Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Search and Rescue in Avalanches. Thiersee Austria Feb.2005

Thiersee Austria Feb.2005

Εκπαιδευτικό σεμινάριο σκύλων διάσωσης σε χιονοστιβάδες.














Τότε, ώς μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, είχαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία, στα βουνα της Αυστρίας. Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με συναδέλφους εθελοντές διασώστες απο διάφορες χώρες που με τα σκυλιά μας εκπαιδευτηκαμε στους τρόπους έρευνας και ένδειξης σε χιονοστιβάδες.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από 19 έως 26 Φεβρουαρίου και διοργανώθηκε από την Edith Kreutner.
Συμμετείχαν 10 χειριστές από Αυστρία(4), Γερμανία(3), Αμερική(1) και Ελλάδα(2), με 11 σκυλιά. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ότι οι μισοί από τους χειριστές εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους χωρίς να ανήκουν σε κάποια οργάνωση(διασωστική ή όχι). Στην Γερμανία και την Αυστρία υπάρχουν club που ασχολούνται με τα σκυλιά διάσωσης σαν sport.
Όλοι οι χειριστές γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν την θετική μέθοδο εκπαίδευσης, και για μερικούς αυτή ήταν και η αιτία που δεν συνεργάζονταν με κάποια οργάνωση.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως ήμασταν 9 γυναίκες και 1 άνδρας. Προσπαθήσαμε να διευκρινίσουμε, το «φαινόμενο» και καταλήξαμε πως οι γυναίκες σε γενικές γραμμές έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, καλύτερη σχέση με
Τα σκυλιά που συμμετείχαν ήταν 3 Chesapeake Bay Retriever, 3 Black Labrador Retriever, 1 Golden Retriever, 1 Γερμανικός ποιμενικός, 1 Γερμανικός ποιμενικός Mix, 1 Doberman mix, και 1 mix.
Ταξιδέψαμε με καράβι στην Ιταλία, και οδικώς προς την Αυστρία.
Την πρώτη ημέρα πρακτικής, ο κάθε χειριστής παρουσίαζε το επίπεδο έρευνας του σκύλου του, σε απλές ασκήσεις ένδειξης και μικρών αποστάσεων έρευνες. Οι εκπαιδευτές έκαναν την αξιολόγηση και από κοινού προδιαγράφαμε την πορεία του σεμιναρίου, διαφορετική για κάθε σκύλο.
Όλοι μάθαμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε σκύλου και κάθε χειριστή, γιατί όλοι παίξαμε τον ρόλο του «θύματος».
Κάθε πρωί, πριν από την πρακτική, μαζευόμασταν στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε τον καφέ μας αλλά και για τα σακουλάκια (μερίδες) με τα «μεζεδάκια» μας. Στατιστικά μόνο τα 3 στα 11 σκυλιά επιβραβεύονταν με το παιχνίδι τους, τα υπόλοιπα με πολύ εύγευστα «μεζεδάκια» συνήθως χειροποίητα (μυστικές συνταγές με συκώτι!!!!).
Στην διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε και μια νυκτερινή άσκηση με 3 «θύματα». Συμμετείχαν οι 5 πιο έμπειρες «ομάδες» (χειριστής-σκύλος). Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα της άσκησης. Και οι 5 «ομάδες» είχαν 100% επιτυχία. Ήταν ένα υπέροχο θέαμα μέσα στην χιονισμένη πλαγία να βλέπεις κάτι φωτεινό(τα σκυλιά σε βραδινές επιχειρήσεις φορούν ειδικά φωτιζόμενα περιλαίμια ή vests) να χοροπηδά και να σε πλησιάζει από την μεριά του ανέμου. Μέσα στην παγωμένη ατμόσφαιρα νιώθεις ξαφνικά την ζεστή ανάσα του σκύλου που στέκεται από πάνω σου και γαβγίζει επίμονα «δείχνοντας» στον χειριστή του.

Στην διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκε το φαινόμενο των χιονοστιβάδων, η τεχνική έρευνας σε αυτές, και ο τρόπος ένδειξης του σκύλου. Η εκπαίδευση μοιάζει αρκετά με την έρευνα σε ερείπια, μόνο που το σκυλί επιπλέον πρέπει να σκάψει όσο μπορεί περισσότερο ώστε να προσεγγίσει το «θύμα», πράγμα φυσικά που δεν μπορεί να γίνει σε έρευνα στα ερείπια.


































































http://www.perivleptos.gr/thiersee.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου