αποστάσεις και τις χρονικές επιδόσεις. Θα πάρετε αυτό που επενδύσατε.
30. ΔΩΣΤΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ” ΣΑΣ
Ένας ενήλικας όταν τρέχει καταναλώνει 10πλάσια ποσότητα οξυγόνου από αυτήν που του χρειάζεται όταν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το τακτικό τζόγκινγκ, με τον καιρό, θα δυναμώσει το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στην καρδιά και στους πνεύμονες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, διοχετεύει περισσότερο οξυγόνο εκεί όπου χρειάζεται και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αθλείστε περισσότερο καταβάλλοντας μικρότερη προσπάθεια. Πώς σας φαίνονται όλα αυτά τα ωραία πράγματα;
31. ΚΑΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΙΠΗ
«Έστω και με τρέξιμο 20-30 λεπτών, είναι πιθανό ότι για λίγες ώρες μετά, συνεχίζετε να καίτε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων», λέει ο φυσιολόγος της άθλησης Μαρκ Σίμσον, της πανεπιστημιακής Αθλητικής Ακαδημίας του Λάφμπορο.
32. ΑΥΤΗ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ Α.Ρ.
A.Ρ. : Ατομικό Ρεκόρ. Δώστε προσοχή στο “A” ! Υπονοεί το άτομό σας, τον εαυτό σας. Εσείς είστε που θέτετε τους στόχους, που βάζετε την προσωπική σας εργασία, που καρπώνεστε τα αποτελέσματα. Απολαύστε τα.
33. “ΦΤΙΑΧΤΕΙΤΕ” (ΝΟΜΙΜΑ …)
Νευρολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόννης σύγκριναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου πριν και μετά το τρέξιμο και ανακάλυψαν ίχνη οπιούχων ουσιών ενδορφίνης –της ορμόνης της ευχαρίστησης- στον μετωπιαίο λοβό και στην περιοχή του υποθαλάμου στον έσω εγκέφαλο. Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία παραγωγής συναισθημάτων και ψυχικής έντασης.
34. ΕΚΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ο κόσμος χρειάζεται τη βοήθεια σας. Λαχταράτε για καθαρό φρέσκο αέρα, καθώς τρέχετε. Ονειρεύεστε μαλακή γη, ψηλά σκιερά δέντρα, καθαρό νερό. Έχετε πολύ χρόνο για να σκεφτείτε τα μεγάλα ερωτήματα. Παίρνετε την απόφαση: Να σώσουμε τον πλανήτη Γη. Έχετε κάθε νόμιμο δικαίωμα και συμφέρον.
35. ΕΝΑΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που έγινε επί 9 έτη, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν τους περισσότερους φίλους μειώνουν κατακόρυφα (σε ποσοστό 60%) τον κίνδυνο να πεθάνουν, επειδή πέφτει η αρτηριακή τους πίεση και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
36. ΠΕΡΑΣΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ
Είναι μία από τις ελάχιστες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε οικογενειακώς. Ο μικρότερος μπόμπιρας θα σκαρφαλώσει στο ειδικό για τζόγκινγκ καροτσάκι του, οι γονείς πότε ο ένας πότε ο άλλος θα το σπρώχνουν και το μεγαλύτερο παιδί θα σας ακολουθεί με το δίτροχό του. Σε χιλιάδες διοργανώσεις υπάρχουν αγώνες για κάθε μέλος της οικογένειας.
37. ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ
Ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου σύγκριναν 2400 μονοζυγωτικούς (όμοιους) διδύμους και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έκαναν τζόγκινγκ έστω και 3 φορές την εβδομάδα επί 30 λεπτά, ήσαν κατά 9 χρόνια «βιολογικά νεότεροι» από τα αδέλφια τους που έκαναν καθιστική ζωή, αφαιρουμένων κι άλλων αρνητικών παραγόντων όπως ο Δείκτης Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) και το κάπνισμα.
38. ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΗΘΕΙΤΕ
Η εξάσκηση σάς τελειοποιεί, τόσο στο τρέξιμο όσο και στη ζωή γενικότερα. Μερικοί από τους πλέον επιτυχημένους ανθρώπους είναι εκείνοι που έχουν μικρή έφεση αλλά τεράστια πειθαρχία.
39. ΟΜΟΡΦΟ ΣΩΜΑ
«Το τρέξιμο σμιλεύει τους γλουτούς και τους μηρούς πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη άσκηση που αφαιρεί απότομα το μακροχρόνιο λίπος», εξηγεί ο Δρ Τζέιμς Φλέμινγκ, συγγραφέας του βιβλίου “Νικήστε την κυτταρίτιδα για πάντα” (εκδόσεις Piatkus).
40. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ
Παλεύετε στην τελευταία θέση για να τερματίσετε τον αγώνα αλλά παίρνετε το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Το αξίζετε. 'Αλλωστε έχετε τρέξει για πολύ περισσότερη ώρα από όλους. Σε ποιο άλλο άθλημα οι τελευταίοι χειροκροτούνται όσο και οι νικητές; Το τρέξιμο είναι για όλους, ανεξάρτητα από τη φυσική κλίση που έχει ο καθένας.
41. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ
Το τρέξιμο είναι εξαιρετική δραστηριότητα για κάθε σωματότυπο. Τίποτα δεν σας εμποδίζει να κάνετε μια δοκιμή.
42. ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις στη δουλειά σας ή στην προσωπική σας ζωή, εσείς έχετε την τελευταία λέξη σχετικά με το πόσο πολύ ή πόσο λίγο θα τρέξετε. Στριμώξτε στο πρόγραμμά σας έναν εκρηκτικό καλπασμό πριν να ξημερώσει, μια αναζωογονητική μεσημεριανή διαδρομή ή μια εκτονωτική βραδινή επέλαση – ή και τίποτα από όλα αυτά. Εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες σας.
43. ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ
Ακολουθήστε το παράδειγμα της Πόλας Ράντκλιφ, λένε οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που αθλούνται τακτικά κατά την εγκυμοσύνη, έχουν ευκολότερο τοκετό και με λιγότερες επιπλοκές, συντομότερη αποκατάσταση και γενικά καλύτερη διάθεση στους εννέα μήνες της κύησης.
44. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣΑΖ
Μετά τον αγώνα, σχεδόν τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση ενός μασάζ και τη χαλαρή, πανάλαφρη αίσθηση που νιώθετε καθώς επιστρέφετε περπατώντας στην «κανονική» σας ζωή.
45. ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ
Σπανίως ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να αυξήσετε το αλάτι στη διατροφή σας. Όμως λίγες μέρες πριν τον μαραθώνιο, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε. Κι έτσι έχετε την τέλεια δικαιολογία για να μασουλήσετε πατατάκια. Το αλάτι που περιέχουν σας προστατεύει από την υπονατριαμία, πάθηση που προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση νερού χωρίς αρκετή ποσότητα νατρίου, και η οποία μπορεί να επιφέρει απώλεια προσανατολισμού, λιποθυμία και σε σπάνιες περιπτώσεις το θάνατο.
46. Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΣΑΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος απόδρασης από την πίεση και τα ζόρια της σημερινής ζωής, από το να βάλετε τη φόρμα σας και να βγείτε έξω για τρέξιμο. Εσείς και ο δρόμος: μια μοναδική σχέση που σας δίνει το χρόνο να οργανώσετε τη ζωή σας, να αναλύσετε τα πράγματα που σας απασχολούν και να τερματίσετε χωρίς αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ξεκινήσατε.
47. ΤΑΞΙΔΙ …
Ποτέ δεν ξέρετε τι θα ανακαλύψετε. Δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων ποιον μπορεί τυχαία να συναντήσετε ή τι θα δείτε. Κι αυτό που ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι νέες ιδέες που πιθανόν να ξεπηδήσουν στο μυαλό σας. Η διαδρομή που θα τρέξετε σήμερα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας κατά τρόπο που δεν μπορείτε να φανταστείτε όταν δένετε τα κορδόνια σας.
48. ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟ
Τα μοναδικά πράγματα που χρειάζεστε είναι παπούτσια, σορτσάκι και μια φανέλα.
49. ΣΙΔΕΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΑΡΕΣ
Το τακτικό τρέξιμο μπορεί να ελαττώσει τα σημάδια της γήρανσης. «Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μεταφέρει αποτελεσματικότερα το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος, ενώ απομακρύνει καθοριστικά τις βλαβερές τοξίνες», εξηγεί ο Δρ Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν. «Η άθληση δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εντός του οργανισμού για τη βέλτιστη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων», προσθέτει ο Πέιν.
Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Ολυμπος: Καταφύγιο Κρεβάτια, Μπαμπαλάς, Ράχη Παπά
Το Σάββατο 26 Ιουνίου, απολαύσαμε μια βόλτα στο μονοπάτι απο καταφύγιο Κρεβάτια, κορφή Μπαρμπαλά, Παπά Ράχη.
Σχετικά νωρίς το πρωί, φτάνουμε στην Βροντού, από όπου μπορούμε να διακρίνουμε και την διαδρομή που θα κάνουμε.
Στο καταφύγιο Κρεβάτια ( 950 μ.) αφήνουμε το αυτοκίνητο και παίρνουμε το μονοπάτι προς Παπα Ράχη - Οροπέδιο. Ακριβώς πάνω από το καταφύγιο παίρνουμε τη ράχη μέσα σε πανέμορφο πευκόδασος έχοντας πάντα αριστερά μας το ρέμα «Αγίας Τριάδας».
Το μονοπάτι μέχρι την κορφή Μπαρμπαλά ( 1841μ) είναι ανηφορικό με έντονες κλήσεις, ειδικά στην αρχή και στο τελειωμά του.
Το μονοπάτι είναι καλά σημαδεμένο και μας παρέχει και επιπλέον πληροφορίες :-)
Μετα απο χαλαρό περπάτημα 2 ωρών, πλησιάζουμε στην κορφή Μπαρμπαλάς, ανηφορίζοντας ένα καταπράσινο μονοπάτι
Απο τον Μπαρμπαλά βλέπουμε τις κορφές του Ολύμπου και την βορεινή του "αγρια" πλευρά.
Μπροστά μας η Παπα Ράχη (1871μ).
Προχωράμε σε ένα πανέμορφο ομαλό μονοπάτι με χαμηλή βλάστηση, αμέτρητα λουλούδια, πεταλούδες, ακρίδες και άλλα "ζουζούνια". Δεξιά βλέπουμε την κόψη του Ναούμ.
Φτάνουμε στην Παπα Ράχη και στο βάθος βλέπουμε την Τούμπα όπου στην ρίζα της περνά το μονοπάτι που καταλήγει στο οροπέδιο των Μουσών.
Ο στόχος μας ολοκληρώθηκε, απολαμβάνουμε την θέα, αν και πυκνά σύννεφα υπάρχουν στις κορφές. Ξεκινάμε την επιστροφή μας απο το ίδιο μονοπάτι.
Βλέπουμε τον Μπαρμπαλά απο μια άλλη γωνία
Σχετικά νωρίς το πρωί, φτάνουμε στην Βροντού, από όπου μπορούμε να διακρίνουμε και την διαδρομή που θα κάνουμε.
Στο καταφύγιο Κρεβάτια ( 950 μ.) αφήνουμε το αυτοκίνητο και παίρνουμε το μονοπάτι προς Παπα Ράχη - Οροπέδιο. Ακριβώς πάνω από το καταφύγιο παίρνουμε τη ράχη μέσα σε πανέμορφο πευκόδασος έχοντας πάντα αριστερά μας το ρέμα «Αγίας Τριάδας».
Το μονοπάτι μέχρι την κορφή Μπαρμπαλά ( 1841μ) είναι ανηφορικό με έντονες κλήσεις, ειδικά στην αρχή και στο τελειωμά του.
Το μονοπάτι είναι καλά σημαδεμένο και μας παρέχει και επιπλέον πληροφορίες :-)
Μετα απο χαλαρό περπάτημα 2 ωρών, πλησιάζουμε στην κορφή Μπαρμπαλάς, ανηφορίζοντας ένα καταπράσινο μονοπάτι
Απο τον Μπαρμπαλά βλέπουμε τις κορφές του Ολύμπου και την βορεινή του "αγρια" πλευρά.
Μπροστά μας η Παπα Ράχη (1871μ).
Προχωράμε σε ένα πανέμορφο ομαλό μονοπάτι με χαμηλή βλάστηση, αμέτρητα λουλούδια, πεταλούδες, ακρίδες και άλλα "ζουζούνια". Δεξιά βλέπουμε την κόψη του Ναούμ.
Φτάνουμε στην Παπα Ράχη και στο βάθος βλέπουμε την Τούμπα όπου στην ρίζα της περνά το μονοπάτι που καταλήγει στο οροπέδιο των Μουσών.
Ο στόχος μας ολοκληρώθηκε, απολαμβάνουμε την θέα, αν και πυκνά σύννεφα υπάρχουν στις κορφές. Ξεκινάμε την επιστροφή μας απο το ίδιο μονοπάτι.
Βλέπουμε τον Μπαρμπαλά απο μια άλλη γωνία
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
στα μονοπάτια του Ολυμπου
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
«Τὶ νὰ ζητήσω ἀπὸ τὸν Θεό».
Ἔκθεση ἀπὸ μαθητὴ τοῦ δημοτικοῦ μὲ θέμα: «Τὶ νὰ ζητήσω ἀπὸ τὸν Θεό».
«Θεέ μου, ἀπόψε σοῦ ζητάω κάτι ποὺ τὸ θέλω πάρα πολύ. Θέλω νὰ μὲ κάνεις τηλεόραση! Θέλω νὰ πάρω τὴ θέση τῆς τηλεόρασης ποὺ εἶναι στὸ σπίτι μου. Νὰ ἔχω τὸ δικό μου χῶρο. Νὰ ἔχω τὴν οἰκογένειά μου γύρω ἀπὸ ἐμένα. Νὰ μὲ παίρνουν στὰ σοβαρὰ ὅταν μιλάω. Θέλω νὰ εἶμαι τὸ κέντρο τῆς προσοχῆς καὶ νὰ μὲ ἀκοῦνε οἱ ἄλλοι χωρὶς διακοπὲς ἢ ἐρωτήσεις. Θέλω νὰ ἔχω τὴν ἴδια φροντίδα ποὺ ἔχει ἡ τηλεόραση ὅταν δὲν λειτουργεῖ. Ὅταν εἶμαι τηλεόραση, θἄχω τὴν παρέα τοῦ πατέρα μου ὅταν ἔρχεται σπίτι ἀπὸ τὴ δουλειά, ἀκόμα κι ἂν εἶναι κουρασμένος. Καὶ θέλω τὴ μαμά μου νὰ μὲ θέλει ὅταν εἶναι λυπημένη καὶ στενοχωρημένη, ἀντί νὰ μὲ ἀγνοεῖ… Θέλω τ΄ ἀδέλφια μου νὰ μαλώνουν γιὰ τὸ ποιὸς θὰ περνάει ὧρες μαζί μου. Θέλω νὰ νοιώθω ὅτι ἡ οἰκογένειά μου ἀφήνει τὰ πάντα στὴν ἄκρη, πότε – πότε, μόνο γιὰ νὰ περάσει λίγο χρόνο μὲ μένα. Καὶ τὸ τελευταῖο, κάνε με ἔτσι ὥστε νὰ τοὺς κάνω ὅλους εὐτυχισμένους καὶ χαρούμενους.
Θεέ μου, δε ζητάω πολλά. Θέλω μόνο νὰ γίνω σὰν μιὰ τηλεόραση!»
Τὴ δασκάλα ποὺ τὴν διάβασε (καθὼς βαθμολογοῦσε) τὴν ἔκανε νὰ κλάψει.
Ὁ σύζυγός της ποὺ μόλις εἶχε μπεῖ στὸ σπίτι, τὴ ρώτησε: «τὶ συμβαίνει;»
Αὐτὴ ἀπάντησε: «Διάβασε αὐτὴ τὴν ἔκθεση, τὴν ἔχει γράψει ἕνας μαθητής μου».
Ὁ σύζυγος εἶπε: «Τὸ καημένο τὸ παιδί. Τὶ ἀδιάφοροι γονεῖς εἶναι αὐτοί!»
Τότε αὐτὴ τὸν κοίταξε καὶ εἶπε: «Αὐτὴ ἡ ἔκθεση εἶναι τοῦ γιοῦ μας!..»
«Θεέ μου, ἀπόψε σοῦ ζητάω κάτι ποὺ τὸ θέλω πάρα πολύ. Θέλω νὰ μὲ κάνεις τηλεόραση! Θέλω νὰ πάρω τὴ θέση τῆς τηλεόρασης ποὺ εἶναι στὸ σπίτι μου. Νὰ ἔχω τὸ δικό μου χῶρο. Νὰ ἔχω τὴν οἰκογένειά μου γύρω ἀπὸ ἐμένα. Νὰ μὲ παίρνουν στὰ σοβαρὰ ὅταν μιλάω. Θέλω νὰ εἶμαι τὸ κέντρο τῆς προσοχῆς καὶ νὰ μὲ ἀκοῦνε οἱ ἄλλοι χωρὶς διακοπὲς ἢ ἐρωτήσεις. Θέλω νὰ ἔχω τὴν ἴδια φροντίδα ποὺ ἔχει ἡ τηλεόραση ὅταν δὲν λειτουργεῖ. Ὅταν εἶμαι τηλεόραση, θἄχω τὴν παρέα τοῦ πατέρα μου ὅταν ἔρχεται σπίτι ἀπὸ τὴ δουλειά, ἀκόμα κι ἂν εἶναι κουρασμένος. Καὶ θέλω τὴ μαμά μου νὰ μὲ θέλει ὅταν εἶναι λυπημένη καὶ στενοχωρημένη, ἀντί νὰ μὲ ἀγνοεῖ… Θέλω τ΄ ἀδέλφια μου νὰ μαλώνουν γιὰ τὸ ποιὸς θὰ περνάει ὧρες μαζί μου. Θέλω νὰ νοιώθω ὅτι ἡ οἰκογένειά μου ἀφήνει τὰ πάντα στὴν ἄκρη, πότε – πότε, μόνο γιὰ νὰ περάσει λίγο χρόνο μὲ μένα. Καὶ τὸ τελευταῖο, κάνε με ἔτσι ὥστε νὰ τοὺς κάνω ὅλους εὐτυχισμένους καὶ χαρούμενους.
Θεέ μου, δε ζητάω πολλά. Θέλω μόνο νὰ γίνω σὰν μιὰ τηλεόραση!»
Τὴ δασκάλα ποὺ τὴν διάβασε (καθὼς βαθμολογοῦσε) τὴν ἔκανε νὰ κλάψει.
Ὁ σύζυγός της ποὺ μόλις εἶχε μπεῖ στὸ σπίτι, τὴ ρώτησε: «τὶ συμβαίνει;»
Αὐτὴ ἀπάντησε: «Διάβασε αὐτὴ τὴν ἔκθεση, τὴν ἔχει γράψει ἕνας μαθητής μου».
Ὁ σύζυγος εἶπε: «Τὸ καημένο τὸ παιδί. Τὶ ἀδιάφοροι γονεῖς εἶναι αὐτοί!»
Τότε αὐτὴ τὸν κοίταξε καὶ εἶπε: «Αὐτὴ ἡ ἔκθεση εἶναι τοῦ γιοῦ μας!..»
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010
Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Καλλιστώ: Δορυφορική Τηλεμετρία Λύκου στη Στερεά Ελλάδα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/06/2010
Δορυφορική Τηλεμετρία Λύκου στη Στερεά Ελλάδα
Πολύτιμα για τη βιολογία του λύκου δεδομένα συλλέγει εδώ και λίγες μέρες η επιστημονική ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια σύλληψης ατόμων λύκου στην περιοχή του Δομοκού. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κατάφερε να ραδιοσημάνει μία λύκαινα τοποθετώντας της, μετά τη νάρκωσή της ένα ραδιοκολλάρο τελευταίας τεχνολογίας! Το δορυφορικό κολάρο το οποίο τοποθετήθηκε στο λαιμό του ζώου, θα επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του, κάθε 90 λεπτά, ενώ τα δεδομένα θα μεταφέρονται με τη χρήση ενσωματωμένου κινητού τηλεφώνου GSM από το κολάρο κατευθείαν στους υπολογιστές των βιολόγων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ερευνητές τη συστηματική παρακολούθηση και χαρτογράφηση των μετακινήσεων, της συμπεριφοράς και των συνηθειών της ραδιοσημασμένης λύκαινας , ενώ το κολάρο πέφτει από το λαιμό του ζώου με ειδικό τηλεχειρισμό εξ’αποστάσεως, μόλις ολοκληρώσει την «αποστολή» του.
Η επιχείρηση ραδιοσήμανσης λύκων στη Στερεά Ελλάδα, εντάσσεται στο πρόγραμμα παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή κατασκευής του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε65 (νότιο τμήμα) και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων (ΝΣΓΥΤ), ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα δορυφορικής τηλεμετρίας λύκου έχει πραγματοποιήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και στο παρελθόν, στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος παρακολούθησης των επιπτώσεων στα μεγάλα σαρκοφάγα, από την κατασκευή της Εγνατίας οδού, στο ν. Γρεβενών
Βασικός στόχος του προγράμματος, είναι ο εντοπισμός και η πρόβλεψη θέσεων διέλευσης πανίδας, ώστε να κατασκευασθούν συμπληρωματικές ειδικές διαβάσεις που να βοηθούν τις μετακινήσεις των μεγάλων αλλά και των μικρότερων θηλαστικών και επομένως να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των πληθυσμών τους. Καθώς τα έργα αυτά θα είναι περιφραγμένα σε όλο τους το μήκος προς αποφυγή ατυχημάτων, η απρόσκοπτη μετακίνηση της άγριας πανίδας θα ήταν δυσχερής, ειδικά στα σημεία εκείνα όπου η νέα σιδηροδρομική γραμμή και ο αυτοκινητόδρομος Ε65 οδεύουν παράλληλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην περιοχή εκπόνησης του προγράμματος ο λύκος αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει της κοινοτικής οδηγίας 92/43.
Ήδη, από τις προτάσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, έχουν εγκριθεί και ενσωματωθεί στις τελικές μελέτες 3 πράσινες γέφυρες, αρκετές κάτω διαβάσεις πανίδας και βελτιώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά γεφυρών, ενώ σύντομα θα προταθούν και θα υποβληθούν επιπλέον τεχνικά μέτρα άμβλυνσης της γεωγραφικής απομόνωσης των ειδών, τα οποία αφορούν στο νότιο τμήμα του Ε65.
Το παραπάνω πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από τον ΕΡΓΟΣΕ και τις κατασκευάστριες εταιρίες του Ε65 και της ΝΣΓΥΤ (ΤΕΡΝΑ ΑΕ & ΑΚΤΩΡ Α.Ε), ενώ η εκπόνησή του , τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη κατασκευής των έργων, αποτελεί πλέον υποχρέωση των κατασκευαστών βάσει των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 και 6972-694147
Γιώργος Ηλιόπουλος: Βιολόγος, Συνεργάτης «Καλλιστώ»/6978210075
Δορυφορική Τηλεμετρία Λύκου στη Στερεά Ελλάδα
Πολύτιμα για τη βιολογία του λύκου δεδομένα συλλέγει εδώ και λίγες μέρες η επιστημονική ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια σύλληψης ατόμων λύκου στην περιοχή του Δομοκού. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κατάφερε να ραδιοσημάνει μία λύκαινα τοποθετώντας της, μετά τη νάρκωσή της ένα ραδιοκολλάρο τελευταίας τεχνολογίας! Το δορυφορικό κολάρο το οποίο τοποθετήθηκε στο λαιμό του ζώου, θα επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του, κάθε 90 λεπτά, ενώ τα δεδομένα θα μεταφέρονται με τη χρήση ενσωματωμένου κινητού τηλεφώνου GSM από το κολάρο κατευθείαν στους υπολογιστές των βιολόγων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ερευνητές τη συστηματική παρακολούθηση και χαρτογράφηση των μετακινήσεων, της συμπεριφοράς και των συνηθειών της ραδιοσημασμένης λύκαινας , ενώ το κολάρο πέφτει από το λαιμό του ζώου με ειδικό τηλεχειρισμό εξ’αποστάσεως, μόλις ολοκληρώσει την «αποστολή» του.
Η επιχείρηση ραδιοσήμανσης λύκων στη Στερεά Ελλάδα, εντάσσεται στο πρόγραμμα παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή κατασκευής του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε65 (νότιο τμήμα) και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων (ΝΣΓΥΤ), ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα δορυφορικής τηλεμετρίας λύκου έχει πραγματοποιήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και στο παρελθόν, στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος παρακολούθησης των επιπτώσεων στα μεγάλα σαρκοφάγα, από την κατασκευή της Εγνατίας οδού, στο ν. Γρεβενών
Βασικός στόχος του προγράμματος, είναι ο εντοπισμός και η πρόβλεψη θέσεων διέλευσης πανίδας, ώστε να κατασκευασθούν συμπληρωματικές ειδικές διαβάσεις που να βοηθούν τις μετακινήσεις των μεγάλων αλλά και των μικρότερων θηλαστικών και επομένως να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των πληθυσμών τους. Καθώς τα έργα αυτά θα είναι περιφραγμένα σε όλο τους το μήκος προς αποφυγή ατυχημάτων, η απρόσκοπτη μετακίνηση της άγριας πανίδας θα ήταν δυσχερής, ειδικά στα σημεία εκείνα όπου η νέα σιδηροδρομική γραμμή και ο αυτοκινητόδρομος Ε65 οδεύουν παράλληλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην περιοχή εκπόνησης του προγράμματος ο λύκος αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει της κοινοτικής οδηγίας 92/43.
Ήδη, από τις προτάσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, έχουν εγκριθεί και ενσωματωθεί στις τελικές μελέτες 3 πράσινες γέφυρες, αρκετές κάτω διαβάσεις πανίδας και βελτιώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά γεφυρών, ενώ σύντομα θα προταθούν και θα υποβληθούν επιπλέον τεχνικά μέτρα άμβλυνσης της γεωγραφικής απομόνωσης των ειδών, τα οποία αφορούν στο νότιο τμήμα του Ε65.
Το παραπάνω πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από τον ΕΡΓΟΣΕ και τις κατασκευάστριες εταιρίες του Ε65 και της ΝΣΓΥΤ (ΤΕΡΝΑ ΑΕ & ΑΚΤΩΡ Α.Ε), ενώ η εκπόνησή του , τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη κατασκευής των έργων, αποτελεί πλέον υποχρέωση των κατασκευαστών βάσει των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 και 6972-694147
Γιώργος Ηλιόπουλος: Βιολόγος, Συνεργάτης «Καλλιστώ»/6978210075
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
Συνεχίζεται η συνεργασία ΟΤΕ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ για την παρακολούθηση της καφέ αρκούδας
Αναδημοσίευση http://www.callisto.gr/neaByArticle.php?id=128
Υλοποίηση της β φάσης της δράσης στην Πίνδο.
Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από τη Ροδόπη
Το καινοτόμο πρόγραμμα γενετικής παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας, που ξεκίνησε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον ΟΤΕ το 2009, στην Οροσειρά Ροδόπης, επεκτείνεται φέτος με την υλοποίηση της ίδιας δράσης και στην Πίνδο, στην ευρύτερη περιοχή της Βάλιας Κάλντα. Ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Εταιρικής Υπευθυνότητας, υποστηρίζει την καινοτόμο αυτή έρευνα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
Η έρευνα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στηρίζεται στη μέθοδο της γενετικής ταυτοποίησης των ατόμων αρκούδας, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη προτίμησή τους (κατά τη φάση σήμανσης της περιοχής τους), για τους ξύλινους στύλους του ΟΤΕ, λόγω κυρίως της ιδιαίτερης μυρωδιάς που εκλύει το υλικό εμποτισμού τους.
Οι πρώτοι στύλοι του ΟΤΕ τοποθετήθηκαν στην οροσειρά Ροδόπης τον Ιούλιο του 2009, σε σημεία που δεν καλύπτονταν από το υπάρχον δίκτυο του ΟΤΕ. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, συνελέγησαν με επιτυχία τα πρώτα δείγματα, τα οποία στάλθηκαν για ανάλυση στο εξωτερικό. Μέσω της ανάλυσης απειροελάχιστης ποσότητας DNA (συλλογή τριχών), που συλλέγεται από τους ξύλινους στύλους του ΟΤΕ, αντλείται ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία για τη γενετική ταυτότητα, το φύλο, και τη συγγένεια ενός ατόμου αρκούδας με τα υπόλοιπα άτομα ενός πληθυσμού, αλλά και τις σχέσεις των πληθυσμών μεταξύ τους.
Η επιτυχία του εγχειρήματος και η ένθερμη υποστήριξη των ανθρώπων του ΟΤΕ, που παρέχει δωρεάν τα υλικά και συμμετέχει ενεργά στην τοποθέτηση των στύλων, οδήγησε στην υλοποίηση της β’ φάσης της δράσης στη Βάλια Κάλντα, στα μέσα Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό, επεκτείνεται το δειγματοληπτικό δίκτυο και αυξάνεται η δυνατότητα συλλογής δειγμάτων βιολογικού υλικού για την εκτίμηση του πληθυσμού καφέ αρκούδας στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και στις δύο περιοχές παρουσίας αρκούδας στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι στύλοι του ΟΤΕ, δίνοντας το πλεονέκτημα στους ειδικούς να παρακολουθούν τις αρκούδες με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση για τα ζώα.
Με αφορμή τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΟΤΕ με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία ξεκίνησε το 2008 με την υποστήριξη του προγράμματος δασοπροστασίας, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα τόνισε: «Κοινός παρανομαστής πίσω από την επιτυχημένη συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι η φροντίδα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμαστε και ζούμε. Ξεκινώντας από το «σπίτι» μας, που για μας στον ΟΤΕ υπερβαίνει τα στενά όρια του «χώρου εργασίας», συμβάλλουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και με τη συμμετοχή των ανθρώπων μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος, αποδεικνύοντας ότι η σχέση με το περιβάλλον είναι, όχι μόνο ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων, αλλά κομμάτι της καθημερινής μας λειτουργίας.»
Υλοποίηση της β φάσης της δράσης στην Πίνδο.
Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από τη Ροδόπη
Το καινοτόμο πρόγραμμα γενετικής παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας, που ξεκίνησε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον ΟΤΕ το 2009, στην Οροσειρά Ροδόπης, επεκτείνεται φέτος με την υλοποίηση της ίδιας δράσης και στην Πίνδο, στην ευρύτερη περιοχή της Βάλιας Κάλντα. Ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Εταιρικής Υπευθυνότητας, υποστηρίζει την καινοτόμο αυτή έρευνα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
Η έρευνα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στηρίζεται στη μέθοδο της γενετικής ταυτοποίησης των ατόμων αρκούδας, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη προτίμησή τους (κατά τη φάση σήμανσης της περιοχής τους), για τους ξύλινους στύλους του ΟΤΕ, λόγω κυρίως της ιδιαίτερης μυρωδιάς που εκλύει το υλικό εμποτισμού τους.
Οι πρώτοι στύλοι του ΟΤΕ τοποθετήθηκαν στην οροσειρά Ροδόπης τον Ιούλιο του 2009, σε σημεία που δεν καλύπτονταν από το υπάρχον δίκτυο του ΟΤΕ. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, συνελέγησαν με επιτυχία τα πρώτα δείγματα, τα οποία στάλθηκαν για ανάλυση στο εξωτερικό. Μέσω της ανάλυσης απειροελάχιστης ποσότητας DNA (συλλογή τριχών), που συλλέγεται από τους ξύλινους στύλους του ΟΤΕ, αντλείται ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία για τη γενετική ταυτότητα, το φύλο, και τη συγγένεια ενός ατόμου αρκούδας με τα υπόλοιπα άτομα ενός πληθυσμού, αλλά και τις σχέσεις των πληθυσμών μεταξύ τους.
Η επιτυχία του εγχειρήματος και η ένθερμη υποστήριξη των ανθρώπων του ΟΤΕ, που παρέχει δωρεάν τα υλικά και συμμετέχει ενεργά στην τοποθέτηση των στύλων, οδήγησε στην υλοποίηση της β’ φάσης της δράσης στη Βάλια Κάλντα, στα μέσα Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό, επεκτείνεται το δειγματοληπτικό δίκτυο και αυξάνεται η δυνατότητα συλλογής δειγμάτων βιολογικού υλικού για την εκτίμηση του πληθυσμού καφέ αρκούδας στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και στις δύο περιοχές παρουσίας αρκούδας στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι στύλοι του ΟΤΕ, δίνοντας το πλεονέκτημα στους ειδικούς να παρακολουθούν τις αρκούδες με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση για τα ζώα.
Με αφορμή τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΟΤΕ με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία ξεκίνησε το 2008 με την υποστήριξη του προγράμματος δασοπροστασίας, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα τόνισε: «Κοινός παρανομαστής πίσω από την επιτυχημένη συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι η φροντίδα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμαστε και ζούμε. Ξεκινώντας από το «σπίτι» μας, που για μας στον ΟΤΕ υπερβαίνει τα στενά όρια του «χώρου εργασίας», συμβάλλουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και με τη συμμετοχή των ανθρώπων μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος, αποδεικνύοντας ότι η σχέση με το περιβάλλον είναι, όχι μόνο ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων, αλλά κομμάτι της καθημερινής μας λειτουργίας.»
Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
Εναλλακτική προστασία φυτών (Από τον Μιχάλη Πολίτη)
http://www.valentine.gr/alternative-pest-control_gr.php
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν θέλετε να απολαμβάνετε υγιή και ζωηρά φυτά θα πρέπει να φροντίζετε να τους παρέχετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να μειώσετε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται οι διάφορες φυτικές ασθένειες για να εξαπλωθούν.
Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Όσα δραστικά χημικά φάρμακα κι αν χρησιμοποιήσετε ποτέ δεν θα λύσετε το πρόβλημα των ασθενειών οριστικά. Η φύση υπακούει στους δικούς της κανόνες εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες ζώα, έντομα και φυτά αναπτύσσονται παράλληλα και συμπληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο εξαρτώμενα το ένα από το άλλο. Στη φύση τα παράσιτα ζουν μαζί με τα ωφέλημα είδη και όταν εμείς καταπολεμούμε μια ασθένεια ή μια προσβολή στην ουσία πετυχαίνουμε μια προσωρινή νίκη γιατί τα φυτοφάρμακα καταπολεμούν μόνο τα συμπτώματα και όχι την φύση της ασθένειας.
Τι θα γίνει λοιπόν θα πρέπει να κυκλοφορείτε συνέχεια αρματωμένοι με έναν ψεκαστήρα. Όχι βέβαια! Έτσι κι αλλιώς μέσα από αιώνες συμβίωσης με τα παράσιτα, τα φυτά έχουν αναπτύξει τους δικούς τους μηχανισμούς άμυνας και τις δικές τους συνθήκες. Όταν ερχόμαστε εμείς με τα φάρμακα να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους οργανισμούς στην πραγματικότητα είμαστε εμείς οι εισβολείς στον δικό τους βιότοπο. Εξ' άλλου τελικά στο περιβάλλον η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων προξενεί περισσότερο κακό από αυτό που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει.
Αρκετά όμως με τις φιλοσοφίες. Εσείς θέλετε να μάθετε πως θα απαλλαγείτε από του εχθρούς των φυτών σας. Θα σας προτείνω λοιπόν εδώ μερικές πρακτικές εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης φυτικών ασθενειών χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων. Σας προειδοποιώ όμως ότι οι μέθοδοι αυτοί είναι λίγο παράξενες και έχουν και την αστεία τους πλευρά. Όμως εσάς σας ενδιαφέρει να είναι αποτελεσματικές έτσι δεν είναι;
Μην προκαλείτε τις ασθένειες
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι φροντίστε από την αρχή κάθε φυτό που θα αποκτήσετε να είναι υγιές. Ένα άρρωστο φυτό μπορεί να μεταδώσει ασθένειες και στα υγιή φυτά του κήπου ή του σπιτιού σας. Απομονώστε το. Μην φυτεύετε ή μην τοποθετείτε φυτά κάτω από δέντρα-φορείς ασθενειών. Κλαδεύετε κάθε αρχές άνοιξης τους θάμνους σας. Έτσι θα απαλλαγείτε από διάφορα έντομα που ξεχειμωνιάζουν πάνω στα κλαδιά τους. Αφαιρέστε από τον κήπο ή τα παρτέρια σας όλα τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια. Οπωσδήποτε αυτό είναι κάτι κοπιαστικό αλλά λίγη χειρονακτική εργασία δεν βλάπτει. Αφαιρείτε από τα φυτά σας τα προσβεβλημένα φύλλα ή κλαδιά καθώς και τα μαραμένα. Μην προκαλείτε την τύχη σας!
Ζιζάνια
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταπολέμηση των ζιζανίων δύσκολα γίνεται χωρίς φυτοφάρμακα. Και φυσικά δεν μπορείτε να ξεβοτανίσετε με τα χέρια έναν μεγάλο κήπο. Αν λοιπόν τα ζιζάνια του κήπου σας είναι μικρά και τρυφερά μπορείτε να τα περιχύσετε με ζεματιστό νερό και να τα εξουδετερώσετε. Και αν ο κήπος σας είναι μεγάλος μπορείτε να τα πνίξετε σκεπάζοντάς τα με φύλλα πλαστικού, εφημερίδες ή χαρτόνια.
Προσωπικά θα σας συνιστούσα εφημερίδες ή χαρτόνια για δυο λόγους. Πρώτον γιατί είναι βιοδιασπόμενα στο έδαφος και προσθέτουν οργανικές ουσίες που προέρχονται από το χαρτί τους και το μελάνι τους. Δεύτερον για να απαντήσετε σ' αυτούς τους κακοήθεις που ισχυρίζονται ότι οι εφημερίδες χρησιμεύουν μόνο για να τυλίγουμε ψάρια! Αν χρησιμοποιήσετε εφημερίδες φροντίστε να τις τοποθετείτε σε πάχος 5-6 φύλλων για καλύτερο αποτέλεσμα. Στα χαρτόνια και ένα φύλλο είναι αρκετό.
Νερό και σαπούνι
Το νερό είναι απαραίτητο και για την αντιμετώπιση παρασιτικών εντόμων. Ένα ισχυρό κατάβρεγμα με λάστιχο είναι αποτελεσματικό ενάντια στα σαλιγκάρια, στις ψείρες και στον τετράνυχο.
Φτιάξτε μόνοι σας το δικό σας ασφαλές εντομοκτόνο, χρησιμοποιώντας κοινό σαπούνι ή υγρό σαπούνι πιάτων. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό ρούχων. Σε ένα λίτρο νερό προσθέστε δύο κουταλιές σαπούνι και ψεκάστε με το μείγμα τα φυτά σας. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα, στα κοκκοειδή, τις αφίδες, τον τετράνυχο, την άσπρη μύγα. Φυσικά θα χρειαστεί να κάνετε επαναληπτικούς ψεκασμούς.
Σκόρδο
Πολλοί λαοί στον κόσμο χρησιμοποιούν το σκόρδο σαν αντιβιοτικό και σαν αντισηπτικό. Όταν το σκόρδο ανακατευτεί με ορυκτέλαιο και σαπούνι γίνεται ένα πολύ αποτελεσματικό προϊόν κατά των παρασίτων. Ωστόσο όταν το ψεκάσουμε δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των εντόμων. Μπορεί να σκοτώσει τις αφίδες, την άσπρη μύγα και κάποια βλαβερά σκαθάρια, αλλά μπορεί επίσης να σκοτώσει και ωφέλιμα έντομα, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτό το παρασκεύασμα.
Συνταγή: Παίρνουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε 2 κουταλιές τις σούπας ορυκτέλαιο για 24 ώρες. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και δυο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και το κρατάμε σε ένα βάζο ή μπουκάλι για να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε.
Χρήση: Ανακατεύουμε 1-2 κουταλιές του παρασκευάσματος με ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά. Προσέξτε να μην κάνετε το διάλυμα πολύ ισχυρό. Αν και το σκόρδο είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, όταν ανακατευτεί με σαπούνι και ορυκτέλαιο το μείγμα μπορεί να κάψει τα φύλλα από όσα φυτά είναι ευαίσθητα. Πάντα να δοκιμάζετε το μείγμα στα χαμηλότερα φύλλα των φυτών πριν το χρησιμοποιήσετε.
Μπύρα
Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από χημικές αναθυμιάσεις που εκπέμπονται μετά από διαδικασία ζύμωσης. Υπάρχουν πολλά έτοιμα δολώματα στην αγορά. Ωστόσο το πιο διαδεδομένο δόλωμα είναι η μπύρα! Αλλά τα σαλιγκάρια μας έχουν και προτιμήσεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Η.Π.Α. που έγινε το 1987 στο τμήμα εντομολογίας, απέδειξε ότι η μαύρη μπύρα ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των σαλιγκαριών από τους άλλους τύπους μπύρας. Τώρα βέβαια αν η έρευνα γινόταν στην Ελλάδα πιθανόν τα σαλιγκάρια να προτιμούσαν το ούζο. Ή μήπως το ουίσκι;
Τέλος πάντων ότι τύπο μπύρας κι αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σαλιγκαροπαγίδες. Χρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία (π.χ. παλιά τάπερ),διαφόρων σχήματων και μεγεθών. Ρίξτε μέσα σ' αυτά 2-3 δάχτυλα μπύρα και τοποθετήστε τα δοχεία σε διάφορα σημεία στον κήπο σας, ειδικά κοντά σε φυτά που δέχονται επιθέσεις σαλιγκαριών. Προσέξτε αν σφηνώσετε τα δοχεία στο έδαφος να μην είναι τα χείλη τους στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους, αλλά λίγο ψηλότερα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πνίξετε διάφορα ωφέλιμα έντομα εδάφους εκτός από τα σαλιγκάρια. Επειδή τα σαλιγκάρια συνηθίζουν να πνίγουν συχνά τον πόνο τους και τους εαυτούς τους στο πιοτό, θα πρέπει να αδειάζετε τα δοχεία από τα νεκρά σαλιγκάρια μέρα παρά μέρα. Η ακτίνα δράσης κάθε παγίδας είναι σχεδόν ένα μέτρο, γι αυτό αν έχετε μεγάλο κήπο ή μεγάλες προσβολές σαλιγκαριών θα πρέπει να φτιάξετε πολλές παγίδες και συχνά γκάρντεν πάρτι με μπύρα!
Γάλα
Οι μυκητολογικές ασθένειες μπορούν να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας, ειδικά στο καυτό καλοκαίρι. Η μπάστρα (ωίδιο) και οι μαύρες κηλίδες (μαρσώνια) φαίνεται ότι είναι οι πιο κοινές ασθένειες που σας κάνουν να καταφεύγετε στα χημικά. Τώρα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και αλλιώς. Με το αντιμυκητολογικό γάλα!
Το 1999, ένας βραζιλιάνος επιστήμονας ανακάλυψε ότι το κοινό γάλα ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της μπάστρας των αγγουριών όσο και ένα χημικό μυκητοκτόνο. Όταν δημοσίευσε την έρευνά του, το νέο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πολλοί τολμηροί κηπουροί δοκίμασαν αυτήν την μέθοδο σε διάφορα είδη φυτών. Σήμερα είναι αποδειγμένο ότι το γάλα καταπολεμά την μπάστρα σε όλα τα φυτά όπως επίσης και τις μαύρες κηλίδες στις τριανταφυλλιές.
Κάθε τύπος γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από πλήρες γάλα μέχρι γάλα σε σκόνη. Ωστόσο χρησιμοποιείστε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να έχετε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Δεν χρειάζεται να μάθουν και τα φυτά σας ότι κάνετε δίαιτα! Η συνταγή προτείνει να ανακατώσετε το γάλα με νερό σε αναλογία 1 μέρος γάλα, 9 μέρη νερό και να το ψεκάζετε κάθε 5-7 μέρες κάνοντας τουλάχιστο 3 επαναλήψεις.
Καφές
Ο καφές, και μάλιστα ο στιγμιαίος, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα Σουηδών επιστημόνων, είναι πολύ αποτελεσματικός για όλων των ειδών τα παρασιτικά έντομα. Προφανώς κάποιες ουσίες του καφέ είναι θανατηφόρες για τις μελίγκρες και την παρέα τους. Ψεκάζοντας τα φυτά σας με καφέ φραπέ θα σκοτώσετε αρκετά έντομα και άλλα θα τα απομακρύνετε. Εδώ που τα λέμε δεν είναι κι άσχημα να απολαμβάνετε ένα παγωμένο φραπεδάκι με γάλα μαζί με τον ιβίσκο σας. Εσείς δροσίζεστε και το φυτό σας γλιτώνει από μύκητες και έντομα μια και καλή.
Μεικτός κήπος. Αξίζει να δοκιμάσετε
Τα λουλούδια και τα λαχανικά έχουν διαφορετικές μυρωδιές και εκκρίσεις από τις ρίζες τους που πιστεύεται ότι προσελκύουν συγκεκριμένα παρασιτικά έντομα ή βοηθούν στην ανάπτυξη παρασιτικών φυτών. Αν λοιπόν τα φυτέψουμε ανακατεμένα θα μπερδέψουμε τον αντίπαλο!
Φυτέψτε λοιπόν κατιφέδες ή άλλα μέλη της οικογένειας των χρυσανθέμων κατά μήκος του λαχανόκηπου για να προστατέψετε τις τομάτες, τα φασολάκια, και άλλα φυτά από διάφορα έντομα.
Σπείρετε αρωματικά φυτά κατά διαστήματα στον κήπο σας για να αποτρέψετε τα παράσιτα. Πράσα, άνηθος, γεράνι, θυμάρι, βασιλικός, σέλινο, μέντα, λεβάντα, σκόρδο και κρεμμύδι είναι παραδείγματα φυτών που τα φυτεύουμε για την δική τους αξία έτσι κι αλλιώς.
Ο βασιλικός λέγεται ότι προστατεύει τις τομάτες από προσβολές εντόμων. Αν δεν έχετε τομάτες μην στεναχωριέστε. Ο βασιλικός μπορεί να προστατέψει και από έντομα που δεν είναι φυτοφάγα. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστός σαν φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια!
Μιχάλης Πολίτης
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν θέλετε να απολαμβάνετε υγιή και ζωηρά φυτά θα πρέπει να φροντίζετε να τους παρέχετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να μειώσετε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται οι διάφορες φυτικές ασθένειες για να εξαπλωθούν.
Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Όσα δραστικά χημικά φάρμακα κι αν χρησιμοποιήσετε ποτέ δεν θα λύσετε το πρόβλημα των ασθενειών οριστικά. Η φύση υπακούει στους δικούς της κανόνες εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες ζώα, έντομα και φυτά αναπτύσσονται παράλληλα και συμπληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο εξαρτώμενα το ένα από το άλλο. Στη φύση τα παράσιτα ζουν μαζί με τα ωφέλημα είδη και όταν εμείς καταπολεμούμε μια ασθένεια ή μια προσβολή στην ουσία πετυχαίνουμε μια προσωρινή νίκη γιατί τα φυτοφάρμακα καταπολεμούν μόνο τα συμπτώματα και όχι την φύση της ασθένειας.
Τι θα γίνει λοιπόν θα πρέπει να κυκλοφορείτε συνέχεια αρματωμένοι με έναν ψεκαστήρα. Όχι βέβαια! Έτσι κι αλλιώς μέσα από αιώνες συμβίωσης με τα παράσιτα, τα φυτά έχουν αναπτύξει τους δικούς τους μηχανισμούς άμυνας και τις δικές τους συνθήκες. Όταν ερχόμαστε εμείς με τα φάρμακα να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους οργανισμούς στην πραγματικότητα είμαστε εμείς οι εισβολείς στον δικό τους βιότοπο. Εξ' άλλου τελικά στο περιβάλλον η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων προξενεί περισσότερο κακό από αυτό που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει.
Αρκετά όμως με τις φιλοσοφίες. Εσείς θέλετε να μάθετε πως θα απαλλαγείτε από του εχθρούς των φυτών σας. Θα σας προτείνω λοιπόν εδώ μερικές πρακτικές εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης φυτικών ασθενειών χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων. Σας προειδοποιώ όμως ότι οι μέθοδοι αυτοί είναι λίγο παράξενες και έχουν και την αστεία τους πλευρά. Όμως εσάς σας ενδιαφέρει να είναι αποτελεσματικές έτσι δεν είναι;
Μην προκαλείτε τις ασθένειες
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι φροντίστε από την αρχή κάθε φυτό που θα αποκτήσετε να είναι υγιές. Ένα άρρωστο φυτό μπορεί να μεταδώσει ασθένειες και στα υγιή φυτά του κήπου ή του σπιτιού σας. Απομονώστε το. Μην φυτεύετε ή μην τοποθετείτε φυτά κάτω από δέντρα-φορείς ασθενειών. Κλαδεύετε κάθε αρχές άνοιξης τους θάμνους σας. Έτσι θα απαλλαγείτε από διάφορα έντομα που ξεχειμωνιάζουν πάνω στα κλαδιά τους. Αφαιρέστε από τον κήπο ή τα παρτέρια σας όλα τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια. Οπωσδήποτε αυτό είναι κάτι κοπιαστικό αλλά λίγη χειρονακτική εργασία δεν βλάπτει. Αφαιρείτε από τα φυτά σας τα προσβεβλημένα φύλλα ή κλαδιά καθώς και τα μαραμένα. Μην προκαλείτε την τύχη σας!
Ζιζάνια
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταπολέμηση των ζιζανίων δύσκολα γίνεται χωρίς φυτοφάρμακα. Και φυσικά δεν μπορείτε να ξεβοτανίσετε με τα χέρια έναν μεγάλο κήπο. Αν λοιπόν τα ζιζάνια του κήπου σας είναι μικρά και τρυφερά μπορείτε να τα περιχύσετε με ζεματιστό νερό και να τα εξουδετερώσετε. Και αν ο κήπος σας είναι μεγάλος μπορείτε να τα πνίξετε σκεπάζοντάς τα με φύλλα πλαστικού, εφημερίδες ή χαρτόνια.
Προσωπικά θα σας συνιστούσα εφημερίδες ή χαρτόνια για δυο λόγους. Πρώτον γιατί είναι βιοδιασπόμενα στο έδαφος και προσθέτουν οργανικές ουσίες που προέρχονται από το χαρτί τους και το μελάνι τους. Δεύτερον για να απαντήσετε σ' αυτούς τους κακοήθεις που ισχυρίζονται ότι οι εφημερίδες χρησιμεύουν μόνο για να τυλίγουμε ψάρια! Αν χρησιμοποιήσετε εφημερίδες φροντίστε να τις τοποθετείτε σε πάχος 5-6 φύλλων για καλύτερο αποτέλεσμα. Στα χαρτόνια και ένα φύλλο είναι αρκετό.
Νερό και σαπούνι
Το νερό είναι απαραίτητο και για την αντιμετώπιση παρασιτικών εντόμων. Ένα ισχυρό κατάβρεγμα με λάστιχο είναι αποτελεσματικό ενάντια στα σαλιγκάρια, στις ψείρες και στον τετράνυχο.
Φτιάξτε μόνοι σας το δικό σας ασφαλές εντομοκτόνο, χρησιμοποιώντας κοινό σαπούνι ή υγρό σαπούνι πιάτων. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό ρούχων. Σε ένα λίτρο νερό προσθέστε δύο κουταλιές σαπούνι και ψεκάστε με το μείγμα τα φυτά σας. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα, στα κοκκοειδή, τις αφίδες, τον τετράνυχο, την άσπρη μύγα. Φυσικά θα χρειαστεί να κάνετε επαναληπτικούς ψεκασμούς.
Σκόρδο
Πολλοί λαοί στον κόσμο χρησιμοποιούν το σκόρδο σαν αντιβιοτικό και σαν αντισηπτικό. Όταν το σκόρδο ανακατευτεί με ορυκτέλαιο και σαπούνι γίνεται ένα πολύ αποτελεσματικό προϊόν κατά των παρασίτων. Ωστόσο όταν το ψεκάσουμε δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των εντόμων. Μπορεί να σκοτώσει τις αφίδες, την άσπρη μύγα και κάποια βλαβερά σκαθάρια, αλλά μπορεί επίσης να σκοτώσει και ωφέλιμα έντομα, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτό το παρασκεύασμα.
Συνταγή: Παίρνουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε 2 κουταλιές τις σούπας ορυκτέλαιο για 24 ώρες. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και δυο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και το κρατάμε σε ένα βάζο ή μπουκάλι για να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε.
Χρήση: Ανακατεύουμε 1-2 κουταλιές του παρασκευάσματος με ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά. Προσέξτε να μην κάνετε το διάλυμα πολύ ισχυρό. Αν και το σκόρδο είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, όταν ανακατευτεί με σαπούνι και ορυκτέλαιο το μείγμα μπορεί να κάψει τα φύλλα από όσα φυτά είναι ευαίσθητα. Πάντα να δοκιμάζετε το μείγμα στα χαμηλότερα φύλλα των φυτών πριν το χρησιμοποιήσετε.
Μπύρα
Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από χημικές αναθυμιάσεις που εκπέμπονται μετά από διαδικασία ζύμωσης. Υπάρχουν πολλά έτοιμα δολώματα στην αγορά. Ωστόσο το πιο διαδεδομένο δόλωμα είναι η μπύρα! Αλλά τα σαλιγκάρια μας έχουν και προτιμήσεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Η.Π.Α. που έγινε το 1987 στο τμήμα εντομολογίας, απέδειξε ότι η μαύρη μπύρα ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των σαλιγκαριών από τους άλλους τύπους μπύρας. Τώρα βέβαια αν η έρευνα γινόταν στην Ελλάδα πιθανόν τα σαλιγκάρια να προτιμούσαν το ούζο. Ή μήπως το ουίσκι;
Τέλος πάντων ότι τύπο μπύρας κι αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σαλιγκαροπαγίδες. Χρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία (π.χ. παλιά τάπερ),διαφόρων σχήματων και μεγεθών. Ρίξτε μέσα σ' αυτά 2-3 δάχτυλα μπύρα και τοποθετήστε τα δοχεία σε διάφορα σημεία στον κήπο σας, ειδικά κοντά σε φυτά που δέχονται επιθέσεις σαλιγκαριών. Προσέξτε αν σφηνώσετε τα δοχεία στο έδαφος να μην είναι τα χείλη τους στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους, αλλά λίγο ψηλότερα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πνίξετε διάφορα ωφέλιμα έντομα εδάφους εκτός από τα σαλιγκάρια. Επειδή τα σαλιγκάρια συνηθίζουν να πνίγουν συχνά τον πόνο τους και τους εαυτούς τους στο πιοτό, θα πρέπει να αδειάζετε τα δοχεία από τα νεκρά σαλιγκάρια μέρα παρά μέρα. Η ακτίνα δράσης κάθε παγίδας είναι σχεδόν ένα μέτρο, γι αυτό αν έχετε μεγάλο κήπο ή μεγάλες προσβολές σαλιγκαριών θα πρέπει να φτιάξετε πολλές παγίδες και συχνά γκάρντεν πάρτι με μπύρα!
Γάλα
Οι μυκητολογικές ασθένειες μπορούν να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας, ειδικά στο καυτό καλοκαίρι. Η μπάστρα (ωίδιο) και οι μαύρες κηλίδες (μαρσώνια) φαίνεται ότι είναι οι πιο κοινές ασθένειες που σας κάνουν να καταφεύγετε στα χημικά. Τώρα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και αλλιώς. Με το αντιμυκητολογικό γάλα!
Το 1999, ένας βραζιλιάνος επιστήμονας ανακάλυψε ότι το κοινό γάλα ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της μπάστρας των αγγουριών όσο και ένα χημικό μυκητοκτόνο. Όταν δημοσίευσε την έρευνά του, το νέο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πολλοί τολμηροί κηπουροί δοκίμασαν αυτήν την μέθοδο σε διάφορα είδη φυτών. Σήμερα είναι αποδειγμένο ότι το γάλα καταπολεμά την μπάστρα σε όλα τα φυτά όπως επίσης και τις μαύρες κηλίδες στις τριανταφυλλιές.
Κάθε τύπος γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από πλήρες γάλα μέχρι γάλα σε σκόνη. Ωστόσο χρησιμοποιείστε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να έχετε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Δεν χρειάζεται να μάθουν και τα φυτά σας ότι κάνετε δίαιτα! Η συνταγή προτείνει να ανακατώσετε το γάλα με νερό σε αναλογία 1 μέρος γάλα, 9 μέρη νερό και να το ψεκάζετε κάθε 5-7 μέρες κάνοντας τουλάχιστο 3 επαναλήψεις.
Καφές
Ο καφές, και μάλιστα ο στιγμιαίος, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα Σουηδών επιστημόνων, είναι πολύ αποτελεσματικός για όλων των ειδών τα παρασιτικά έντομα. Προφανώς κάποιες ουσίες του καφέ είναι θανατηφόρες για τις μελίγκρες και την παρέα τους. Ψεκάζοντας τα φυτά σας με καφέ φραπέ θα σκοτώσετε αρκετά έντομα και άλλα θα τα απομακρύνετε. Εδώ που τα λέμε δεν είναι κι άσχημα να απολαμβάνετε ένα παγωμένο φραπεδάκι με γάλα μαζί με τον ιβίσκο σας. Εσείς δροσίζεστε και το φυτό σας γλιτώνει από μύκητες και έντομα μια και καλή.
Μεικτός κήπος. Αξίζει να δοκιμάσετε
Τα λουλούδια και τα λαχανικά έχουν διαφορετικές μυρωδιές και εκκρίσεις από τις ρίζες τους που πιστεύεται ότι προσελκύουν συγκεκριμένα παρασιτικά έντομα ή βοηθούν στην ανάπτυξη παρασιτικών φυτών. Αν λοιπόν τα φυτέψουμε ανακατεμένα θα μπερδέψουμε τον αντίπαλο!
Φυτέψτε λοιπόν κατιφέδες ή άλλα μέλη της οικογένειας των χρυσανθέμων κατά μήκος του λαχανόκηπου για να προστατέψετε τις τομάτες, τα φασολάκια, και άλλα φυτά από διάφορα έντομα.
Σπείρετε αρωματικά φυτά κατά διαστήματα στον κήπο σας για να αποτρέψετε τα παράσιτα. Πράσα, άνηθος, γεράνι, θυμάρι, βασιλικός, σέλινο, μέντα, λεβάντα, σκόρδο και κρεμμύδι είναι παραδείγματα φυτών που τα φυτεύουμε για την δική τους αξία έτσι κι αλλιώς.
Ο βασιλικός λέγεται ότι προστατεύει τις τομάτες από προσβολές εντόμων. Αν δεν έχετε τομάτες μην στεναχωριέστε. Ο βασιλικός μπορεί να προστατέψει και από έντομα που δεν είναι φυτοφάγα. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστός σαν φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια!
Μιχάλης Πολίτης
Μονή Καρακάλου
Αναδημοσίευση http://e-lithi.blogspot.com/2008/03/blog-post_6959.html
Το μοναστήρι αυτό, αφιερωμένο στη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου), βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων , πάνω σε μια πλαγιά, απ' όπου αγναντεύει περήφανο τη θάλασσα.
Με την ίδρυση και την ονομασία της μονής ασχολήθηκαν πολλοί ερευνητές, και πρότειναν διάφορες γνώμες. Σύμφωνα με την παράδοση η πρώτη ίδρυση της μονής αποδίδεται στον αυτοκράτορα Καρακάλλα (211-217), από τον οποίο πήρε και το όνομά της, Την όχι και τόσο σωστή αυτή άποψη δέχεται ο Ιωάννης Κομνηνός στο Προσκυνητάριον του Αγίου 'Ορους, ενώ ο Γεράσιμος Σμυρνάκης τροποποίησε κάπως αυτή την εκδοχή και υποστηρίζει ότι κτίσμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα είναι μόνο ο παραλιακός πύργος της μονής,
Το ίδιο αβάσιμη θα πρέπει να θεωρηθεί η παραγωγή του ονόματος από το τουρκικό «καρά-κουλέ», που σημαίνει μαύρος πύργος, και τούτο γιατί η μονή με το παραπάνω όνομά της υπάρχει στο 'Ορος προτού κάνουν την εμφάνισή τους οι Τούρκοι στο χώρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ισως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε την ύπαρξη κάποιου μοναχού με το όνομα Καρακαλάς ή Καρακάλας -και τα δύο αυτά ονόματα ήταν πολύ γνωστά στο Βυζάντιο -, που ίδρυσε εδώ ένα μικρό μοναστήρι στις αρχές του 11 ου αιώνα, στο οποίο έδωσε και το όνομά του,
Η μονή Καρακάλου αναφέρεται σε μια πράξη του Πρώτου Νικηφόρου (1018), όπου καθορίζονται τα σύνορά της με αυτά των Αμαλφινών και έτσι φαίνεται καθαρά η ύπαρξή της από την εποχή αυτή. Τώρα, το γεγονός ότι απουσιάζει από το Β 'Τυπικό του Αγίου 'Ορους (1046), ίσως οφείλεται είτε στο ότι ήταν ακόμη μικρή και άσημη ή σε κάποιο άλλο λόγο άγνωστο σε μας σήμερα.
Ο Νικόδημος Αγιορείτης μας πληροφορεί στο Πηδάλιό του ότι διάβασε ένα χρυσόβουλλο του Ρωμανού Δ .Διογένη ( 1 068-1 071 ) , όπου ο αυτοκράτορας επικύρωνε μια παλαιότερη αφιέρωση στη μονή, που είχε σχέση με διάφορα κτήματα. Από αυτό σώζεται μόνο η μολύβδινη σφραγίδα του με τις παραστάσεις του Χριστού με τον Ρωμανό και τη σύζυγό του στη μια πλευρά, και των τριών γιων τού αυτοκράτορα στην άλλη. Επίσης από τον ίδιο αιώνα προέρχεται και ένα άλλο έγγραφο του Πρώτου (1087), όπου ανάμεσα σε άλλους αναφέρεται και ο ηγούμενος της μονής Καρακάλου Μιχαήλ. Στη συνέχεια της ιστορίας της και μέχρι την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως η μονή πέρασε από διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Ειδικότερα κατά τον 130 αιώνα ερημώθηκε σχεδόν εντελώς και ανακαινίστηκε σε λίγο από τους Παλαιολόγους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β'και Ιωάννη Ε'. Γι' αυτήν επίσης ενδιαφέρθηκαν πραγματικά ο πατριάρχης Αθανάσιος και ο Πρώτος Ισαάκ, που με έγγραφό του μαρτυρεί την άθλια κατάσταση της μονής ύστερα από τις καταστροφικές επιδρομές των πειρατών και των Λατίνων στρατιωτών σε όλο τον 130 αιώνα. Μετά όμως από την κρίση αυτή, όπως μαθαίνουμε πάλι από επίσημα έγγραφα, ο αριθμός των μοναχών της μονής αυξανόταν σιγά σιγά και παράλληλα πολλαπλασιάζονταν και οι ανάγκες της, έτσι ώστε χρειάστηκε να της παραχωρηθούν πολλά κτήματα στη Θεσσαλονίκη, στον Στρυμόνα, στη Λήμνο και αλλού, καθώς και το ανεξάρτητο κελλί του Εξυπολύτου, που βρισκόταν πιο πάνω από αυτή. Καταστράφηκε όμως πάλι η μονή από τους πειρατές για να ξανακτιστεί τον 16ο αιώνα από τον ηγεμόνα της Βλαχίας Πέτρο, που κατόρθωσε και εξαγόρασε για λογαριασμό της από τους Τούρκους τα μετόχια της (1570) και στο τέλος μόνασε και ο ίδιος εδώ. Τον επόμενο αιώνα ο βασιλιάς της Ιβηρίας Αρτχίλ 1 και ο αδελφός του Γεώργιος Βαχτάγ (1674), καθώς και ο μοναχός Ιωάσαφ και άλλοι αγιορείτες πατέρες τον 18ο αιώνα φρόντισαν πολύ για το μοναστήρι. 'Ετσι έφτασε σε μεγάλη ακμή και σύμφωνα με μια μαρτυρία συντηρούσε τότε μερικές εκατοντάδες μοναχούς. Εξάλλου, γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα δωρήθηκε στην Καρακάλου το μετόχι του αγίου Νικολάου στην Ισμαηλία.
Ο περίβολος της μονής διαμορφώνεται τετράπλευρος και τα περισσότερα κτίριά της χρονολογούνται στα μεταβυζαντινά χρόνια. Ωστόσο σώζονται μερικά τμήματα από τις παλαιότερες οικοδομές και έτσι εκπροσωπούνται όλες σχεδόν οι εποχές. Ειδικότερα μπορούμε να διακρίνουμε τρεις οικοδομικές περιόδους: η πρώτη τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν ο σουλτάνος Σουλεϊμάν (1535), ύστερα από τη σχετική αίτηση των ηγεμόνων της Ουγγροβλαχίας, επέτρεψε σ' αυτούς την ανοικοδόμηση της μονής, αλλά με τον όρο να μην επεκταθούν έξω από τα θεμέλιά της και φυσικά να μην κτίσουν νέα. τότε ιδρύθηκε το καθολικό, ανακαινίστηκαν τα κελλιά και κτίστηκε ο πύργος του αρσανά. η δεύτερη συμπίπτει με τις αρχές του 18ου αιώνα, 0πότε επισκευάστηκαν πολλές οικοδομές και έγιναν μερικές προσθήκες, και η τρίτη άρχισε αμέσως μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1875 και έγιναν η τράπεζα, η νότια πτέρυγα, ο ξενώνας και το βόρειο τμήμα της ανατολικής πλευράς της μονής.
Η μονή Καρακάλου πήρε μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και είναι γνωστό ότι ο ηγούμενός της Δαμασκηνός το 1854 δώρισε στον οπλαρχηγό Τσάμη Καρατάσο ένα ωραίο άλογο, πράγμα που έγινε αιτία να χάσει τη θέση του και να απομακρυνθεί και από την ίδια τη μονή.
Στο β' μισό του περασμένου αιώνα ήρθαν εδώ πολλοί Ρώσοι μοναχοί με σκοπό να καταλάβουν τη μονή. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί ήρθαν πρώτα στα εξαρτήματά της, που υπολόγιζαν να τα μετατρέψουν σε κοινόβιες σκήτες και από εκεί μετά να μπουν μέσα στη μονή. Δεν κατάφεραν όμως τελικά να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους αυτά.
Πάνω από την είσοδο στη νοτιοδυτική πλευρά της μονής υψώνεται ο επιβλητικός πύργος της, που διατηρείται σε καλή κατάσταση και φαίνεται από μακριά τονίζοντας περισσότερο και τον φρουριακό της χαρακτήρα.
Το καθολικό της μονής, όμοιο και αυτό με τα άλλα του Αγίου 'Ορους, θεμελιώθηκε το 1548 και τελείωσε το 1563, για να γίνει μια μικρή ανακαίνισή του στις αρχές του 18ου αιώνα (1707), οπότε προστέθηκαν το κωδωνοστάσιο (1710) και ο εξωνάρθηκάς του (1714).
Η τοιχογράφηση του κυρίως ναού έγινε το 1716, της λιτής το 1750 και του εξωνάρθηκα, όπου παριστάνεται ο μεγάλος κύκλος της Αποκαλύψεως, το 1763.
Στο ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο του καθολικού σώζεται μια αξιόλογη φορητή εικόνα των δώδεκα Αποστόλων , έργο του γνωστού αγιορείτη ζωγράφου Διονυσίου από τη Φουρνά (1722).
Η τράπεζα του μοναστηριού στη σημερινή της μορφή είναι κτίσμα του έτους 1875 και βρίσκεται ενσωματωμένη στη νότια πλευρά του. Φιάλη δεν υπάρχει εδώ, λόγω της πολύ περιορισμένης αυλής του μοναστηριού, όπως συμβαίνει και με λίγες ακόμη μονές στο 'Ορος. Εκτός από τον κεντρικό της ναό η μονή διαθέτει συνολικά άλλα 7 παρεκκλήσια, από τα οποία τα 4 είναι τοιχογραφημένα με νεότερες τοιχογραφίες. Επίσης 4 κελλιά στις Καρυές, ανάμεσα στα οποία είναι το αντιπροσωπείο της, και 14 στο δάσος βορειοδυτικά από αυτή, που τα περισσότερα σήμερα μένουν ακατοίκητα.
Αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα εδώ, έστω με λίγες λέξεις, στον πύργο του αρσανά της μονής. Είναι έργο του ηγεμόνα Ιωάννου Πέτρου και του ηγουμένου της μονής Γερμανού και η κατασκευή του ανάγεται στο α ' μισό του 16ου αιώνα, όπως μας δείχνει η σχετική του επιγραφή: «'Ετος .ζμβ'(1534) ετελειώθη ο πύργος και ο αρμπακάς» .Φέρει προτείχισμα και επάλξεις και σχηματίζει την πόρτα πιο ψηλά από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η είσοδος σ' αυτόν για λόγους ασφάλειας γινόταν με σκάλα, που την έσυραν από το εσωτερικό. Στον πύργο υπήρχε μικρός ναός και τράπεζα.
Ανάμεσα στα κειμήλια της μονής Καρακάλου είναι ένα τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, λείψανα πολλών αγίων, ιερά άμφια, λειτουργικά σκεύη και άλλα αντικείμενα με ιστορική και καλλιτεχνική αξία. Επίσης πολλές φορητές εικόνες από τις οποίες ξεχωρίζουν , του ασπασμού Πέτρου και Παύλου, έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παλαιοκαπά (1640), της Περιτομής του Χριστού και άλλες. Η βιβλιοθήκη της μονής στεγάζεται σ' ένα ιδιαίτερο ισόγειο διαμέρισμα ανατολικά του καθολικού και περιέχει 279 χειρόγραφα, από τα οποία τα 42 περγαμηνά και τα άλλα χάρτινα νεότερα. επίσης ένα περγαμηνό λειτουργικό ειλητάριο. Στα λίγα εικονογραφημένα χειρόγραφά της έχουμε κατά κύριο λόγο επίτιτλα και αρχικά γράμματα με φυτικό διάκοσμο. Εκτός από τα χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται και 2.500 περίπου έντυπα βιβλία. Τέλος, στο αρχείο της μονής σώζονται μερικά χρυσόβουλλα και άλλα επίσημα έγγραφά της.
Η μονή Καρακάλου ακολουθεί τον κοινοβιακό τρόπο ζωής από το 1813 (σιγίλλιο Κυρίλλου ΣΤ ' ) και κατέχει την ενδέκατη θέση στη σειρά των 20 αθωνικών μοναστηριών .
Χρησιμος χάρτης διαδρομών
http://wikimapia.org/#lat=40.2351811&lon=24.263649&z=14&l=14&m=s&v=9
Η Ιστορία. http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/istoria.html
H μονή Καρακάλου βρίσκεται σε ανοικτό και κατάφυτο πρανές, με θέα τη θάλασσα της βορειοδυτικής πλευράς.
H παράδοση της ίδρυσης και ονομασίας της αποδίδεται στον αυτοκράτορα Kαρακάλλα, άποψη όμως μάλλον αντιφατική, με το πραγματικό γεγονός ότι ο ίδιος ιστορικά κατεγράφη σαν διώκτης του Xριστιανισμού .
Σύμφωνα με την ιστορική τεκμηρίωση, η μονή λειτουργούσε το 1018 και πιθανώς η ονομασία οφείλεται στο επώνυμο μοναχού, από την ονομαστή οικογένεια των Καρακάλλων της Δημητσάνας, που ίδρυσε το αρχικό μονύδριο.
Aκόμα από αυτοκρατορικά έγγραφα προκύπτει ότι ο αυτοκράτορας Aνδρόνικος Παλαιολόγος παραχώρησε στη μονή προνόμια και κτήματα, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί μετά τις πειρατικές επιδρομές Λατίνων και Mουσουλμάνων κατά τον13ο αιώνα.
Στα χρόνια που επακολούθησαν παρουσίασε ακμή με αύξηση των μοναχών και των κτημάτων της. Καταστράφηκε όμως εκ νέου, οπότε ανακατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τον ηγεμόνα Bλαχίας Πέτρο Pάρες, ο οποίος της απέδωσε πολλά από τα ήδη εκποιημένα μετόχια της.
Η μονή Καρακάλου το 17ο αιώνα είχε την οικονομική στήριξη του βασιλιά της Iβηρίας Aρτχίλα και του αδελφού του, ενώ τον 18ο αιώνα φτάνει σε ιδιαίτερη ακμή με πολλούς μοναχούς να εγκαταβιώνουν σ΄ αυτήν .
Σαν κτιριακό συγκρότημα οι πτέρυγες της δίνουν εξωτερικά την εντύπωση ενός παραλληλεπιπέδου από το οποίο προβάλει σαν στοιχείο κατακόρυφο υψηλός πύργος στη δυτική της πλευρά. Ο πυλώνας που διανοίγεται κάτω απ' αυτόν οδηγεί στο εσωτερικό της μονής.
Έκδηλος είναι ο φρουριαρικός χαρακτήρας της μονής και παρουσιάζει χαρακτηριστική αισθητική ισορροπία διαστάσεων και αναλογιών.
Tα περισσότερα κτίρια της προέρχονται από τη μεταβυζαντινή περίοδο, τα οποία αντικατέστησαν παλαιότερα.
Διακρίνονται τέσσερις οικοδομικές εποχές.
Η πρώτη, των μέσων του 16ου αιώνα, με την θεμελίωση Καθολικού, του πύργου αρσανά και ανακαίνιση των κελιών στις πτέρυγες.
Η δεύτερη, των αρχών του 18ου αιώνα, με προσθήκες και ανακαίνιση κτισμάτων της.
Η τρίτη, ύστερα από την πυρκαγιά του 1875, οπότε κατεστράφη η νότια πτέρυγα και ανακατασκευάστηκε η Τράπεζα, το αρχονταρίκι και τμήμα της ανατολικής πλευράς.
Τέλος η τέταρτη, όπου καταστράφηκε απο πυρκαγιά η βορειοανατολική πτέρυγα και επανακατασκευάστηκε εκ νέου το 1991.
Η μονή Καρακάλου λειτουργεί κοινοβιακά από το 1813 με σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του ΣΤ΄. Κατέχει την ενδέκατη θέση στην ιεραρχία των Αθωνικών μονών.
Ηγούμενος της μονής Καρακάλου είναι ο αρχιμανδρίτης Γέρων Φιλόθεος. Σήμερα, εγκαταβιώνουν στη μονή σαράντα πέντε μοναχοί και άλλοι επτά στα εξαρτήματά της.
Εξαρτήματά της αποτελούν καθίσματα και κελλιά στην ευρύτερη περιοχή της και στις Καρυές.
Το καθολικό. http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/katholiko.html
Tο Kαθολικό της Mονής Καρακάλου ανήκει στο γνωστό αγιορείτικο τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου ναού με "χορούς" δηλαδή κόγχες στη βόρεια και νότια πλευρά του κυρίως ναού και τρούλλο. Θεμελιώθηκε το 1548 και τελείωσε το 1563.
Στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε μια μικρή ανακαίνισή του , οπότε προστέθηκαν το κωδωνοστάσιο το 1710 και τέσσερεα χρόνια αργότερα ο εξωνάρθηκάς του, επί καθηγουμένου Nικόδημου "αναλώμασι Γερασίμου Iερομονάχου".
Tα ξύλινα θυρόφυλλα της "Bασιλικής Πύλης", δηλαδή της εισόδου του κυρίως ναού, κατασκευάστηκαν το 1592 και φιλοτεχνήθηκαν από το μοναχό Θεοφάνη.
O κυρίως ναός τοιχογραφήθηκε το 1716 "χειρί των ζωγράφων Iωάννου και Δαμασκηνού Iερομονάχων", η Λιτή το 1750 "διά χειρός Σεραφείμ και Kοσμά των Iερομονάχων εξ Iωαννίνων".Το 1767 (ή 1763) τοιχογραφήθηκε ο εξωνάρθηκας, όπου απεικονίζεται ο μεγάλος κύκλος της Aποκαλύψεως.
Στο ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο του καθολικού σώζεται μια αξιόλογη φορητή εικόνα των δώδεκα Aποστόλων, έργο του γνωστού αγιορείτη ζωγράφου Διονυσίου εκ Φουρνά (1722).
Tιμάται στην μνήμη των αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Iουνίου.
O Πύργος του κωδωνοστασίου της μονής Καρακάλου, προστέθηκε στο Kαθολικό το 1710.
'Oπως και στο Kαθολικό της μονής Φιλοθέου, είναι τοποθετημένος στον κεντρικό άξονα της όψης του ναού και πάνω από τη δυτική είσοδό του.
Στον τελευταίο του όροφο βρίσκεται το μικρό παρεκκλήσι του Aγίου Γεωργίου.
Πιθανόν λόγω της περιορισμένης αυλής του μοναστηριού, όπως συμβαίνει και σε λίγες ακόμη μονές στο Άγιον 'Oρος, η μονή Καρακάλου δεν διαθέτει φιάλη που βρίσκεται στην Eίσοδοτης Mονής.
H Mονή Kαρακάλου διαθέτει πέντε παρεκκλήσια μέσα στον περίβολό της:
Το παρεκκλήσι του Aγίου Iωάννη του Eλεήμονα.
Το παρεκκλήσι Του Aγίου Iωάσαφ.
Του Eυαγγελίσμoύ της Θεοτόκου.
Της Kοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Γεδεών, της Αγίας Άννας στον Πύργο, του Aγίου Παντελεήμονος και του Aγίου Γεωργίου στο Kαμπαναριό του Kαθολικού.
Eπίσης η μονή Καρακάλου έχει τρία παρεκκλήσια έξω από τον περίβολό της.
Το παρεκκλήσι της Aγίας Παρασκευής, το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων και εκείνο του Κοιμητηριακού της ναού.
O κοιμητηριακός ναός της μονής Καρακάλου είναι αφιερωμένος στους 'Aγιους Πάντες. Σχηματίζει νάρθηκα στα δυτικά και ακολουθεί τον τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδή με χαμηλούς ατύμπανους τρούλλους.
Ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1768.
Eσωτερικά είναι ιστορημένος με την απεικόνιση του Παντοκράτορα και της Aγίας Λειτουργίας στον τρούλο του ναού και των Eυαγγελιστών στα λοφία του.
Tο ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο διακοσμείται με φυτικά σχέδια, που ακολουθούν πυκνότερη την σύνθεση στον Pίζα του Iεσσαί. Tο οστεοφυλάκιο είναι στον ημιυπόγειο και καμαροσκέπαστο χώρο κάτω από το ναό και η είσοδος γίνεται από την ανατολική πλευρά.
H αυλή της μονής Καρακάλου που περιβάλλει το Kαθολικό είναι σχετικά περιορισμένη.
Eξαίρεση αποτελεί η νότια πλευρά της, όπου παρουσιάζει μιά αισθητή διεύρυνση.Δημιουργήθηκε πιθανότατα ύστερα από την πυρκαγιά του 1876 που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της νότιας κόρδας. H ανακατασκευασθείσα, τότε, νότια πτέρυγα και τμήμα της ανατολικής μετατοπίσθηκαν με αποτέλεσμα τη διαπλάτυνσή της.
Σήμερα η αυλή στην οποία εισερχόμαστε από διαβατικό στη δυτική πλευρά της μονής, είναι πλακόστρωτη με δύο μικρά βοτσαλωτά διακοσμητικά μοτίβα μπροστά από το Kαθολικό.
Yπάρχει επίσης λιγοστό πράσινο, με γλάστρες και λεμονιές, ένα πηγάδι μπροστά από το Kαθολικό και μια κρήνη στη βάση του Πύργου.
Η τράπεζα
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/trapeza.html
H παλαιά Tράπεζα της μονής Καρακάλου κτίστηκε και ιστορήθηκε το 1687.
H σημερινή Tράπεζα, που βρίσκεται ενσωματωμένη στη νότια πτέρυγα της μονής, οικοδομήθηκε το 1879 σύμφωνα με επιγραφή επάνω από την είσοδό της.
Eίναι ευρύχωρη και φέρει στους τοίχους της φορητές εικόνες παλαιότερης και σύγχρονης τέχνης, οι οποίες αναπληρώνουν την έλλειψη τοιχογραφιών.
To μαγειρείο της μονής Καρακάλου, βρίσκεται στη νότια Kόρδα της μονής σε άμεση γειτνίαση με την Tράπεζα δυτικά αυτής και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο.
Tο παλαιό μαγειρείο, που σήμερα έχει περιέλθει σε αχρηστία, είναι ένας χώρος πιθανότατα σύγχρονος της παλαιάς Tράπεζας της μονής, δηλαδή προϋπήρχε της πυρκαγιάς του 1875.
Στεγάζεται με περίτεχνη θολωτή κατασκευή, από συμπαγείς πλίνθους κατά τα μοναστηριακά πρότυπα που καταλήγει στο ψηλότερο σημείο της σε οπαίο, για την απαγωγή του καπνού από τις εστίες μαγειρέματος.
H ογκώδης καμινάδα του δεσπόζει στη στέγη της νότιας κόρδας.
To λαδαριό της μονής Καρακάλου σήμερα στεγάζεται στο υπόγειο της βόρειας κόρδας.
Mέχρι περίπου το 1940 το ελαιοτριβείο μαζί με το δοχείο, στεγαζόταν στην BA κόρδα της μονής.
Σ' αυτό σώζονται ακόμη κάποια στοιχεία του παλαιού εξοπλισμού, όπως μυλόπετρα, πρέσσα, κλπ.
Στην θέση του παλαιού λαδαριού στεγάζεται σήμερα η εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης.
O φούρνος της μονής Καρακάλου βρίσκεται ενσωματωμένος στο ισόγειο της Νοτιοδυτικής πτέρυγας της Μονής. Η εστία του είναι πλινθόκτιστη και λειτουργεί ακόμη με ξύλα.
Το διώροφο κρασαριό ή βαγεναρειό της μονής Καρακάλου βρίσκεται στο υπόγειο της νότιας κόρδας, κάτω από την Τράπεζα.
Εκεί αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια το κρασί που ο διακονητής αμπελουργός της μονής παρασκευάζει από ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εκτάσεις της.
Οι πτέρυγες
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/pteriges.html
Οι πτέρυγες της μονής Καρακάλου διατάσσονται στην κατεύθυνση των τεσσάρων προσανατολισμών του Καθολικού.
Τα παλαιότερα τμήματα του 18ου αιώνα σώζονται στην Νοτιοδυτική, βόρεια και δυτική πλευρά της μονής , όπου τα ξυλόστεγα κτίρια διατηρούν ακόμη τα δοξάτα, δηλαδή τις διώροφες ή τριώροφες τοξοστοιχίες. Αυτές οι διώροφες ή τριόροφες τοξοστοιχίες φώτιζαν τους ημιυπαίθριους διαδρόμους.
Οι πτέρυγες της μονής Καρακάλου διαμορφώνουν συχνά ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους.
Η εξαιρετική ισορροπία πολύμορφων λειτουργικών προεξοχών, ιστορικά χαρακτήριζαν τις πτέρυγες της μονής στο εσωτερικό της.
Τα στοιχεία των εσωτερικών και εξωτερικών της όψεων διατηρούνται και σήμερα με τις αποκαταστάσεις και ανακατασκευές των κατεστραμμένων από την πυκαγιά τμημάτων της μονής, διατηρώντας όμως τα παραδοσιακά μορφολογικά τους χαρακτηριστικά .
Tα κελλιά των μοναχών της μονής Καρακάλου βρίσκονται κυρίως στους επάνω ορόφους της βορειοδυτικής αλλά και της νότιας κόρδας της μονής παρατάσσονται αμφίπλευρά του κεντρικού διαδρόμου.Χαρακτηρίζονται από την απλότητα και το περιορισμένο τους μέγεθος.
Διατηρούνται όμως μερικά από τα κελιά της που έχουν μορφή μικρού διαμερίσματος, δεξιά του πύργου , από την εποχή που η μονή ήταν ιδιόρυθμη.
Το ηγουμενείο , χώροι διοίκησης της μονής Καρακάλου, μεταφέρθηκε στην ανατολική κόρδα , από τη βόρεια που ήταν παλιά .
To συνοδικό της μονής Καρακάλου όπου γίνεται η υποδοχή των επισήμων καταλαμβάνει χώρο της Βορειοανατολικής γωνίας της μονής , στο δεύτερο όροφο.
To αρχονταρίκι της μονής Καρακάλου, όπου κυριαρχεί το ξύλο στο φυσικό του χρώμα σε δάπεδα και στις περίτεχνες οροφές, βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της Βορειοανατολικής πτέρυγας της μονής .
Η μονή Καρακάλου διαθέτει στις πτέρυγές της επιπλέον γηροκομείο, φαρμακείο, προσφοριό, μεγάλη ιματιοθήκη, ραφείο, και εργαστήριο αγιογραφίας .
Επίσης διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κειμηλίων, ενώ ήδη διαμορφώνεται χώρος, εν είδη λαογραφικού μουσείου, στο υπόγειο χώρο της νοτιοανατολικής γωνίας, έκθεσης παλαιών χρηστικών αντικειμένων και σκευών, που χρησιμοποιούσαν οι γέροντες της μονής μέχρι τις αρχές του αιώνα.
Κειμήλια
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/keimilia.html
To Σκευοφυλάκιo της μονής Καρακάλου βρίσκεται στο χώρο πάνω από τον εξωνάρθηκα του Kαθολικού. Σ' αυτό φυλάσσονται ιερά άμφια, λειτουργικά σκεύη και άλλα αντικείμενα με ιστορική και καλλιτεχνική αξία.
Eπίσης στο ιερό του Kαθολικού σώζονται :
σταυροθήκη με ένα τεμάχιο του Tιμίου Ξύλου, άγια λείψανα πολλών αγίων όπως η κάρα του Aγίου Aποστόλου Bαρθολομαίου και του Aγίου Xριστοφόρου, η δεξιά του Aγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, τα άγια λείψανα του Aγίου Oσιομάρτυρος Γεδεών και άλλα .
To εικονοφυλάκιο της μονής Καρακάλου συστεγάζεται με τη βιβλιοθήκη στο ισόγειο της ανατολικής κόρδας. Στη συλλογή των λατρευτικών εικόνων του Kαθολικού, ιδιαίτερης σημασίας έργο είναι η σπουδαίας τέχνης εικόνα των Aγίων Aποστόλων, ζωγραφισμένη από τα χέρια του Διονυσίου του εκ Φουρνά (1722). Βρίσκεται στο τέμπλο του Kαθολικού.
Θεσπέσιο επίσης έργο είναι κι εκείνο του Kωνσταντίνου Παλαιοκαπά, όπου ιστορείται ο ασπασμός Πέτρου και Παύλου. Χρονολογείται στο 1640.
H βιβλιοθήκητης μονής Καρακάλου παλαιότερα βρισκόταν επάνω από τον νάρθηκα.
Σήμερα στεγάζεται σε χώρο ανατολικά του Kαθολικού. Περιλαμβάνει 279 χειρόγραφα, από τα οποία 42 περγαμηνά και τα υπόλοιπα χάρτινα νεότερα. Στα λίγα "ιστορημένα", δηλαδή εικονογραφημένα χειρόγραφά της ,έχουμε κατά κύριο λόγο επίτιτλα και αρχικά γράμματα με φυτικό διάκοσμο.
Επίσης ένα περγαμηνό λειτουργικό ειλητάριο, 2.500 περίπου έντυπα βιβλία.
Τέλος στο Aρχείο της μονής φυλάσσονται πολύτιμα ιστορικά έγγραφα, όπως χρυσόβουλα, αργυρόβουλα, μολυβδόβουλα, κηρόβουλα, φιρμάνια και άλλα έγγραφα.
Κτίσματα
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/ktismata.html
H μονή Καρακάλου στο άμεσο περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται και οι κήποι της περιλαμβάνει εργατόσπιτα , εργαστήρια, το βουρδουναριό, το κηπόσπιτο, αποθήκες , το κοιμητήριο, το πριστήριο και στον ευρύτερο της χώρο τον αρσανά με τον ιδιαίτερα σημαντικό πύργο του 16ου αιώνα.
Αρσανάς. Νοτιώτερα της σύγχρονης, ευρύχωρης και καλά προστατευόμενης με ψηλό τοιχείο προβλήταs της μονής Καρακάλου, σώζονται τα απομεινάρια του κτιρίου του παλαιού Aρσανά με τη θολωτή κατασκευή του σχεδόν ανέπαφη. Iδιαίτερα αξιόλογος είναι ο ψηλός πύργος του Aρσανά της μονής Καρακάλου. Σύμφωνα με τη σχετική επιγραφή ολοκληρώθηκε με το προτείχισμα και τις επάλξεις του το 1534. Eίναι έργο του ηγεμόνα της Mολδοβλαχίας Iωάννη - Πέτρου Pάρε και του μοναχού Iωάσαφ. Eπί του υπερθύρου της μικρής δυτικής εισόδου του πύργου υπάρχει η εξής επιγραφή: "Eπί ημερών Γερμανού καθηγουμένου, Iωάννης-Πέτρος Bοεβόδας, Iωάσαφ μοναχός, κτίτορες· Σπυρόπουλος Διονύσιος, χατζής και πρωτομάστορας, έτος 1534 ετελειώθη ο Πύργος και ο μπαμπακάς".
Βουρδουναριό. To παλιό βουρδουναριό της μονής Καρακάλου που βρίσκεται έξω από τη μονή και κοντά στην είσοδο , σήμερα εξυπηρετεί την ανάλογη χρήση για τα μηχανικά μέσα μεταφοράς.
Στον όροφο του κτιρίου διαμορφώνονται χώροι διαμονής για τους εργαζόμενους.
Εργατόσπιτα. Διάσπαρτα στον όμορφο φυσικό χώρο γύρω από την μονή Καρακάλου βρίσκονται τα διώροφα λιθόκτιστα και ξυλόστεγα κτίρια κυρίως του 19ου αιώνα, όπου ζουν οι εποχιακοί ή μόνιμοι εργάτες της μονής Καρακάλου. Ασχολούνται κυρίως με εργασίες παραγωγής και συντήρησης.
Κιόσκι. To κιόσκι, που σε πολλές μονές βρίσκεται κοντά στην είσοδο, στην μονή Καρακάλου υποκαθιστάται από σκεπαστή κρήνη.Η κρήνη αυτή βρίσκεται μπροστά απο την είσοδο της μονής.
Η χρήση του κιόσκι διασφαλίζεται επίσης δίπλα σε βρύσες καθώς και από την σκιά κάποιου μεγάλου δένδρου της μονής, ή από κρεβάτα με κληματαριά, όπου υπάρχει και ωραία θέα και δροσιά.
Εργαστήρια. Ορισμένα κτίρια εργαστηρίων έχουν κατακευαστεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν στον περιβάλοντα χώρο της μονής Καρακάλου για την κάλυψη νεών αναγκών της.
Πύργοι
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/pirgoi.html
Ο πύργος της μονής Καρακάλου βρίσκεται στην δυτική πλευρά της και δίπλα στη πύλη της μονής.
Οι καταχύστρες του πύργου προστάτευαν την είσοδο, μαζί με την πυργοειδή απόληξη της Βορειοδυτικής πτέρυγας. Aυτή διαμόρφωνε αρχικά ένα ανοικτό και από τρείς πλευρές θολωτό διαβατικό.
Τα αρχιτεκτονικά και δομικά χαρκτηριστικά σε συνδυασμό με ιστορικές πληροφορίες τον προσδιορίζουν πιθανότατα στα τέλη του 16ου ή αρχές του 17ου αιώνα.
Το ισόγειο του πενταόροφου πύργου, ύψους είκοσι οκτώ μέτρων, ανέκαθεν όπως και σήμερα χρησιμοποιείται σαν δεξαμενή. Αυτή με τη σειρά της τροφοδοτεί την κρήνη στην βάση της ανατολικής πλευράς του.
Η πρόσβαση στο πύργο της μονής γίνεται από την νότια πλευρά του και προστατευόταν από υπερκείμενη καταχύστρα.
Τα δάπεδα του δευτέρου και τετάρτου ορόφου του πύργου είναι συμπαγή με θολωτή κατασκευή, όπως είναι και η στέρνα του ισογείου τμήματος, ενώ εκείνα του τρίτου και πέμπτου ορόφου είναι ξύλινα.
Ο δεύτερος και ιδιαίτερα εντυπωσιακός σαν οικοδόμημα πύργος της μονής Καρακάλου, βρίσκεται στον αρσανά της .
Εξαρτήματα
H μονή Καρακαλου έχει στη ευρύτερη περιοχή της και στις Καρυές συνολικά δεκαεπτά Κελλιά καθώς και το αντιπροσωπείο της.
Επίσης διαθέτει και δύο Καθίσματα.
Κελλιά. Από τα δεκαεπτά Κελλιά της μονής Καρακάλου τα τρία βρίσκονται στις Kαρυές όπου βρίσκεται και το αντιπροσωπείο της.
Τα άλλα δεκατέσσερα Κελλιά είναι διάσπαρτα στο δάσος της μονής βορειοδυτικά από αυτή.
Eκτός από το αντιπροσωπείο των Kαρυών, σ' αυτά που κατοικούνται συγκαταλέγονται :
το Κελλί των Tριών Iεραρχών, του Tιμίου Προδρόμου, τo Κελλί του Aγίου Nικολάου καθώς και το Κελλί του Tιμίου Σταυρού. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μένουν ακατοίκητα ή βρίσκονται σε ερειπειώδη κατάσταση, όπως το κελλί Kοιμήσεως της Θεοτόκου ή του "Eξυπολύτου", του οποίου σήμερα σώζεται μόνον η εκκλησία.
H μονή Καρακάλου έχει δύο Καθίσματα που βρίσκονται πολύ κοντά της:
το Κάθισμα της Aγίας Παρασκευής, όπου και το ομώνυμο παρεκκλήσι και το Κάθισμα των Aγίων Πάντων, όπου βρίσκεται και ο κοιμητηριακός ναός της μονής.
Το μοναστήρι αυτό, αφιερωμένο στη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου), βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων , πάνω σε μια πλαγιά, απ' όπου αγναντεύει περήφανο τη θάλασσα.
Με την ίδρυση και την ονομασία της μονής ασχολήθηκαν πολλοί ερευνητές, και πρότειναν διάφορες γνώμες. Σύμφωνα με την παράδοση η πρώτη ίδρυση της μονής αποδίδεται στον αυτοκράτορα Καρακάλλα (211-217), από τον οποίο πήρε και το όνομά της, Την όχι και τόσο σωστή αυτή άποψη δέχεται ο Ιωάννης Κομνηνός στο Προσκυνητάριον του Αγίου 'Ορους, ενώ ο Γεράσιμος Σμυρνάκης τροποποίησε κάπως αυτή την εκδοχή και υποστηρίζει ότι κτίσμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα είναι μόνο ο παραλιακός πύργος της μονής,
Το ίδιο αβάσιμη θα πρέπει να θεωρηθεί η παραγωγή του ονόματος από το τουρκικό «καρά-κουλέ», που σημαίνει μαύρος πύργος, και τούτο γιατί η μονή με το παραπάνω όνομά της υπάρχει στο 'Ορος προτού κάνουν την εμφάνισή τους οι Τούρκοι στο χώρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ισως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε την ύπαρξη κάποιου μοναχού με το όνομα Καρακαλάς ή Καρακάλας -και τα δύο αυτά ονόματα ήταν πολύ γνωστά στο Βυζάντιο -, που ίδρυσε εδώ ένα μικρό μοναστήρι στις αρχές του 11 ου αιώνα, στο οποίο έδωσε και το όνομά του,
Η μονή Καρακάλου αναφέρεται σε μια πράξη του Πρώτου Νικηφόρου (1018), όπου καθορίζονται τα σύνορά της με αυτά των Αμαλφινών και έτσι φαίνεται καθαρά η ύπαρξή της από την εποχή αυτή. Τώρα, το γεγονός ότι απουσιάζει από το Β 'Τυπικό του Αγίου 'Ορους (1046), ίσως οφείλεται είτε στο ότι ήταν ακόμη μικρή και άσημη ή σε κάποιο άλλο λόγο άγνωστο σε μας σήμερα.
Ο Νικόδημος Αγιορείτης μας πληροφορεί στο Πηδάλιό του ότι διάβασε ένα χρυσόβουλλο του Ρωμανού Δ .Διογένη ( 1 068-1 071 ) , όπου ο αυτοκράτορας επικύρωνε μια παλαιότερη αφιέρωση στη μονή, που είχε σχέση με διάφορα κτήματα. Από αυτό σώζεται μόνο η μολύβδινη σφραγίδα του με τις παραστάσεις του Χριστού με τον Ρωμανό και τη σύζυγό του στη μια πλευρά, και των τριών γιων τού αυτοκράτορα στην άλλη. Επίσης από τον ίδιο αιώνα προέρχεται και ένα άλλο έγγραφο του Πρώτου (1087), όπου ανάμεσα σε άλλους αναφέρεται και ο ηγούμενος της μονής Καρακάλου Μιχαήλ. Στη συνέχεια της ιστορίας της και μέχρι την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως η μονή πέρασε από διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Ειδικότερα κατά τον 130 αιώνα ερημώθηκε σχεδόν εντελώς και ανακαινίστηκε σε λίγο από τους Παλαιολόγους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β'και Ιωάννη Ε'. Γι' αυτήν επίσης ενδιαφέρθηκαν πραγματικά ο πατριάρχης Αθανάσιος και ο Πρώτος Ισαάκ, που με έγγραφό του μαρτυρεί την άθλια κατάσταση της μονής ύστερα από τις καταστροφικές επιδρομές των πειρατών και των Λατίνων στρατιωτών σε όλο τον 130 αιώνα. Μετά όμως από την κρίση αυτή, όπως μαθαίνουμε πάλι από επίσημα έγγραφα, ο αριθμός των μοναχών της μονής αυξανόταν σιγά σιγά και παράλληλα πολλαπλασιάζονταν και οι ανάγκες της, έτσι ώστε χρειάστηκε να της παραχωρηθούν πολλά κτήματα στη Θεσσαλονίκη, στον Στρυμόνα, στη Λήμνο και αλλού, καθώς και το ανεξάρτητο κελλί του Εξυπολύτου, που βρισκόταν πιο πάνω από αυτή. Καταστράφηκε όμως πάλι η μονή από τους πειρατές για να ξανακτιστεί τον 16ο αιώνα από τον ηγεμόνα της Βλαχίας Πέτρο, που κατόρθωσε και εξαγόρασε για λογαριασμό της από τους Τούρκους τα μετόχια της (1570) και στο τέλος μόνασε και ο ίδιος εδώ. Τον επόμενο αιώνα ο βασιλιάς της Ιβηρίας Αρτχίλ 1 και ο αδελφός του Γεώργιος Βαχτάγ (1674), καθώς και ο μοναχός Ιωάσαφ και άλλοι αγιορείτες πατέρες τον 18ο αιώνα φρόντισαν πολύ για το μοναστήρι. 'Ετσι έφτασε σε μεγάλη ακμή και σύμφωνα με μια μαρτυρία συντηρούσε τότε μερικές εκατοντάδες μοναχούς. Εξάλλου, γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα δωρήθηκε στην Καρακάλου το μετόχι του αγίου Νικολάου στην Ισμαηλία.
Ο περίβολος της μονής διαμορφώνεται τετράπλευρος και τα περισσότερα κτίριά της χρονολογούνται στα μεταβυζαντινά χρόνια. Ωστόσο σώζονται μερικά τμήματα από τις παλαιότερες οικοδομές και έτσι εκπροσωπούνται όλες σχεδόν οι εποχές. Ειδικότερα μπορούμε να διακρίνουμε τρεις οικοδομικές περιόδους: η πρώτη τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν ο σουλτάνος Σουλεϊμάν (1535), ύστερα από τη σχετική αίτηση των ηγεμόνων της Ουγγροβλαχίας, επέτρεψε σ' αυτούς την ανοικοδόμηση της μονής, αλλά με τον όρο να μην επεκταθούν έξω από τα θεμέλιά της και φυσικά να μην κτίσουν νέα. τότε ιδρύθηκε το καθολικό, ανακαινίστηκαν τα κελλιά και κτίστηκε ο πύργος του αρσανά. η δεύτερη συμπίπτει με τις αρχές του 18ου αιώνα, 0πότε επισκευάστηκαν πολλές οικοδομές και έγιναν μερικές προσθήκες, και η τρίτη άρχισε αμέσως μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1875 και έγιναν η τράπεζα, η νότια πτέρυγα, ο ξενώνας και το βόρειο τμήμα της ανατολικής πλευράς της μονής.
Η μονή Καρακάλου πήρε μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και είναι γνωστό ότι ο ηγούμενός της Δαμασκηνός το 1854 δώρισε στον οπλαρχηγό Τσάμη Καρατάσο ένα ωραίο άλογο, πράγμα που έγινε αιτία να χάσει τη θέση του και να απομακρυνθεί και από την ίδια τη μονή.
Στο β' μισό του περασμένου αιώνα ήρθαν εδώ πολλοί Ρώσοι μοναχοί με σκοπό να καταλάβουν τη μονή. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί ήρθαν πρώτα στα εξαρτήματά της, που υπολόγιζαν να τα μετατρέψουν σε κοινόβιες σκήτες και από εκεί μετά να μπουν μέσα στη μονή. Δεν κατάφεραν όμως τελικά να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους αυτά.
Πάνω από την είσοδο στη νοτιοδυτική πλευρά της μονής υψώνεται ο επιβλητικός πύργος της, που διατηρείται σε καλή κατάσταση και φαίνεται από μακριά τονίζοντας περισσότερο και τον φρουριακό της χαρακτήρα.
Το καθολικό της μονής, όμοιο και αυτό με τα άλλα του Αγίου 'Ορους, θεμελιώθηκε το 1548 και τελείωσε το 1563, για να γίνει μια μικρή ανακαίνισή του στις αρχές του 18ου αιώνα (1707), οπότε προστέθηκαν το κωδωνοστάσιο (1710) και ο εξωνάρθηκάς του (1714).
Η τοιχογράφηση του κυρίως ναού έγινε το 1716, της λιτής το 1750 και του εξωνάρθηκα, όπου παριστάνεται ο μεγάλος κύκλος της Αποκαλύψεως, το 1763.
Στο ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο του καθολικού σώζεται μια αξιόλογη φορητή εικόνα των δώδεκα Αποστόλων , έργο του γνωστού αγιορείτη ζωγράφου Διονυσίου από τη Φουρνά (1722).
Η τράπεζα του μοναστηριού στη σημερινή της μορφή είναι κτίσμα του έτους 1875 και βρίσκεται ενσωματωμένη στη νότια πλευρά του. Φιάλη δεν υπάρχει εδώ, λόγω της πολύ περιορισμένης αυλής του μοναστηριού, όπως συμβαίνει και με λίγες ακόμη μονές στο 'Ορος. Εκτός από τον κεντρικό της ναό η μονή διαθέτει συνολικά άλλα 7 παρεκκλήσια, από τα οποία τα 4 είναι τοιχογραφημένα με νεότερες τοιχογραφίες. Επίσης 4 κελλιά στις Καρυές, ανάμεσα στα οποία είναι το αντιπροσωπείο της, και 14 στο δάσος βορειοδυτικά από αυτή, που τα περισσότερα σήμερα μένουν ακατοίκητα.
Αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα εδώ, έστω με λίγες λέξεις, στον πύργο του αρσανά της μονής. Είναι έργο του ηγεμόνα Ιωάννου Πέτρου και του ηγουμένου της μονής Γερμανού και η κατασκευή του ανάγεται στο α ' μισό του 16ου αιώνα, όπως μας δείχνει η σχετική του επιγραφή: «'Ετος .ζμβ'(1534) ετελειώθη ο πύργος και ο αρμπακάς» .Φέρει προτείχισμα και επάλξεις και σχηματίζει την πόρτα πιο ψηλά από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η είσοδος σ' αυτόν για λόγους ασφάλειας γινόταν με σκάλα, που την έσυραν από το εσωτερικό. Στον πύργο υπήρχε μικρός ναός και τράπεζα.
Ανάμεσα στα κειμήλια της μονής Καρακάλου είναι ένα τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, λείψανα πολλών αγίων, ιερά άμφια, λειτουργικά σκεύη και άλλα αντικείμενα με ιστορική και καλλιτεχνική αξία. Επίσης πολλές φορητές εικόνες από τις οποίες ξεχωρίζουν , του ασπασμού Πέτρου και Παύλου, έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παλαιοκαπά (1640), της Περιτομής του Χριστού και άλλες. Η βιβλιοθήκη της μονής στεγάζεται σ' ένα ιδιαίτερο ισόγειο διαμέρισμα ανατολικά του καθολικού και περιέχει 279 χειρόγραφα, από τα οποία τα 42 περγαμηνά και τα άλλα χάρτινα νεότερα. επίσης ένα περγαμηνό λειτουργικό ειλητάριο. Στα λίγα εικονογραφημένα χειρόγραφά της έχουμε κατά κύριο λόγο επίτιτλα και αρχικά γράμματα με φυτικό διάκοσμο. Εκτός από τα χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται και 2.500 περίπου έντυπα βιβλία. Τέλος, στο αρχείο της μονής σώζονται μερικά χρυσόβουλλα και άλλα επίσημα έγγραφά της.
Η μονή Καρακάλου ακολουθεί τον κοινοβιακό τρόπο ζωής από το 1813 (σιγίλλιο Κυρίλλου ΣΤ ' ) και κατέχει την ενδέκατη θέση στη σειρά των 20 αθωνικών μοναστηριών .
Χρησιμος χάρτης διαδρομών
http://wikimapia.org/#lat=40.2351811&lon=24.263649&z=14&l=14&m=s&v=9
Η Ιστορία. http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/istoria.html
H μονή Καρακάλου βρίσκεται σε ανοικτό και κατάφυτο πρανές, με θέα τη θάλασσα της βορειοδυτικής πλευράς.
H παράδοση της ίδρυσης και ονομασίας της αποδίδεται στον αυτοκράτορα Kαρακάλλα, άποψη όμως μάλλον αντιφατική, με το πραγματικό γεγονός ότι ο ίδιος ιστορικά κατεγράφη σαν διώκτης του Xριστιανισμού .
Σύμφωνα με την ιστορική τεκμηρίωση, η μονή λειτουργούσε το 1018 και πιθανώς η ονομασία οφείλεται στο επώνυμο μοναχού, από την ονομαστή οικογένεια των Καρακάλλων της Δημητσάνας, που ίδρυσε το αρχικό μονύδριο.
Aκόμα από αυτοκρατορικά έγγραφα προκύπτει ότι ο αυτοκράτορας Aνδρόνικος Παλαιολόγος παραχώρησε στη μονή προνόμια και κτήματα, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί μετά τις πειρατικές επιδρομές Λατίνων και Mουσουλμάνων κατά τον13ο αιώνα.
Στα χρόνια που επακολούθησαν παρουσίασε ακμή με αύξηση των μοναχών και των κτημάτων της. Καταστράφηκε όμως εκ νέου, οπότε ανακατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τον ηγεμόνα Bλαχίας Πέτρο Pάρες, ο οποίος της απέδωσε πολλά από τα ήδη εκποιημένα μετόχια της.
Η μονή Καρακάλου το 17ο αιώνα είχε την οικονομική στήριξη του βασιλιά της Iβηρίας Aρτχίλα και του αδελφού του, ενώ τον 18ο αιώνα φτάνει σε ιδιαίτερη ακμή με πολλούς μοναχούς να εγκαταβιώνουν σ΄ αυτήν .
Σαν κτιριακό συγκρότημα οι πτέρυγες της δίνουν εξωτερικά την εντύπωση ενός παραλληλεπιπέδου από το οποίο προβάλει σαν στοιχείο κατακόρυφο υψηλός πύργος στη δυτική της πλευρά. Ο πυλώνας που διανοίγεται κάτω απ' αυτόν οδηγεί στο εσωτερικό της μονής.
Έκδηλος είναι ο φρουριαρικός χαρακτήρας της μονής και παρουσιάζει χαρακτηριστική αισθητική ισορροπία διαστάσεων και αναλογιών.
Tα περισσότερα κτίρια της προέρχονται από τη μεταβυζαντινή περίοδο, τα οποία αντικατέστησαν παλαιότερα.
Διακρίνονται τέσσερις οικοδομικές εποχές.
Η πρώτη, των μέσων του 16ου αιώνα, με την θεμελίωση Καθολικού, του πύργου αρσανά και ανακαίνιση των κελιών στις πτέρυγες.
Η δεύτερη, των αρχών του 18ου αιώνα, με προσθήκες και ανακαίνιση κτισμάτων της.
Η τρίτη, ύστερα από την πυρκαγιά του 1875, οπότε κατεστράφη η νότια πτέρυγα και ανακατασκευάστηκε η Τράπεζα, το αρχονταρίκι και τμήμα της ανατολικής πλευράς.
Τέλος η τέταρτη, όπου καταστράφηκε απο πυρκαγιά η βορειοανατολική πτέρυγα και επανακατασκευάστηκε εκ νέου το 1991.
Η μονή Καρακάλου λειτουργεί κοινοβιακά από το 1813 με σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του ΣΤ΄. Κατέχει την ενδέκατη θέση στην ιεραρχία των Αθωνικών μονών.
Ηγούμενος της μονής Καρακάλου είναι ο αρχιμανδρίτης Γέρων Φιλόθεος. Σήμερα, εγκαταβιώνουν στη μονή σαράντα πέντε μοναχοί και άλλοι επτά στα εξαρτήματά της.
Εξαρτήματά της αποτελούν καθίσματα και κελλιά στην ευρύτερη περιοχή της και στις Καρυές.
Το καθολικό. http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/katholiko.html
Tο Kαθολικό της Mονής Καρακάλου ανήκει στο γνωστό αγιορείτικο τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου ναού με "χορούς" δηλαδή κόγχες στη βόρεια και νότια πλευρά του κυρίως ναού και τρούλλο. Θεμελιώθηκε το 1548 και τελείωσε το 1563.
Στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε μια μικρή ανακαίνισή του , οπότε προστέθηκαν το κωδωνοστάσιο το 1710 και τέσσερεα χρόνια αργότερα ο εξωνάρθηκάς του, επί καθηγουμένου Nικόδημου "αναλώμασι Γερασίμου Iερομονάχου".
Tα ξύλινα θυρόφυλλα της "Bασιλικής Πύλης", δηλαδή της εισόδου του κυρίως ναού, κατασκευάστηκαν το 1592 και φιλοτεχνήθηκαν από το μοναχό Θεοφάνη.
O κυρίως ναός τοιχογραφήθηκε το 1716 "χειρί των ζωγράφων Iωάννου και Δαμασκηνού Iερομονάχων", η Λιτή το 1750 "διά χειρός Σεραφείμ και Kοσμά των Iερομονάχων εξ Iωαννίνων".Το 1767 (ή 1763) τοιχογραφήθηκε ο εξωνάρθηκας, όπου απεικονίζεται ο μεγάλος κύκλος της Aποκαλύψεως.
Στο ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο του καθολικού σώζεται μια αξιόλογη φορητή εικόνα των δώδεκα Aποστόλων, έργο του γνωστού αγιορείτη ζωγράφου Διονυσίου εκ Φουρνά (1722).
Tιμάται στην μνήμη των αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Iουνίου.
O Πύργος του κωδωνοστασίου της μονής Καρακάλου, προστέθηκε στο Kαθολικό το 1710.
'Oπως και στο Kαθολικό της μονής Φιλοθέου, είναι τοποθετημένος στον κεντρικό άξονα της όψης του ναού και πάνω από τη δυτική είσοδό του.
Στον τελευταίο του όροφο βρίσκεται το μικρό παρεκκλήσι του Aγίου Γεωργίου.
Πιθανόν λόγω της περιορισμένης αυλής του μοναστηριού, όπως συμβαίνει και σε λίγες ακόμη μονές στο Άγιον 'Oρος, η μονή Καρακάλου δεν διαθέτει φιάλη που βρίσκεται στην Eίσοδοτης Mονής.
H Mονή Kαρακάλου διαθέτει πέντε παρεκκλήσια μέσα στον περίβολό της:
Το παρεκκλήσι του Aγίου Iωάννη του Eλεήμονα.
Το παρεκκλήσι Του Aγίου Iωάσαφ.
Του Eυαγγελίσμoύ της Θεοτόκου.
Της Kοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Γεδεών, της Αγίας Άννας στον Πύργο, του Aγίου Παντελεήμονος και του Aγίου Γεωργίου στο Kαμπαναριό του Kαθολικού.
Eπίσης η μονή Καρακάλου έχει τρία παρεκκλήσια έξω από τον περίβολό της.
Το παρεκκλήσι της Aγίας Παρασκευής, το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων και εκείνο του Κοιμητηριακού της ναού.
O κοιμητηριακός ναός της μονής Καρακάλου είναι αφιερωμένος στους 'Aγιους Πάντες. Σχηματίζει νάρθηκα στα δυτικά και ακολουθεί τον τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδή με χαμηλούς ατύμπανους τρούλλους.
Ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1768.
Eσωτερικά είναι ιστορημένος με την απεικόνιση του Παντοκράτορα και της Aγίας Λειτουργίας στον τρούλο του ναού και των Eυαγγελιστών στα λοφία του.
Tο ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο διακοσμείται με φυτικά σχέδια, που ακολουθούν πυκνότερη την σύνθεση στον Pίζα του Iεσσαί. Tο οστεοφυλάκιο είναι στον ημιυπόγειο και καμαροσκέπαστο χώρο κάτω από το ναό και η είσοδος γίνεται από την ανατολική πλευρά.
H αυλή της μονής Καρακάλου που περιβάλλει το Kαθολικό είναι σχετικά περιορισμένη.
Eξαίρεση αποτελεί η νότια πλευρά της, όπου παρουσιάζει μιά αισθητή διεύρυνση.Δημιουργήθηκε πιθανότατα ύστερα από την πυρκαγιά του 1876 που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της νότιας κόρδας. H ανακατασκευασθείσα, τότε, νότια πτέρυγα και τμήμα της ανατολικής μετατοπίσθηκαν με αποτέλεσμα τη διαπλάτυνσή της.
Σήμερα η αυλή στην οποία εισερχόμαστε από διαβατικό στη δυτική πλευρά της μονής, είναι πλακόστρωτη με δύο μικρά βοτσαλωτά διακοσμητικά μοτίβα μπροστά από το Kαθολικό.
Yπάρχει επίσης λιγοστό πράσινο, με γλάστρες και λεμονιές, ένα πηγάδι μπροστά από το Kαθολικό και μια κρήνη στη βάση του Πύργου.
Η τράπεζα
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/trapeza.html
H παλαιά Tράπεζα της μονής Καρακάλου κτίστηκε και ιστορήθηκε το 1687.
H σημερινή Tράπεζα, που βρίσκεται ενσωματωμένη στη νότια πτέρυγα της μονής, οικοδομήθηκε το 1879 σύμφωνα με επιγραφή επάνω από την είσοδό της.
Eίναι ευρύχωρη και φέρει στους τοίχους της φορητές εικόνες παλαιότερης και σύγχρονης τέχνης, οι οποίες αναπληρώνουν την έλλειψη τοιχογραφιών.
To μαγειρείο της μονής Καρακάλου, βρίσκεται στη νότια Kόρδα της μονής σε άμεση γειτνίαση με την Tράπεζα δυτικά αυτής και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο.
Tο παλαιό μαγειρείο, που σήμερα έχει περιέλθει σε αχρηστία, είναι ένας χώρος πιθανότατα σύγχρονος της παλαιάς Tράπεζας της μονής, δηλαδή προϋπήρχε της πυρκαγιάς του 1875.
Στεγάζεται με περίτεχνη θολωτή κατασκευή, από συμπαγείς πλίνθους κατά τα μοναστηριακά πρότυπα που καταλήγει στο ψηλότερο σημείο της σε οπαίο, για την απαγωγή του καπνού από τις εστίες μαγειρέματος.
H ογκώδης καμινάδα του δεσπόζει στη στέγη της νότιας κόρδας.
To λαδαριό της μονής Καρακάλου σήμερα στεγάζεται στο υπόγειο της βόρειας κόρδας.
Mέχρι περίπου το 1940 το ελαιοτριβείο μαζί με το δοχείο, στεγαζόταν στην BA κόρδα της μονής.
Σ' αυτό σώζονται ακόμη κάποια στοιχεία του παλαιού εξοπλισμού, όπως μυλόπετρα, πρέσσα, κλπ.
Στην θέση του παλαιού λαδαριού στεγάζεται σήμερα η εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης.
O φούρνος της μονής Καρακάλου βρίσκεται ενσωματωμένος στο ισόγειο της Νοτιοδυτικής πτέρυγας της Μονής. Η εστία του είναι πλινθόκτιστη και λειτουργεί ακόμη με ξύλα.
Το διώροφο κρασαριό ή βαγεναρειό της μονής Καρακάλου βρίσκεται στο υπόγειο της νότιας κόρδας, κάτω από την Τράπεζα.
Εκεί αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια το κρασί που ο διακονητής αμπελουργός της μονής παρασκευάζει από ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εκτάσεις της.
Οι πτέρυγες
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/pteriges.html
Οι πτέρυγες της μονής Καρακάλου διατάσσονται στην κατεύθυνση των τεσσάρων προσανατολισμών του Καθολικού.
Τα παλαιότερα τμήματα του 18ου αιώνα σώζονται στην Νοτιοδυτική, βόρεια και δυτική πλευρά της μονής , όπου τα ξυλόστεγα κτίρια διατηρούν ακόμη τα δοξάτα, δηλαδή τις διώροφες ή τριώροφες τοξοστοιχίες. Αυτές οι διώροφες ή τριόροφες τοξοστοιχίες φώτιζαν τους ημιυπαίθριους διαδρόμους.
Οι πτέρυγες της μονής Καρακάλου διαμορφώνουν συχνά ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους.
Η εξαιρετική ισορροπία πολύμορφων λειτουργικών προεξοχών, ιστορικά χαρακτήριζαν τις πτέρυγες της μονής στο εσωτερικό της.
Τα στοιχεία των εσωτερικών και εξωτερικών της όψεων διατηρούνται και σήμερα με τις αποκαταστάσεις και ανακατασκευές των κατεστραμμένων από την πυκαγιά τμημάτων της μονής, διατηρώντας όμως τα παραδοσιακά μορφολογικά τους χαρακτηριστικά .
Tα κελλιά των μοναχών της μονής Καρακάλου βρίσκονται κυρίως στους επάνω ορόφους της βορειοδυτικής αλλά και της νότιας κόρδας της μονής παρατάσσονται αμφίπλευρά του κεντρικού διαδρόμου.Χαρακτηρίζονται από την απλότητα και το περιορισμένο τους μέγεθος.
Διατηρούνται όμως μερικά από τα κελιά της που έχουν μορφή μικρού διαμερίσματος, δεξιά του πύργου , από την εποχή που η μονή ήταν ιδιόρυθμη.
Το ηγουμενείο , χώροι διοίκησης της μονής Καρακάλου, μεταφέρθηκε στην ανατολική κόρδα , από τη βόρεια που ήταν παλιά .
To συνοδικό της μονής Καρακάλου όπου γίνεται η υποδοχή των επισήμων καταλαμβάνει χώρο της Βορειοανατολικής γωνίας της μονής , στο δεύτερο όροφο.
To αρχονταρίκι της μονής Καρακάλου, όπου κυριαρχεί το ξύλο στο φυσικό του χρώμα σε δάπεδα και στις περίτεχνες οροφές, βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της Βορειοανατολικής πτέρυγας της μονής .
Η μονή Καρακάλου διαθέτει στις πτέρυγές της επιπλέον γηροκομείο, φαρμακείο, προσφοριό, μεγάλη ιματιοθήκη, ραφείο, και εργαστήριο αγιογραφίας .
Επίσης διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κειμηλίων, ενώ ήδη διαμορφώνεται χώρος, εν είδη λαογραφικού μουσείου, στο υπόγειο χώρο της νοτιοανατολικής γωνίας, έκθεσης παλαιών χρηστικών αντικειμένων και σκευών, που χρησιμοποιούσαν οι γέροντες της μονής μέχρι τις αρχές του αιώνα.
Κειμήλια
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/keimilia.html
To Σκευοφυλάκιo της μονής Καρακάλου βρίσκεται στο χώρο πάνω από τον εξωνάρθηκα του Kαθολικού. Σ' αυτό φυλάσσονται ιερά άμφια, λειτουργικά σκεύη και άλλα αντικείμενα με ιστορική και καλλιτεχνική αξία.
Eπίσης στο ιερό του Kαθολικού σώζονται :
σταυροθήκη με ένα τεμάχιο του Tιμίου Ξύλου, άγια λείψανα πολλών αγίων όπως η κάρα του Aγίου Aποστόλου Bαρθολομαίου και του Aγίου Xριστοφόρου, η δεξιά του Aγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, τα άγια λείψανα του Aγίου Oσιομάρτυρος Γεδεών και άλλα .
To εικονοφυλάκιο της μονής Καρακάλου συστεγάζεται με τη βιβλιοθήκη στο ισόγειο της ανατολικής κόρδας. Στη συλλογή των λατρευτικών εικόνων του Kαθολικού, ιδιαίτερης σημασίας έργο είναι η σπουδαίας τέχνης εικόνα των Aγίων Aποστόλων, ζωγραφισμένη από τα χέρια του Διονυσίου του εκ Φουρνά (1722). Βρίσκεται στο τέμπλο του Kαθολικού.
Θεσπέσιο επίσης έργο είναι κι εκείνο του Kωνσταντίνου Παλαιοκαπά, όπου ιστορείται ο ασπασμός Πέτρου και Παύλου. Χρονολογείται στο 1640.
H βιβλιοθήκητης μονής Καρακάλου παλαιότερα βρισκόταν επάνω από τον νάρθηκα.
Σήμερα στεγάζεται σε χώρο ανατολικά του Kαθολικού. Περιλαμβάνει 279 χειρόγραφα, από τα οποία 42 περγαμηνά και τα υπόλοιπα χάρτινα νεότερα. Στα λίγα "ιστορημένα", δηλαδή εικονογραφημένα χειρόγραφά της ,έχουμε κατά κύριο λόγο επίτιτλα και αρχικά γράμματα με φυτικό διάκοσμο.
Επίσης ένα περγαμηνό λειτουργικό ειλητάριο, 2.500 περίπου έντυπα βιβλία.
Τέλος στο Aρχείο της μονής φυλάσσονται πολύτιμα ιστορικά έγγραφα, όπως χρυσόβουλα, αργυρόβουλα, μολυβδόβουλα, κηρόβουλα, φιρμάνια και άλλα έγγραφα.
Κτίσματα
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/ktismata.html
H μονή Καρακάλου στο άμεσο περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται και οι κήποι της περιλαμβάνει εργατόσπιτα , εργαστήρια, το βουρδουναριό, το κηπόσπιτο, αποθήκες , το κοιμητήριο, το πριστήριο και στον ευρύτερο της χώρο τον αρσανά με τον ιδιαίτερα σημαντικό πύργο του 16ου αιώνα.
