Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Καλλιστώ: Νέα σύγκρουση αρκούδας με αυτοκίνητο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06/05/2010


Νέα σύγκρουση αρκούδας με αυτοκίνητο

Σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ από την Τροχαία Φλώρινας για νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα. Μία μεγαλόσωμη αρκούδα προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα στην παλιά εθνική οδό Φλώρινας- Κοζάνης κοντά στη διασταύρωση για το ΔΔ Βεύης. Το σημείο του ατυχήματος βρίσκεται στην περιοχή που ενώνει τις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Βιτσίου με τις δυτικές παρυφές του ορεινού τόξου του Βόρα και θεωρείται σημαντικό πέρασμα για τις αρκούδες της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τροχαίας Φλώρινας, η σύγκρουση του ΙΧ αυτοκινήτου με την αρκούδα συνέβη χθες το βράδυ στις 22.30. Η αρκούδα η οποία χτυπήθηκε από το διερχόμενο όχημα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα, απομακρύνθηκε γρήγορα από το οδόστρωμα. Το ζευγάρι το οποίο επέβαινε στο όχημα, αν και σοκαρισμένο είναι καλά στην υγεία του, ενώ το όχημα έπαθε αρκετές ζημιές.

Μόλις ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έσπευσε στην περιοχή για να εντοπίσει το τραυματισμένο ζώο, με σκοπό να το περιθάλψει αν αυτό κρίνονταν αναγκαίο. Η μεγαλόσωμη αρκούδα εντοπίστηκε από τον νοσοκόμο κτηνίατρο της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε δασική περιοχή και σε απόσταση 600-700 μέτρων από το σημείο του ατυχήματος με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου που διαθέτει η ομάδα. Όλα δείχνουν ότι το ζώο παρέμεινε στο σημείο αυτό για όλη τη νύχτα προκειμένου να αναλάβει δυνάμεις από τον τραυματισμό. Μόλις η αρκούδα αντιλήφθηκε την ανθρώπινη παρουσία απομακρύνθηκε τρομαγμένη. Η μακροσκοπική παρατήρηση του ζώου έδειξε να μην υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την υγεία του, ωστόσο η πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας δεν μπόρεσε φυσικά να αποκλειστεί λόγω της έλλειψης δυνατότητας λεπτομερούς εξέτασης του ζώου. Τις επόμενες ημέρες η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα εξερευνήσει και πάλι την περιοχή κοντά στο σημείο του ατυχήματος για το ενδεχόμενο η αρκούδα να μην κατάφερε να επιβιώσει.

Η άφιξη της άνοιξης και το ξύπνημα των αρκούδων από το χειμέριο ύπνο ξαναθέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το 2009 μετρήσαμε δέκα τροχαία περιστατικά με θύματα αρκούδες ενώ για το 2010 είναι το τρίτο περιστατικό που συμβαίνει (ευτυχώς μόνο ένα θανατηφόρο),ενώ στο συγκεκριμένο σημείο είναι το έβδομο (7ο) περιστατικό που σημειώνεται. Η ανάγκη τοποθέτησης μιας άνω διάβασης πανίδας (πράσινης γέφυρας) στο σημείο που έγινε το ατύχημα αποτελεί πάγιο αίτημα των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει τονίσει επανειλημμένα τόσο την ανάγκη τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης ώστε οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες και να τηρούν τα όρια ταχύτητας, όσο και την ανάγκη τοποθέτησης μιας κατάλληλης περίφραξης των κλειστών αυτοκινητοδρόμων που κατακερματίζουν περιοχές παρουσίας αρκούδας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 και 6972-694147

1 σχόλιο:

  1. παλαιολόγος δημήτης...10 Ιουνίου 2011 στις 4:09 μ.μ.

    Οι πολιτικές Αρκούδες προς το παρών δεν κινδυνεύουν και δεν της νοιάζει για της άλλες Αρκούδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή