BirdWING Newsletter, Τόμος 1, τεύχος 5 Φθινόπωρο 2009
http://www.birdwing.eu/admin/updates/106901896BIRDWING%20Newsletter%20Issue%205%20Greek.pdf
Ζείτε στην Ελλάδα;
Ο Gordon Ramel έχει κάποιες προτάσεις…
Οι ταΐστρες πουλιών συναντώνται πολύ συχνά στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες. Επιστρέφοντας από την Αγγλία, η μητέρα μου έδωσε δύο σακούλες φιστίκια σαν ελάχιστη προσφορά στο «caf é πουλιών». Δυστυχώς στην Ελλάδα, η πρακτική αυτή δεν είναι διαδεδομένη.
Αλλά ο χειμώνας είναι σκληρός, κάποιες μάλιστα φορές το κρύο είναι δριμύτερο από αυτό της Βρετανίας και η τροφή δυσεύρετη αν είσαι ένα μικρό πουλάκι. Είμαι βέβαιος ότι τα πουλιά της Ελλάδας θα ήθελαν να έχουν και αυτά τις ταΐστρες τους όπως τα μακρινά τους «ξαδέλφια»!
Αλλά δεν υπάρχουν στην αγορά ταΐστρες, μπορούμε να βοηθήσουμε;
Ναι, μπορείτε.
Κατασκευάστε ως και τέσσερις ταΐστρες αφιερώνοντας μόνο μισή ώρα και με κόστος που δεν ξεπερνά τα 2€. Η ταΐστρα που βλέπετε στην φωτογραφία είναι κατασκευασμένη από μεταλλικό πλέγμα, τις βάσεις από δύο μπουκάλια νερού 1,5λίτρου και σύρμα.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε ξύλο και μεταλλικό δίχτυ όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία.
Χρησιμοποιείστε ανάλατα φιστίκια ή καρύδια, τροφή με την οποία είναι εξοικειωμένα τα πουλιά. Η τιμή τους είναι υψηλή γι’ αυτό προτιμήστε τα σπασμένα που είναι φτηνότερα.
Ανακατέψτε και τοποθετείστε.
(Προσοχή!: Εξαιτίας του μύκητα alfatoxin, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ξηρούς καρπούς ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο).
Οι ταΐστρες μου βρίσκονται από τον Οκτώβριο στο διαμέρισμά μου στον δεύτερο όροφο στο Σιδηρόκαστρο και πολλές φορές με επισκέπτονται ταυτόχρονα ως και 7 καλόγεροι (Great Tit). Επειδή ζω σε μία μικρή πόλη και όχι σε χωριό δεν με επισκέπτονται σπίνοι αλλά όταν είχα τις ταΐστρες στο κέντρο Οικοτουρισμού στο χωριό του Λιθοτόπου (2005& 2006) οι επισκέψεις τους ήταν συχνές. Αλλά ακόμη και στο μπαλκόνι μου μπορώ να παρατηρήσω γαλαζοπαπαδίτσες (Parus caeruleus), σπουργίτια, κάργιες- κάτι που είναι πολύ πιο συναρπαστικό από την τηλεόραση.
Η τοποθέτηση ταΐστρων στα κέντρα πληροφόρησης μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Αν δεν ζείτε στην Ελλάδα…
Γιατί δεν στέλνεται με το ταχυδρομείο μία ή δύο ταΐστρες σε κάποιον που γνωρίζεται στην Ελλάδα; Ή την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε την Ελλάδα, μην παραλείψετε να φέρετε μαζί σας μία ταΐστρα για να τη δώσετε σε κάποιον φίλο σας. Το βάρος τους είναι μικρό και επιπλέον θα ενθαρρύνετε τους φίλους σας να έρθουν πιο κοντά και να εκτιμήσουν την αξία των πτηνών.
Και τα πουλιά θα το εκτιμήσουν επίσης!
Έχω προσπαθήσει κι έγω να βρω πολλές φορές ταίστρες πουλιων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ'αρεσε πολύ η ιδέα σας και θα προσπαθήσω να φτιάξω γιατί όσες φορές ταίζω τα πουλιά εν τέλει τρώνε όλη την τροφή τα περιστέρια.
Υ.Γ. Η μήτερα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο, ομως έχω χρόνια να ανέβω στη πόλη σας.