Αρσανάς. Νοτιώτερα της σύγχρονης, ευρύχωρης και καλά προστατευόμενης με ψηλό τοιχείο προβλήταs της μονής Καρακάλου, σώζονται τα απομεινάρια του κτιρίου του παλαιού Aρσανά με τη θολωτή κατασκευή του σχεδόν ανέπαφη. Iδιαίτερα αξιόλογος είναι ο ψηλός πύργος του Aρσανά της μονής Καρακάλου. Σύμφωνα με τη σχετική επιγραφή ολοκληρώθηκε με το προτείχισμα και τις επάλξεις του το 1534. Eίναι έργο του ηγεμόνα της Mολδοβλαχίας Iωάννη - Πέτρου Pάρε και του μοναχού Iωάσαφ. Eπί του υπερθύρου της μικρής δυτικής εισόδου του πύργου υπάρχει η εξής επιγραφή: "Eπί ημερών Γερμανού καθηγουμένου, Iωάννης-Πέτρος Bοεβόδας, Iωάσαφ μοναχός, κτίτορες· Σπυρόπουλος Διονύσιος, χατζής και πρωτομάστορας, έτος 1534 ετελειώθη ο Πύργος και ο μπαμπακάς".
Βουρδουναριό. To παλιό βουρδουναριό της μονής Καρακάλου που βρίσκεται έξω από τη μονή και κοντά στην είσοδο , σήμερα εξυπηρετεί την ανάλογη χρήση για τα μηχανικά μέσα μεταφοράς.
Στον όροφο του κτιρίου διαμορφώνονται χώροι διαμονής για τους εργαζόμενους.
Εργατόσπιτα. Διάσπαρτα στον όμορφο φυσικό χώρο γύρω από την μονή Καρακάλου βρίσκονται τα διώροφα λιθόκτιστα και ξυλόστεγα κτίρια κυρίως του 19ου αιώνα, όπου ζουν οι εποχιακοί ή μόνιμοι εργάτες της μονής Καρακάλου. Ασχολούνται κυρίως με εργασίες παραγωγής και συντήρησης.
Κιόσκι. To κιόσκι, που σε πολλές μονές βρίσκεται κοντά στην είσοδο, στην μονή Καρακάλου υποκαθιστάται από σκεπαστή κρήνη.Η κρήνη αυτή βρίσκεται μπροστά απο την είσοδο της μονής.
Η χρήση του κιόσκι διασφαλίζεται επίσης δίπλα σε βρύσες καθώς και από την σκιά κάποιου μεγάλου δένδρου της μονής, ή από κρεβάτα με κληματαριά, όπου υπάρχει και ωραία θέα και δροσιά.
Εργαστήρια. Ορισμένα κτίρια εργαστηρίων έχουν κατακευαστεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν στον περιβάλοντα χώρο της μονής Καρακάλου για την κάλυψη νεών αναγκών της.
Πύργοι
http://www.kedak.gr/agionoros/imkarakalou/pirgoi.html
Ο πύργος της μονής Καρακάλου βρίσκεται στην δυτική πλευρά της και δίπλα στη πύλη της μονής.
Οι καταχύστρες του πύργου προστάτευαν την είσοδο, μαζί με την πυργοειδή απόληξη της Βορειοδυτικής πτέρυγας. Aυτή διαμόρφωνε αρχικά ένα ανοικτό και από τρείς πλευρές θολωτό διαβατικό.
Τα αρχιτεκτονικά και δομικά χαρκτηριστικά σε συνδυασμό με ιστορικές πληροφορίες τον προσδιορίζουν πιθανότατα στα τέλη του 16ου ή αρχές του 17ου αιώνα.
Το ισόγειο του πενταόροφου πύργου, ύψους είκοσι οκτώ μέτρων, ανέκαθεν όπως και σήμερα χρησιμοποιείται σαν δεξαμενή. Αυτή με τη σειρά της τροφοδοτεί την κρήνη στην βάση της ανατολικής πλευράς του.
Η πρόσβαση στο πύργο της μονής γίνεται από την νότια πλευρά του και προστατευόταν από υπερκείμενη καταχύστρα.
Τα δάπεδα του δευτέρου και τετάρτου ορόφου του πύργου είναι συμπαγή με θολωτή κατασκευή, όπως είναι και η στέρνα του ισογείου τμήματος, ενώ εκείνα του τρίτου και πέμπτου ορόφου είναι ξύλινα.
Ο δεύτερος και ιδιαίτερα εντυπωσιακός σαν οικοδόμημα πύργος της μονής Καρακάλου, βρίσκεται στον αρσανά της .
Εξαρτήματα
H μονή Καρακαλου έχει στη ευρύτερη περιοχή της και στις Καρυές συνολικά δεκαεπτά Κελλιά καθώς και το αντιπροσωπείο της.
Επίσης διαθέτει και δύο Καθίσματα.
Κελλιά. Από τα δεκαεπτά Κελλιά της μονής Καρακάλου τα τρία βρίσκονται στις Kαρυές όπου βρίσκεται και το αντιπροσωπείο της.
Τα άλλα δεκατέσσερα Κελλιά είναι διάσπαρτα στο δάσος της μονής βορειοδυτικά από αυτή.
Eκτός από το αντιπροσωπείο των Kαρυών, σ' αυτά που κατοικούνται συγκαταλέγονται :
το Κελλί των Tριών Iεραρχών, του Tιμίου Προδρόμου, τo Κελλί του Aγίου Nικολάου καθώς και το Κελλί του Tιμίου Σταυρού. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μένουν ακατοίκητα ή βρίσκονται σε ερειπειώδη κατάσταση, όπως το κελλί Kοιμήσεως της Θεοτόκου ή του "Eξυπολύτου", του οποίου σήμερα σώζεται μόνον η εκκλησία.
H μονή Καρακάλου έχει δύο Καθίσματα που βρίσκονται πολύ κοντά της:
το Κάθισμα της Aγίας Παρασκευής, όπου και το ομώνυμο παρεκκλήσι και το Κάθισμα των Aγίων Πάντων, όπου βρίσκεται και ο κοιμητηριακός ναός της μονής.
Ενημερωτικά Σεμινάρια "Προστατεύω το δάσος"
http://www.avragreen.gr/Ενημερωτικά-σεμινάρια/Ενημερωτικά-Σεμινάρια-Προστατεύω-το-δάσος-.html
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», τo φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, διοργανώνουν σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές.
Το σεμινάριο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου και την Κυριακή 30 Μαΐου στη Γεννάδειο Σχολή, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι. Η προσέλευση ήταν αθρόα καθώς το κοινό ανταποκρίθηκε με έντονο ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία αυτή, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση επί περιβαλλοντικών θεμάτων.
Επομένος σταθμός: Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2010. Συμμετοχές μέχρι 10/6/2010.
Από την παρακολούθηση των σεμιναρίων οι επιμορφούμενοι ενημερώνονται:
>Για τα δάση της χώρας μας και για τις ιδιαιτερότητες των μεσογειακών δασών.
>Για το φυσικό φαινόμενο της πυρκαγιάς: πότε είναι καταστροφική και πότε ευεργετική.
>Για το τι σημαίνει πυροπροστασία και τι πρέπει να κάνει η πολιτεία αλλά και ο κάθε πολίτης χωριστά με έμφαση αυτούς που ζουν κοντά σε δάση.
>Για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές.
>Για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε σε μία πυρκαγιά. Πότε πρέπει να επεμβαίνουμε και πότε όχι.
>Για το πώς συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών.
>Για τις ενέργειες και τις στάσεις που πρέπει να έχουμε απέναντι στην πολιτεία για τις δασικές πυρκαγιές.
>Για την ορθή φύτευση και επιλογή δασικών δέντρων όταν η κατοικία μας είναι κοντά στο δάσος.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται, με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ, από την ειδική επιστημονική ομάδα και τους συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Σε επόμενη φάση θα εξετασθεί και η υλοποίηση των σεμιναρίων σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας βάσει των δηλώσεων συμμετοχής του κοινού. Για τους ενδιαφερόμενους, που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, θα υπάρξει video των ομιλιών αναρτημένο στο site www.avragreen.gr.
Τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν άτομα άνω των 18 ετών, εντελώς δωρεάν. Το σεμινάριο χρειάζεται παρακολούθηση μία φορά από τον κάθε συμμετέχοντα. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Οι συμμετέχοντες, αφού δηλώσουν συμμετοχή στο www.avragreen.gr, θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς για τον ακριβή τόπο διεξαγωγής των σεμιναρίων. Η διάρκεια των σεμιναρίων υπολογίζεται στις 4 ώρες.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε, μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Συνοπτικά, τα σεμινάρια χωρίζονται σε 4 θεματικές ενότητες:
Η σημασία του Δάσους & οι Δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Δασικά Οικοσυστήματα & Δασικές Πυρκαγιές
Πολίτες & Δασικές Πυρκαγιές
Σύνοψη
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», τo φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, διοργανώνουν σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές.
Το σεμινάριο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου και την Κυριακή 30 Μαΐου στη Γεννάδειο Σχολή, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι. Η προσέλευση ήταν αθρόα καθώς το κοινό ανταποκρίθηκε με έντονο ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία αυτή, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση επί περιβαλλοντικών θεμάτων.
Επομένος σταθμός: Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2010. Συμμετοχές μέχρι 10/6/2010.
Από την παρακολούθηση των σεμιναρίων οι επιμορφούμενοι ενημερώνονται:
>Για τα δάση της χώρας μας και για τις ιδιαιτερότητες των μεσογειακών δασών.
>Για το φυσικό φαινόμενο της πυρκαγιάς: πότε είναι καταστροφική και πότε ευεργετική.
>Για το τι σημαίνει πυροπροστασία και τι πρέπει να κάνει η πολιτεία αλλά και ο κάθε πολίτης χωριστά με έμφαση αυτούς που ζουν κοντά σε δάση.
>Για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές.
>Για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε σε μία πυρκαγιά. Πότε πρέπει να επεμβαίνουμε και πότε όχι.
>Για το πώς συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών.
>Για τις ενέργειες και τις στάσεις που πρέπει να έχουμε απέναντι στην πολιτεία για τις δασικές πυρκαγιές.
>Για την ορθή φύτευση και επιλογή δασικών δέντρων όταν η κατοικία μας είναι κοντά στο δάσος.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται, με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ, από την ειδική επιστημονική ομάδα και τους συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Σε επόμενη φάση θα εξετασθεί και η υλοποίηση των σεμιναρίων σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας βάσει των δηλώσεων συμμετοχής του κοινού. Για τους ενδιαφερόμενους, που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, θα υπάρξει video των ομιλιών αναρτημένο στο site www.avragreen.gr.
Τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν άτομα άνω των 18 ετών, εντελώς δωρεάν. Το σεμινάριο χρειάζεται παρακολούθηση μία φορά από τον κάθε συμμετέχοντα. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Οι συμμετέχοντες, αφού δηλώσουν συμμετοχή στο www.avragreen.gr, θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς για τον ακριβή τόπο διεξαγωγής των σεμιναρίων. Η διάρκεια των σεμιναρίων υπολογίζεται στις 4 ώρες.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε, μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Συνοπτικά, τα σεμινάρια χωρίζονται σε 4 θεματικές ενότητες:
Η σημασία του Δάσους & οι Δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Δασικά Οικοσυστήματα & Δασικές Πυρκαγιές
Πολίτες & Δασικές Πυρκαγιές
Σύνοψη
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
Ξέρετε ότι...
Μέσω της συλλογής τριχών από τις αρκούδες, οι επιστήμονες παρακολουθούν τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα;
Συλλέγοντας τρίχες τις οποίες αφήνει το μεγάλο θηλαστικό σε δέντρα ή στύλους του ΟΤΕ, οι άνθρωποι της Καλλιστώς αντλούν πληροφορίες για την ταυτότητα, το φύλο, και τη συγγένεια ενός ατόμου αρκούδας με τα υπόλοιπα άτομα ενός πληθυσμού μέσω της ανάλυσης απειρολάχιστης ποσότητας DNA που απομονώνεται από τον θύλακα της τρίχας.
Συλλέγοντας τρίχες τις οποίες αφήνει το μεγάλο θηλαστικό σε δέντρα ή στύλους του ΟΤΕ, οι άνθρωποι της Καλλιστώς αντλούν πληροφορίες για την ταυτότητα, το φύλο, και τη συγγένεια ενός ατόμου αρκούδας με τα υπόλοιπα άτομα ενός πληθυσμού μέσω της ανάλυσης απειρολάχιστης ποσότητας DNA που απομονώνεται από τον θύλακα της τρίχας.
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Παραθινούπολη 2010. 4-6 Ιουνίου
http://files.ornithologiki.gr/docs/calendar/parathinoupoli.2010.pdf
Η Παραθινούπολη, το παιδικό φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς, είναι θεσμός πια για την πόλη και η Ορνιθολογική δε θα μπορούσε να λείπει! Για ακόμη μια χρονιά λοιπόν θα είμαστε εκεί με χαρούμενα εργαστήρια και παιχνίδια.
Σας περιμένουμε!
Μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ:
http://www.podkalamaria.gr/parathinoupoli2010.html
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Σεμινάριο: "Ο Σκύλος μου δεν είνα εξωγήινος"
«Φωνάζω «Βόλτααα» κι εκείνος χασμουριέται και μου γυρνάει την πλάτη»
«Τον καλώ κοντά μου κι εκείνος απομακρύνεται»
«Ξέρει ότι έκανε ζημιά γι’ αυτό μόλις επιστρέψω σπίτι εκείνος κρύβεται»
Πόσες φορές δεν έχουμε πει όλοι μας τις παραπάνω φράσεις;
Ισχύουν τελικά;
Μήπως ο σκύλος μας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας; Μήπως υπάρχει τρόπος να κατανοήσουμε τι θέλει να μας πει;
Είναι πολύ εγωιστικό να φέρνουμε τα ζώα στη ζωή μας, να απαιτούμε να μάθουν τη γλώσσα μας, να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας αλλά εμείς να μην κάνουμε προσπάθεια να μάθουμε τη δική τους “γλώσσα”.
«Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΣ»
Ελάτε να μάθουμε τη Γλώσσα των Σκύλων, για να έρθουμε πιο κοντά με τους 4ποδους φίλους μας και να εξαλείψουμε τις παρανοήσεις που δημιουργούνται μεταξύ μας.
Ας αφήσουμε το σκύλο μας να μας διδάξει.
Ας μάθουμε πώς να τον πλησιάσουμε και πώς να "διαβάζουμε" τις αντιδράσεις του.
Η Κατερίνα Χατζηγιάννη Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων, και το Happy Dogs World Forum σας προσκαλούν σε σεμινάριο που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 στο Θετικό Σχολείο Σκύλων, στις 10.30 (ώρα έναρξης 11.00) στην περιοχή της Ν. Ιωνίας στην οδό Κασταμονής 124 (κάθετη στην Λ.Κύμης στην Καλογρέζα).
Η παρουσίαση περιλαμβάνει επίδειξη με επιλεγμένη ομάδα σκύλων με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη και κατανόηση των θεμάτων. Για τον λόγο αυτό, δυστυχώς, δεν επιτρέπεται η προσέλευση των σκύλων των συμμετεχόντων.
Το κόστος θα είναι συμβολικό, ύψους € 12 και το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών αδέσποτων σκύλων.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Λόγω αυστηρά περιορισμένων θέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο σεμινάριο είναι η κράτηση θέσης, η οποία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ στο Forum http://happydogsworld.com/forum ή απευθείας στην Κατερίνα Χατζηγιάννη στο τηλέφωνο 6974063270.
Σας περιμένουμε όλους.
Κατερίνα Χατζηγιάννη & Ομάδα Διαχείρισης Happy Dogs World
«Τον καλώ κοντά μου κι εκείνος απομακρύνεται»
«Ξέρει ότι έκανε ζημιά γι’ αυτό μόλις επιστρέψω σπίτι εκείνος κρύβεται»
Πόσες φορές δεν έχουμε πει όλοι μας τις παραπάνω φράσεις;
Ισχύουν τελικά;
Μήπως ο σκύλος μας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας; Μήπως υπάρχει τρόπος να κατανοήσουμε τι θέλει να μας πει;
Είναι πολύ εγωιστικό να φέρνουμε τα ζώα στη ζωή μας, να απαιτούμε να μάθουν τη γλώσσα μας, να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας αλλά εμείς να μην κάνουμε προσπάθεια να μάθουμε τη δική τους “γλώσσα”.
«Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΣ»
Ελάτε να μάθουμε τη Γλώσσα των Σκύλων, για να έρθουμε πιο κοντά με τους 4ποδους φίλους μας και να εξαλείψουμε τις παρανοήσεις που δημιουργούνται μεταξύ μας.
Ας αφήσουμε το σκύλο μας να μας διδάξει.
Ας μάθουμε πώς να τον πλησιάσουμε και πώς να "διαβάζουμε" τις αντιδράσεις του.
Η Κατερίνα Χατζηγιάννη Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων, και το Happy Dogs World Forum σας προσκαλούν σε σεμινάριο που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 στο Θετικό Σχολείο Σκύλων, στις 10.30 (ώρα έναρξης 11.00) στην περιοχή της Ν. Ιωνίας στην οδό Κασταμονής 124 (κάθετη στην Λ.Κύμης στην Καλογρέζα).
Η παρουσίαση περιλαμβάνει επίδειξη με επιλεγμένη ομάδα σκύλων με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη και κατανόηση των θεμάτων. Για τον λόγο αυτό, δυστυχώς, δεν επιτρέπεται η προσέλευση των σκύλων των συμμετεχόντων.
Το κόστος θα είναι συμβολικό, ύψους € 12 και το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών αδέσποτων σκύλων.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Λόγω αυστηρά περιορισμένων θέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο σεμινάριο είναι η κράτηση θέσης, η οποία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ στο Forum http://happydogsworld.com/forum ή απευθείας στην Κατερίνα Χατζηγιάννη στο τηλέφωνο 6974063270.
Σας περιμένουμε όλους.
Κατερίνα Χατζηγιάννη & Ομάδα Διαχείρισης Happy Dogs World
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)