Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Καλλιστώ: Αρκούδες σε μακρινές περιπλανήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/05/2010

ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Οι επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι οι αρκούδες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα τους, τόσο κατά τη διάρκεια της άνοιξης όσο και στις αρχές τους καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους:

- στο γεγονός πως οι περίοδοι αυτές αποτελούν περιόδους αναπαραγωγής για την αρκούδα και

- στο γεγονός πως πρόκειται για περιόδους εντατικής αναζήτησης τροφής για την αρκούδα λόγω της τροφικής καταπόνησης της μετά από τον χειμέριο ύπνο αλλά και λόγω του θηλασμού, για όσα θηλυκά έχουν νεογέννητα μικρά.

Οι δύο αυτοί λόγοι ωθούν αρκετά συχνά τις αρκούδες σε μακρινές περιπλανήσεις που τις οδηγούν είτε σε οριακές περιοχές της γεωγραφικής τους κατανομής (π.χ. περιοχές όπου έχει πολλά χρόνια να εμφανισθεί) σε αναζήτηση συντρόφου, είτε στο να αψηφούν κάποια τεχνητά εμπόδια (π.χ. μεγάλους αυτοκινητόδρομους) διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να καλύψουν άμεσες τροφικές ανάγκες.

Τη τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 4 περιστατικά που αποτυπώνουν αυτό το εποχικό φαινόμενο που είναι απολύτως φυσιολογικό και το οποίο συνδέεται, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία, και με μια μικρή πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους στη χώρα μας.

Δύο από τα τέσσερα περιστατικά αφορούν εμφάνιση αρκούδας σε οριακές περιοχές της γεωγραφικής κατανομής του είδους : στη μια περίπτωση μία θηλυκή αρκούδα προσέγγισε με τα δύο μικρά της κτηνοτροφική εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Σφηκιάς, σε δασική περιοχή των Κάτω Πιερίων (ν. Ημαθίας), χωρίς όμως να προξενήσει ζημιές. Η δεύτερη περίπτωση όπου καταγράφηκε παρουσία αρκούδας αφορά στην περιοχή της Φθιώτιδας που αποτελεί και μια από τις νοτιότερες περιοχές σποραδικής παρουσίας αρκούδας στην Ελλάδα. Τα άλλα δύο περιστατικά σημειώθηκαν σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας. Μία θηλυκή αρκούδα με τα μικρά της διέσχισε την Εγνατία Οδό στο ύψος του αφύλαχτου (χωρίς περίφραξη) «κόμβου Μετσόβου» προκειμένου να προσεγγίσει χωράφι με οπωροφόρα δέντρα σε αναζήτηση τροφής, ενώ σε άλλη περίπτωση, στην περιοχή του ΔΔ Κορυδαλλού, η αρκούδα κατάστρεψε τμήμα περίφραξης σε μικρό εκτροφείο θηραμάτων σε δασική περιοχή η οποία θεωρείται πέρασμα για την αρκούδα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν άλλες ζημιές. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ τονίζει πως τα περιστατικά οριακών εμφανίσεων αρκούδας δε θα πρέπει να ξαφνιάζουν τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε αυτές τις περιοχές. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η αρκούδα εμφανίστηκε μετά από πολλά χρόνια απουσίας από μία περιοχή, δεν συνίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας ή καχυποψίας.

Παρόλα αυτά η εμφάνιση της αρκούδας προκαλεί κάποια σύγχυση, κυρίως λόγω της άγνοιας των ανθρώπων αλλά και λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί σε περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών στο παραγωγικό κεφάλαιο.

-η αρκούδα δεν επιτίθεται ΠΟΤΕ σε άνθρωπο. Κρατώντας την ψυχραιμία μας και φυσικά χωρίς να προσπαθήσουμε να την απειλήσουμε ή να την κυνηγήσουμε, η αρκούδα θα απομακρυνθεί μόλις αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία.

- Για την αποφυγή πρόκλησης ζημιών, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, όπως είναι οι καλοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αλλά και η τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης τόσο στις κτηνοτροφικές όσο και στις μελισσοκομικές μονάδες.

-Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Σημείωση προς του Συντάκτες:
Για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση σχετικά με έκτακτα περιστατικά εμφάνισης αρκούδας, καλέστε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο 2310252530. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων LIFE (στις περιοχές Γρεβενών και Τρικάλων), στα οποία η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μετέχει ως εταίρος, έχει συσταθεί για την διαχείριση/αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών με αρκούδα.

Περισσότερες πληροφορίες: Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 2310252530/6972694147

Γιώργος Μερτζάνης: Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩ/6999230693

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου